22 Ocak 2003 22:00

Erdoğan genel başkanlığı kaybetti

Anayasa Mahkemesi, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kurucu üyelikten istifa ettiği için genel başkanlık görev ve yetkilerini kullanamayacağına karar verdi. AKP, "gerekçeli karar yayınlanıncaya kadar Erdoğan'ın mevcut durumu devam edecek" değerlendirmesi yaparken, karar hukukçular arasında da tartışmaya yol açtı. YSK Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü, bu kararın seçimleri etkilemeyeceğini bildirdi. Anayasa Mahkemesi, dün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Erdoğan'ın genel başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren önlenmesi istemini ele aldı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç toplantı sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılmasıyla genel başkanlığının otomatikman düştüğünü kararlaştırdıklarını, bu nedenle de tedbir istemine ilişkin olarak herhangi bir karar verilmesine yer olmadığı sonucuna vardıklarını bildirdi. Anayasa Mahkemesi kararının 6'ya 5 alındığını açıklayan Kılıç, muhalif üyelerin "son yasal değişiklikleri dikkate alınması gerektiğini" belirterek karara karşı çıktıklarını söyledi. Kılıç, bir gazetecinin "Erdoğan'ın istifa ettikten sonra genel başkan sıfatıyla attığı imzalar ne olacak" şeklindeki sorusu üzerine de "Onu biz bilemeyiz" yanıtını verdi.

Hukukçular ne diyor? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararını irdeleyip, düşündükten sonra ne sonuçlar doğurabileceğini bugün açıklayabileceğini söyledi. 1982 Anayasası'nın mimarı Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı, Erdoğan hakkında Anayasa Mahkemesi'nin kararının geriye doğru yürümeyeceğini, genel başkan olarak yaptığı işlemlerin geçerli olduğunu söyledi. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Soyaslan da Anayasa Mahkemesi'nin "seçimler dahil bugüne kadar yapılan bütün işlemleri tartışmalı hale getiren bir karar verdiğini" iifade etti. Prof. Dr. Soyaslan, şöyle dedi: "Erdoğan'ın attığı imzalar geçersizdir. Seçimler de sağlıksız hale geldi. Ancak bana sorarsanız fiilen de bir şey ifade etmiyor. Anayasa Mahkemesi, Anayasa, Milletvekili Seçimi Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nda son yapılan değişiklikleri dikkate alıp bir karar verseydi daha sağlıklı olurdu."

YSK: Seçimi etkilemez YSK Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü de, AA muhabirinin, 3 Kasım milletvekili genel seçiminde AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın adının birleşik oy pusulasında yer aldığının hatırlatarak, bu durumun seçimleri etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, "Hayır biz o zamanki fiili ve hukuki duruma göre karar verdik. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bize genel başkan olarak Erdoğan'ın ismini bildirdi. Onlar da haklı. Çünkü mevcut durum öyleydi" dedi.

AKP'de hareketlilik Kararın ardından AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. MYK toplantısının ardından, Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) da toplandı. 2 Şubat'ta olağan toplantısını yapacak olan AKP Kurucular Kurulu' da kararın ardından bugün toplanacak ve son durumu değerlendirecek. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TBMM Kulisi'nde, Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirdi. Anayasa ve yasalara göre Erdoğan'ın bir partiye üye olmasına engel bir durum olmadığını kaydeden Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin davanın açıldığı tarihteki hukuki şartlara göre karar verdiğini ifade etti. Gerekçeli karar yayınlanıncaya kadar Erdoğan'ın mevcut durumunun devam edeceğini anlatan Çiçek, Anayasa uyarınca yüksek mahkeme kararlarının yayınlandığı tarihte yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Evrensel'i Takip Et