2 Mart 2003 22:00

Buca'da 'sözleşmeli' kölelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SSK Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi'nde doktor, biyolog, hemşire, laborant gibi branşlarda çalışan 554 sözleşmeli sağlık emekçisi, bir yıldır kadroya alınmıyor. Sözleşmelilere, aynı işi yaptıkları halde kadroluların aldıkları ücretin yarısı veriliyor. Şubat 2002'de, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan tarafından açılışı gerçekleştirilen SSK Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi'nde görev yapan 135 uzman hekim, 12 pratisyen hekim, 23 eczacı, 9 biyolog, 7 diş hekimi, 3 odiomerist, 3 psikolog, 238 hemşire, 38 röntgen teknisyeni, 37 laborant, 22 anestezi teknisyeni, 15 ebe, 6 fizyoterapist ve 6 diyetisyen, verilen sözlere rağmen hâlâ kadroya alınmadı. Sürekli kamu hizmeti yapan sağlık emekçilerine ilişkin 657 sayılı yasa gereği, kadro ve görev ünvanı ile çalıştırılması gereken 554 sağlık emekçisi, kadrolu personelle aynı yerde aynı işi yapıyor, ancak daha az hakka sahip ve düşük ücrete tabi tutuluyor. Sözleşmeli uzman hekim ücreti Aralık 2002'de 661 milyon iken, kadrolu uzman hekim ücreti 1 milyar 250 milyon ile 1 milyar 500 milyon arasında değişiyor.

'AKP hükümeti görevini yapsın' Buca SSK Hastanesi'nde görevli olan ve adını vermeyen sözleşmeli sağlık personelinden bir hemşire, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için AKP hükümetinin görevini yapmasını, personelin kadroya geçirilmesini istedi. Aynı hemşire, "Kadrolu arkadaşlarımızla eşit şartlar altında çalıştırılmamamız motivasyonumuzu bozuyor ve çalışma barışını olumsuz etkiliyor. Pek çok çalışan ancak 2 ya da 3 kişi ile beraber bir evi paylaşarak yaşamlarını devam ettiriyor. Doğum ve hastalık izin gibi durumlara ilişkin düzenlemeler mevcut iş yasasının gerisinde bulunmakta. Biz, hükümetten sürekli kadroya geçirilmemiz suretiyle, ekonomik koşullarımızın iyileştirilmesini, özlük haklarımızın ve iş güvencemizin sağlanmasını istiyoruz. 657 sayılı yasaya tabi kadro ve görev ünvanı ile çalıştırılmamızın sağlanması, sorunun temelli çözümü olacaktır" diye konuştu.

Özelleştirmenin parçası SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Demir de, personeli sözleşmeli olarak çalıştırmanın özelleştirmenin bir parçası olduğunu belirterek, uygulamanın sağlığı doğuştan kazanılmış bir hak olmaktan çıkarıp ticari bir meta haline dönüştürmeyi amaçladığını söyledi. SSK Elbistan Hastanesi'nde de aynı durumun yaşandığını hatırlatan Demir, "Biz, insanca yaşama mücadelesi veren sağlık ve sosyal hizmet çalışanları olarak arkadaşlarımızın derhal kadroya alınmasını istiyoruz" dedi. SSK'nın şu an yasasız olarak yönetildiğine dikkat çeken Demir, şöyle konuştu: "616 ve 617 sayılı yasalar Kanun Hükmünde Kararname ile Axnayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğinden SSK yasasız olarak işlemlerini yürütüyor. Meclis'te yasa görüşülmeye başlanırsa ek bir önerge ile SSK Hastanelerinde çalışan sözleşmeli arkadaşlarımız kadroya alınabilir." (DİHA)

Evrensel'i Takip Et