18 Temmuz 2003 21:00

Bu da vize kuyruğu

Ülkenin kuyrukları tükenmek bilmezken, yurtdışına çıkmak için vize almakta ülke gerçeğinden etkilenmeden yapamıyor. Almanya Konsolosluğu'ndan vize alabilmek için insanlar gece boyu kaldırımda uyukluyor.

Paylaş
Saat 04.30, Almanya'nın İstanbul'daki konsolosluk binasının önü ana baba günü gibi. Hava henüz aydınlanmamış, ama insanlar vize alabilmek için şimdiden kuyruk oluşturmuş. Hafta içi her gün yaklaşık 110 kişinin işlemi yapılabiliyor konsoloslukta. Bu uygulama da insanların erkenden gelip sıra yarışına girmelerine sebep oluyor. Gecenin bir yarısı gelip burada yatarak bekleyenler ilk sırayı alacaklar. Bir gün önce işlemini yaptıramayıp bekleyenler bile var sırada. İnsanlar konsolosluğun önündeki kaldırıma oturmuş, uzanmış, yarı uykulu gözlerle bakıyorlar etrafa. Saat 05.30'a doğru ilerledikçe, sokağın başında insan indiren araçlar artıyor, sokak kalabalıklaşıyor. Saat 05.30'da 150'ye ulaşıyor bekleyenlerin sayısı. Saat 02.30'dan itibaren bir liste tutulmaya başlanmış. Her gelen listeye ismini yazdırıyor, karışıklık çıkmasını böyle engelliyorlar. Konsolosluktaki polis noktasında bekleyen polislerden biri, 15-20 gün önce bekleyenlerin çok daha fazla olduğunu ve kuyruğun o zamana göre azaldığını anlatıyor.

'Bu eziyete katlanılmaz' Vize almak için gelenlerin kimi iş nedeniyle çıkmak istiyor yurtdışına, kimi tornunun sünnetine katılabilmek için. Abdullah Türkcan, annesini gönderecek Almanya'da yaşayan abilerinin yanına. Annesi için 'bu eziyete katlanıyor', yoksa bir dakika bile durmayacak soğuk kaldırımın üzerinde. "İnsanlarımıza verdiğimiz değer" bu diyor Türkcan ve ekliyor; "Ülkede durmak bir eziyet, çıkmak başka bir eziyet." Tornunun sünnetine katılmak için Almanya'ya gidecek olan Ekrem Dağcı da birçok ülke gezdiğini, fakat hiçbir ülkenin vatandaşını bu şekilde sırada beklettiğini görmediğini söylüyor. Saatler ilerledikçe konsolosluğun önündeki kalabalıkta artıyor. Saat 07.30'dan itibaren konsoloslukta işlemler yapılmaya başlıyor. Gecenin yorgunluğu bir an önce işini halledebilmenin telaşına karışıyor bu saatten sonra. Tabii işini bitiremeyip bir gece daha bu çileyi çekmemek kaygısıyla beraber.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hasan Balıkçı adına park açıldı 18 Temmuz 2002 tarihinde kaçak elektrik kullananlarla mücadele ederken görevi başında öldürülen Elektrik Mühendisi Hasan Balıkçı'nın adı Konak Belediyesi tarafından bir parka verildi. Parkın açılışı için yapılan törene Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, EMO Genel Başkanı Cengiz Göltaş ile diğer oda yöneticileri ve Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı katıldı. Yeşilyurt Kooperatif Evleri'nde bulunan parkın açılışında konuşan EMO İzmir Şube Başkanı Musa Çeçen, "Bu ülkenin bedbaht insanlarının yaşamını ve geleceğini değiştirebileceğine inanan, bunun için yolsuzluklara karşı mücadele eden onurlu bir insanın adına açıldı bu park" diye konuştu. EMO Adana Şube Başkanı Ahmet Sarı, Balıkçı'nın öldürülüşünün son 20 yıldır ülkede yaşanan karanlığın bir sonucu olduğunu belirtirken, EMO Genel Başkanı Cengiz Göltaş da,Balıkçı'nın öldürülmesinin ardından verilen mücadelenin temiz toplum özleminin bir simgesi olduğuna dikkat çekti.

Balıkçı bir simge oldu Balıkçı'nın bir simge haline geldiğini söyleyen TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Simgeler, egemen siyasete aykırı olanlardan çıkar. Egemen siyaset, elektrik mi lazım, çal kullan diyor. Topluma ait ne varsa kendi çıkarların için kullanabilirsin, üç kuruşluk maden için arazideki zeytinlikleri kes diyor. Arazi mi lazım, yak ormanları buralara villa yap diyor. İşte Hasan Balıkçı buna karşı çıktığı için öldürüldü." Hasan Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı da gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, eşi ile geçirdikleri günleri, onun kişiliği ve mücadelesi ile ilgili bilgiler verdi. Törende son olarak konuşan Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, bu parkta büyüyen her çocuğun Balıkçı'nın ilkelerini bilerek ve onun izinden yürüyerek büyüyeceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Amerikalılara özendiler

SONRAKİ HABER

İşçisin sen İŞÇİ KAL!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...