16 Ocak 2003 22:00

Savaş fırsatçılığı

Savaş hazırlıkları hızlandırılırken süresiz ve ücretsiz izinler, işten atmalar, ücretlerin zamanında ödenmemesi gibi uygulamalar da hız kazandı.

Paylaş
Amerika'nın Irak'a saldırı planını değerlendiren deri ve tersane işçileri, savaşa karşı olduklarını belirtirken, patronların savaş kozunu kullanmaya başladıklarını dile getirdiler. İşçiler, savaş karşıtlığının sözle değil eylemle gösterilmesi gerektiğinde birleşiyor. Deri işçileri "ne yapabiliriz"i tartışırken, tersane işçileri konuyla ilgili el ilanları ve bildiriler dağıtıyor. "Kuzu derenin aşağısında, kurt da derenin yukarısında. Kurt kuzuya diyor ki 'suyu bulandırıyorsun.' Kuzu diyor ki 'su yukardan aşağıya akıyor, ben de aşağıdayım, nasıl bulandırırım?' Kurt da 'benim maksadım su içmek değil ki, seni yemek' diyor." 29 yıllık tersane işçisi Adem Olgun, Amerika'nın Ortadoğu'daki planlarını bu kısa hikâyeyle özetliyor. Sermaye için insan hayatının hiçbir değeri olmadığını söyleyen Olgun, "Bugün dört ekmek alabiliyorsak, savaş çıktığında bir ekmeği dörde bölmek zorunda kalacağız" diyerek, savaşa karşı olduğunu belirtiyor.

İşten atmalar Tersanede bir yıldır çalışan Yaşar Tekoğlu savaş hazırlıklarının hızlanmasıyla işten çıkarmaların arttığına dikkat çekerek, son bir aydır ücretlerin de zamanında ödenmediğini söylüyor. 15 yıldır tersanede çalışan Celal Ergene de, Körfez Savaşı'nda yaşananları anımsatarak, "O zaman işyerleri kapandı. İş bulamadık. Ücretlerimizi aylarca alamadık. Bugün işşizlik daha yoğun yaşanıyor. Ücretler zaten açlık sınırının bile altında. Yine ezilecek olan biziz. Savaşa en çok bizim karşı çıkmamız gerekiyor" diyor. Savaşı ve yol açacağı sonuçları anlatan bildiri ve el ilanlarını tersanede dağıttıklarını, bir yandan da savaşa karşı imza topladıklarını anlatan Ergene, en kısa zamanda tersanede bir eylem yapacaklarını, bunun için kitle örgütü ve sendikalarla görüştüklerini belrtiyor.

Hak gaspları Deri işçileri de savaşın etkilerini hissetmeye başladıklarını söylüyor. Bir hafta önce işten atılan Hasan Oran, geçici işçi çalıştırma, süresiz ücretsiz izin uygulamalarının savaşla birlikte artacağını ifade ederken, yine bir hafta önce izne çıkarılan Hasan Köse savaşın her türlü etkisini emekçilerin omuzlayacağını belirtiyor. Çalıştığı Tarancı Deri'de 60 işçiden 18'nin izne çıkarıldığını, kalanının ise işine son verildiğini aktaran Köse, "Zaten açlık almış başını gitmiş. Karşısında bir güç görmeyince patronlar istediklerini yapıyorlar" diyor.

Sendikalara çağrı Cuman Deri'de çalışan Şenol Ekşi, birlik ve beraberliğin sağlanmadığı koşullarda ne savaşın ne de hak gasplarının engellenemeyeceğini söylerken, "İşveren kafasına göre işçi alıyor, sonra iş yok diye işten atıyor. İş yok olur mu? Var ama işine böylesi geliyor" diyor. Büyük umutlarla oy verdikleri AKP'nin de Amerika'nın çıkarına hizmet ettiğini söyleyen Mustafa Darende ise yapılan pazarlıklara dikkat çekerek, insan hayatının parayla karşılanmasının mümkün olmayacağını ifade ediyor. Seçil Deri işçisi, Darende, "Savaşın olmaması için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız" diyor. Üç hafta önce işten çıkarılan Ali Ekber Balcı, son dönemde işsizliğin arttığı Deri Sanayii'nde, savaş süreciyle birlikte şartların daha da zorlaşacağını dile getiriyor. Savaşın birleşik ve güçlü bir mücadeleyle engellenebileceğini vurgulayan Balcı, "Özellikle kitle örgütleri, siyasi partiler, sendikalar savaşa dur demeli. Bağlı olduğumuz Türk-İş iyi bir örgütlenmeyle bu savaşı durdurabilir. Ama maalesef seyirci kalıyor" diyerek, sendikaların harekete geçmesini istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Savaşa yaygın protesto

SONRAKİ HABER

Koordinasyon Kurulu oluşturuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...