16 Şubat 2003 22:00

Ankara'ya ABD kuşatması

"Amerikan askerlerinin Türkiye'de konuşlanmasının" Meclis'te ne zaman görüşüleceğini belirlemek üzere yapılan zirve toplantısı, ABD'nin yoğun baskısı altında yapıldı. Başbakan Abdullah Gül'ün başkanlığındaki toplantıya, Washington'dan dönen Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile daha önce bu toplantıya katılması beklenmeyen Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün yanında şu isimler katıldı: Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Tacan İldem ve Başbakanlık Askeri Başdanışmanı Orgenaral Köksal Karabay.

Paranın ucunu gösterdiler Washington'dan gelen Yakış ve Babacan, "müjdeli haberler" yerine, "sert uyarılar" getirdi. ABD Başkanı George W. Bush, onun Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor ile görüşen iki bakan, zirve toplantısından önce gazetecilere açıklama yaptı. Yakış, ABD'lilerin kendilerine askeri planları hakkında bilgi verdiklerini ve Türkiye topraklarının Amerikan ordusuna açılması için "18 Şubat" tarihinin önemli olduğunu anlattıklarını dile getirdi. Ancak Yakış, bu tarihte Meclis'te görüşme yapılmasının "zor göründüğünü" sözlerine ekledi. Babacan da, ABD'nin Türkiye'ye mali yardım yapması konusunda uzlaştıklarını, ancak bu yardımın miktarı konusundaki görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

CNN aracılığıyla uyarı Amerikan yönetiminin pervasızlığının göstergelerinden biri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman'ın, CNN Turk televizyonu aracılığıyla yaptığı açıklamalardı. Zirve toplantısının başlamasına dakikalar kala "Son dakika" başlığıyla duyurulan açıklamasında Grossman, TBMM'nin önüne görev koydu. "Milletvekillerinin ABD ile işbirliği yönünde karar alacaklarına inandıklarını" vurgulayan ABD'li yetkili, "Bizim izlenimimiz, Türkiye Başbakanı elinden gelen her şeyi yapacaktır" dedi. Grossman, "Başbakan Gül'ün kendilerine bir söz verip vermediğinin" sorulması üzerineyse, "Sayın Başbakan, tezkerelerin Meclis gündemine iki parça halinde geleceğini ve ikincisinin 18 Şubat'ta olacağını açıkladı" diye konuştu. Askeri planlarının son aşamasında olduğunu vurgulayan Grossman, "Başkan bu savaşı ya BM ile yada BM olmadan gerçekleştireğimizi söylüyor ve Türkiye'siz olmaması gerektiğini söylüyor" dedi.

Gül'e mektup var ABD Temsilciler Meclisi'nin 38 üyesinin imzasının bulunduğu bir mektup da zirve toplantısından önce, Başbakan Gül'e ulaştı. "Türkiye'deki askeri üs ve limanlarda yenileme faaliyeti yürütülmesine Meclis'ten onay alındığı için" teşekkür eden ABD'liler, Amerikan askerinin konuşlandırılması kararının da Meclis'ten geçirilmesi çağrısında bulundu. Milletvekilleri, Gül'e övgüler yönelterek, "TBMM, 18 Şubat tarihinde bir başka önemli kararla karşı karşıya olacak" dediler. "Türkiye'nin bölgedeki koşulları dikkatle değerlendireceğini bilmenin rahatlığı içindeyiz" denilen mektupta, Türkiye'ye yapılacak mali yardıma atıfta bulundu. Amerikan yönetiminin Türkiye'ye aktaracağı yardımlar için Kongre onayı gerekiyor. Öte yandan, biri ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John Warner başkanlığında olmak üzere iki Amerikan heyeti perşembe günü Ankara'da olacak.

Evrensel'i Takip Et