5 Nisan 2003 21:00

Hak-İş'ten hükümete çağrı

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu hükümeti, İş Güvencesi' Yasası'nı ertelemekten vazgeçmeye çağırdı. Başkanlar Kurulu toplantısı öncesinde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, "çelişki ve yanlış içinde" olmakla eleştirdiği hükümete "iş güvencesi ile uğraşmak yerine vergi kaçıranlardan vergi al" dedi. İkramiyelerin ötelenmesini, zorunlu tasarrufların ödenmemesini, "haklı görmemekle beraber parasal darlık nedeniyle anlamanın mümkün olduğunu" savunan Salim Uslu, hiçbir ekonomik yükü olmayan İş Güvencesi Yasası'nın ertelenmesini ise anlayamadıklarını söyledi. Uslu, üç işçi konfederasyonu olarak 7 Nisan Pazartesi günü İstanbul'da ortak basın toplantısı yapacaklarını, İş Güvencesi Yasası'nın ertelenmesine karşı tavırlarını açıklayacaklarını bildirdi.

Sosyal konsolidasyon Hükümetin önceki akşam TÜSİAD, TOBB ve Aydın Doğan ile Dışişleri Konutu'nda yaptığı toplantıyı da eleştiren Salim Uslu, "ekonomik krize çare arayışı" adı altında işçilerin 2002 ve 2003 ikramiyelerinin ödenmediğini, zorunlu tasarrufların tartışma konusu yapıldığını, memurların ücret zamlarında enflasyon artı refah payı uygulamasından vazgeçildiğini belirtti. Uslu, "Bu ilan edilmemiş sosyal konsolidasyondur. Konsolidasyon ve moratoryumu yasakladık diyenler sosyal konsolidasyon uygulamışlardır" dedi. "Vergi alırsanız küseriz, nereden buldun derseniz kaçarız" diyen patronların her gün bir reçete sunduklarını kaydeden Uslu, "Vergi barışından ne çok para geldi" diye sevinmek yerine, vergi ahlakının dibe vurduğunu, ne çok vergi kaçıran olduğunu görüp üzülmek gerektiğini söyledi. Bu tür uygulamaların namusluca vergi ödeyenleri cezalandırmak anlamına geldiğini ifade eden Uslu, bağışlarla, alyans ve bilezik kampanyaları ile demokrasinin finanse edilemeyeceğini hatırlattı.

Mitinge çağrı İstanbul'da bugün yapılacak mitinge de çağrı yapan Uslu, "Hepimizin canını yakan Irak'taki savaşa karşı mitingte Hak-İş olarak yerimizi alacağız" dedi. Devlete borç verenlerin borçlarının bir kısmını bağışlamaları veya vadeye yaymaları konusunda düşüncelerinin sorulması üzerine Uslu, "TÜSİAD hükümete akıl vereceğine, üyeleri içinde devlete yüksek faizle borç para satanların bir defaya mahsus fedakârlık yapmasını istesin" dedi.

Evrensel'i Takip Et