19 Ocak 2003 22:00

Meydanlar boş bırakılmamalı

Emek Platformu'nun kararı gereği 16 Ocak'ta yapılan işbırakma eyleminin ardından işçiler ve emekçiler, yeni eylemlere hazırlanıyor. Mersin başta olmak üzere birçok ilde yerel Emek Platformları tarafından mitingler düzenlenecek. Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin, raporlarını BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağı 26 Ocak Pazar günü, Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu'nca İstanbul Beyazıt Meydanı'nda basın açıklaması yapılacak. Diğer illerde de düzenlenecek olan bu basın açıklamalarına Emek Platformu da destek verecek. Sendikaların savaşı daha ciddiye almasını ve samimi olmasını isteyen işçiler, "Yapılan eylemler başlangıç olarak iyi ancak savaşın durdurulması için üretim durmalı" diyor. "Ailelerden başlayarak semt semt, sokak sokak örgütlenmeli bu eylemler. Büyük görev yine sendikalara düşüyor" diyen Lastik-İş Sendikası'nın Alo Mintaks İşyeri Temsilcisi Aslan Limanoğlu, savaşın, üretim durmadan durdurulamayacağını söylüyor. Lastik-İş Sendikası Huytamaki İşyeri Temsilcisi İlyas Ergül de "Sendikalarda birlik sağlanırsa iş çözülür" diyerek, herkese sokağa çıkma çağrısı yapıyor.

Daha güçlü Birleşik Metal-İş White Cap İşyeri Baştemsilcisi Mustafa Balkan da, savaşa karşı tepkilerin zayıf kaldığını düşünüyor. Balkan, "Başta sendikalar olmak üzere, Emek Platformu'nun, siyasi partilerin belli araçlar geliştirerek savaşa karşı çıkmaları gerekiyor. Alanlara daha güçlü çıkılmalı" diyor. Yine White Cap İşyeri Temsilcisi olan Şeref Fırat da işçi, emekçi, çiftçi herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Bu savaşın sonuçlarının Körfez Savaşı'ndan daha ağır olacağına dikkat çeken Birleşik Metal-İş Isuzu İşyeri Baştemsilcisi Ramazan Gökçukur ise, toplumu duyarsızlıkla suçluyor. Gökçukur'a göre görev yine konfederasyonlara ve kitle örgütlerine düşüyor.

Daha örgütlü İşyerlerinde savaşa karşı imza topladıklarını, basın açıklaması yaptıklarını, Edirne'de yapılan diğer etkinliklerde yer aldıklarını anlatan Genel-İş Sendikası Edirne Belediyesi İşyeri Temsilcisi Kenan Akıncı, "PTT önünde imza standı açılacak. Bütün arkadaşlar eylemlere katılıyor. Sesimizi güçlü şekilde duyurmalıyız" diyor. Beykoz İşyeri Temsilcisi Ali Alagöz, işbırakma eyleminin başarısız olduğunu belirterek, eylemlerin artırılması ve alanlara daha örgütlü bir şekilde çıkılması gerektiğini söylüyor. Genel-İş Konut Şubesi Eston Çamlıevler temsilcisi Ali İncir de, savaşı ancak işçilerin birlikte tavır almasının durdurabileceğini belirtiyor. Küçükçekmece Temizlik İşleri İşyeri Temsilcisi Orhan Büyükbaş da, "Bundan sonra tam gün iş durdurulabilir. Bunun yanı sıra sürekli yürüyüş ve miting yapmalıyız" diyerek, sokakların hiç boş bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.

Daha etkili Yarım saatlik işbırakma eyleminin başlangıç açısından önemli olduğunu kaydeden Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, ancak daha ciddi çalışılması gerektiğini belirtiyor. Dokuyucu, "Örneğin Türk-İş işleri aksatmadan bu eylemin gerçekleşmesini istedi. İşyerine hapsolan bu tür bir etkinlik nasıl kamuoyunu etkileyebilir ki?" diye soruyor. Dokuyucu savaşı engellemenin tek yolunun daha ciddi etkinliklerin gündeme alınması ve bu etkinliklere halkın katılımının sağlanması olduğunu belirtiyor. Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Kenan Kaya da, savaş ortamının İş Yasası Tasarısı'nın Meclis'ten kolaylıkla geçmesine neden olabileceğine, TİS'lerin delinebileceğine ya da kötü sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Kaya da işbırakma eyleminin başlangıç olduğunu belirterek, daha etkin eylemlerin örgütlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Evrensel'i Takip Et