1 Nisan 2003 21:00
GATS son dönemeçte
Ülkeler, Hizmet Ticareti Genel Anlaşması'na (GATS) ilişkin taahhütlerini mart ayı sonunda Dünya Ticaret Örgütü'ne teslim ettiler. GATS'ın genişletilmesi müzakereleri verilen taahhütler ve talepler listeleri üzerinden 2004 yılı sonuna kadar sürdürülecek ve anlaşma 01.01.2005'te yürürlüğe girecek. Türkiye eğitimden sağlığa, muhasebecilik hizmetlerinden mühendislik hizmetlerine kadar 7 hizmet kolunu piyasaya açtığını duyuran taahhüt listesini DTÖ'ye ulaştırdı.
GATS'a göre, verilen taahhütlerden geri dönüş Stand Still-Sabit Duruş prensibinden dolayı mümkün değil. Anlaşma ile uyuşmazlıkların çözümü için Uluslararası Tahkim mekanizması kullanılacak.
GATS kapsamında 155 hizmet alanı tanımlandı. Türkiye, GATS hizmet alanlarının 72'sinde anlaşmanın ilk imzalandığı 1994 yılında taahhütte bulundu ve hizmet alanlarını serbest piyasaya açtı. Türkiye'nin taahhütleri tüm hizmet alanlarının yüzde 46.6'sına tekabül etmekte, bu oran gelişmekte olan ülkeler ortalaması olan yüzde 18'in çok üstünde.
GATS'ın genişletilme müzakerelerinde kabul edilen salkımlandırma anlayışı ile tüm hizmet alanları birbiri ile ilişkilendirilerek serbest piyasaya açılmış olacak. Örneğin; genişletilme müzakerelerinde Türkiye'nin salkımlandırma yaklaşımını kabul ettiği Turizm sektörünün salkımlanması ile uluslararası, yurtiçi ve şehiriçi ulaşımın tümü, enerji, su, Telekomünikasyon, sağlık, mesleki eğitim, banka ve sigortacılık, belediye hizmetleri, gıda gibi bir turistin tüm ihtiyaçları GATS kapsamına girmekte.
9-14 Eylül 2003'te Meksika'nın Cancun kentinde yapılacak DTÖ 5. Bakanlar Konferansı'nda "devletlerin kamusal düzenlemelerinin hizmet üretiminin, kalite açısından gerekli olup olmadığının belirlenmesi" bir "Gereklilik Testine" tabi tutulacak. GATS Anlaşması'nın genişletilmesi müzakereleri verilen taahhütler ve talepler listeleri üzerinden 2004 yılı sonuna kadar sürdürülecek ve GATS 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girecek.
Evrensel'i Takip Et