17 Ocak 2003 22:00

General Myers paniği

Çankaya Köşkü'ndeki "Irak" konulu zirve toplantısından yeni bir mesaj çıkmadı: 5 bölge ülkesiyle yürütülen girişim devam edecek, ABD'yle işbirliği sürecek, geniş çaplı destek için BM kararı aranacak.

Paylaş
Çankaya Köşkü, "Irak" konulu bir devlet zirvesine daha sahne oldu. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers'in ziyaretinin hemen öncesinde yapılan zirveden şu mesaj çıktı: ABD'yle 'danışmalar' sürüyor; ancak Ankara, Irak'a yönelik saldırıya destek vermek için Birleşmiş Milletler'den (BM) karar çıkması isteğinden vazgeçmiş değil. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık yaptığı zirveye şu isimler katıldı: Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri. Zirvenin ardından açıklama yapmak ise, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem'e düştü.

TÜSİAD'a savunma İldem, açıklamasında, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) başta olmak üzere, "açıkça ABD'den yana olunmasını" isteyen kesimlere yanıt verdi. Irak'a müdahale konusunda ABD'nin Türkiye'ye ilettiği kimi taleplere verilen yanıtların ABD tarafına iletildiğini belirten İldem, "Türkiye'nin kararsız olduğu yolundaki yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır" dedi. Türkiye'nin, "stratejik ortak" ABD ile işbirliğini güçlendirme iradesine sahip olduğunu vurgulayan İldem, "Bu ortaklığın bir gereği olarak, önemli bölgesel ve uluslararası konularda düzenli danışmalar yürütmekteyiz. Bu danışmalar siyasi, ekonomik ve askeri düzeyde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Irak'la ilgili durumu da ABD makamlarıyla birlikte değerlendirmekteyiz" dedi. Üs ve limanlarda ABD'li askerlerin yürüttüğü faaliyetleri kast ederek, "olasılık planlaması" çerçevesindeki Amerikan isteklerinin karşılandığını söyleyen İldem, "ABD'nin kimi talepleri ise, Anayasamız'ın 92. maddesinin aradığı uluslararası yasallık temelinde, TBMM'nin bir karar almasını gerektirmektedir" dedi. Ancak, Meclis'te ABD'ye geniş çapta destek verilmesi kararı alınabilmesi için, BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'a yönelik müdahaleye onay vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Irak'a uyarılar sürüyor Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Türkiye'nin Amerikan saldırısına desteğinin "sınırlı" olacağını söyledi ve ekledi: "Türkiye'nin bu tutumu, ABD yönetimince de anlayış ve takdirle karşılanmaktadır." Türkiye'nin, savaşa gerek duyulmadan krizin çözülmesi olduğunu tekrar eden İldem, sözlerinin devamında ise, Irak yönetimine 'uyarılarda' bulundu. Tacan İldem, "askeri operasyona gerek duyulmaması için, kitle imha silahlarından arındırılma konusunda Irak yönetimine büyük görev ve sorumluluk düştüğünü" savundu.


BİRİ GELİYOR BİRİ GİDİYOR Ankara'dan ABD'li üst düzey eksik olmuyor. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers'ın yarın başlayacak ziyaretinin hemen ardından, ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John Warner başkanlığında senatör ve yardımcıları, Ankara'ya gelecek. Warner ve beraberindekiler, bölge turu çerçevesinde çarşamba akşamı başkentte olacak. ABD senato heyeti, perşembe günü Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarında görüşmelerde bulunacak. Ankara programlarına ilişkin çalışmalar sürerken, heyet üyelerinin ABD askerlerinin konuşlandığı İncirlik Üssü'ne de gitmeleri bekleniyor.


SÜRGÜN PLANI YOKMUŞ Tacan İldem, bu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül'ün Ortadoğu ziyaretleri ve 5 bölge ülkesiyle ortak bir bildirge yayınlanması çabaları hakkında ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınan İldem, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Fakat, "ABD de bu çabalarımızdan haberdardır" diye eklemeyi de ihmal etmedi. Tacan İldem, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in sürgüne gönderilmesi planlarıyla ilgili bir soruya da, "O konuda size bir şey söyleyemeyeceğim. Türkiye'nin o yönde bir telkini de olmamıştır" karşılığını verdi. Mısır başta olmak üzere çeşitli Arap ülkelerindeki kaynaklar, Başbakan Gül'ün Ortadoğu ziyaretinde, Saddam Hüseyin'in sürgüne gönderilmesi planı üzerinde konuşulduğunu duyurmuşlardı. Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, ABD'nin Türkiye'nin korunması için NATO'ya başvurması hakkında ise, şöyle konuştu: "İş o noktaya varırsa, Türkiye'nin bir takım olasılıkları göz önünde bulundurması gerekecektir. NATO müttefikliğimiz de göz önünde bulundurulduğunda, bu olasılıklarda NATO'yu da dikkate almak fazla yanlış bir hareket olmaz." İldem, ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers'in Türkiye'ye ziyaretinin askeri ve teknik düzeyde olduğunu belirtti ve Çankaya Köşkü'ndeki zirvenin bu ziyaretle ilgili olmadığını iddia etti.

ÖNCEKİ HABER

Bu çocuklar parmak ısırtacak!

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı seferber olunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...