24 Şubat 2003 22:00

Mersin Limanı'nda savaş hali

Olası Irak savaşı için Mersin Limanı'nda hareketlilik sürerken, limanda çalışan işçilere bazı kısıtlamalar getirildi. Savaş bahanesiyle vardiya sistemi, hafta sonu izinleri ve servisleri kaldırılan işçiler tedirgin. İşçiler, tedirginliklerini, "Ne zaman ne olacağı belli değil" sözleriyle dile getiriyor. 1983 yılından beri limanda çalışan Abdurahim Özbay, I. Körfez Savaşı'nda ekonomik olarak çok etkilendiklerini belirterek, Körfez Krizi'nde maaşlarını alamadıklarını hatırlattı. Özbay, "O dönem bizim maaşımızdan da kıstılar. Çalışıyorduk. Ancak diken üstünde. Şimdi de çalışıyoruz ama diken üstünde" dedi. Abdurrahim Özbay, NATO'nun 4 rıhtımda yaptığı çalışmaları hatırlatarak, şunları söyledi: "Rıhtımların hangi amaçla kullanılacağını bilmiyoruz. Amerikalılarla bir ilişki içinde olmamıza izin verilmiyor, onlara yaklaştırılmıyoruz bile. Limanımızın kapasitesi yüzde 50'ye düştü. İleride işten çıkartmalar da olur zorunlu ücretsiz izinler de başlar. Endişeliyiz, korkuyoruz. 1 Mart 2003'te başlayacak olan toplusözleşme öncesinde işveren bize şimdiden 'sıfır' zammı dayatıyor. Bize 'sıfır' zammı dayatırlarsa biz de greve gideriz. Başka çaremiz yok çünkü."

Amerikaya hizmet İşçilerden Mehmet Soydan ise, savaş çıktığında limanın sivil işlere kapanacağını belirterek, "Limanın kapanması durumunda biz işçiler Amerikan askerlerine hizmet edeceğiz, etmek zorunda kalacağız. Bunu kabul edemiyoruz, onlara hizmet etmek zorumuza gidiyor. Savaşta masum insanlar ölecek. Savaş en çok emeğiyle geçinen, ezilen insanları etkileyecek. 'Savaşa hayır' diyoruz. Komşumuz olan bir ülkeye tahakküm doğru değil" diye konuştu.

'Ücretsiz izin 1991'deki Körfez Krizi öncesinde limanda işlerin oldukça iyi olduğunu, ancak kriz sonrası işlerin durduğunu söyleyen Kemal Güngör de, "Şimdi de pek iş yok. Her an ücretsiz izne çıkartılabiliriz. Devlet bizim üzerimizden, çalışanlar üzerinden tasarruf yapıyor. Devletin elinden ne geliyorsa önce çalışan kesime yüklüyor. Gelecek ay maaşımızı alıp almayacağımız belli değil. Endişeliyiz" dedi.

Haklar gasp ediliyor İşçilerden Fuat Aslan ise, şunları kaydetti: "Daha önceleri vardiya sistemimiz vardı, ancak savaş nedeniyle birkaç haftadır kaldırıldı. Hafta sonu izin yapıyorduk, kaldırıldı. Eksiden evlerimize servisle gidip geliyorduk, şimdi onlar da elimizden alındı evlerimize dolmuşla gidip geliyoruz. Devlet, savaş nedeniyle bir tasarrufa gidiyor. Bunu da ilk önce işçiler üzerinden yapıyor. Bundan sonra ne olacağını kim kestirebilir? 2002'de yarım kalan ikramiyemizin ödenmesi gerekiyordu o bile ödenmedi savaş nedeniyle. Yani biz işçilerin durumu belli değil."

Liman işçilere yasak Türkiye'nin en önemli limanlarından Mersin Limanı'nın kapanmayla yüz yüze olduğunu belirten İsa Menteş, "Amerikan askerlerinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Yıllarca emek verdiğimiz ter döktüğümüz limanımızı işgal ettiler. Limanın bir kısmına yıllardır çalışan insanlar olarak geçemiyoruz. Bize yasak ama Amerikalılara serbest" dedi. Birkaç kuruş için Amerika'nın oyuncağı olunduğunu belirten Hayrettin Gülen de gelişmelere tepkili. "Amerika'nın vereceği para fazlasıyla bizden çıkacaktır. Üstelik verilecek para da hortumculara gidecektir" diyen Gülen, limanda işçilere yasak bölgeler bulunmasına da karşı çıktı.

Evrensel'i Takip Et