16 Ocak 2003 22:00

Savaşa yaygın protesto

Emek Platformu'nun çağrısıyla alanlara çıkan işçi, memur, emekli binlerce emekçi, ABD'nin Irak'a saldırı hazırlıklarını ve hükümetin savaş yanlısı tutumunu protesto etti.

Paylaş
Emek Platformu'nun savaşa karşı yarım saatlik işbırakma çağrısına uyan binlerce işçi ve emekçi, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bir çok ilde alanlara çıktı. TÜSİAD'ın savaş çağrısına alanlardan yanıt veren emekçiler, ABD yanlısı tutum takınan AKP hükümetini de uyardılar. Diyarbakır Emek Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında, Türkiyenin geleceğinin pazarlık konusu yapılmaması istendi. EP Dönem Sözcüsü Serdal Savaşçı, 26 Ocak'ta da kitlesel basın açıklamalarıyla savaşa karşı barışı savunacaklarını söyledi. Urfa Emek Platformu, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde eylem yaptı. Kamu emekçilerinin işbırakarak katıldığı eyleme EMEP ve HADEP destek verdi. Elazığ'da Postane Meydanı'nda, Erzincan'da Şehir Postanesi önünde bir araya gelen emekçiler "Savaşa hayır" dedi.

Çorum Çorum'a bağlı Sungurlu'da yapılan eyleme 500 kişi katıldı. KESK ve Memur-Sen üyelerinin yanı sıra halkın da katıldığı eylemde sık sık "Emperyalist savaşa hayır", "Silahlara mermi olmayacağız" sloganları atıldı. Çorum'da ve Çorum Endüstri Meslek Lisesi'nde de yapılan basın açıklamalarıyla 18 Ocak'ta yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

Antep Antep Emek Platformu, Türkiye genelinde alınan işbırakma kararını hayata geçirdi. İşbırakarak Büyükşehir Belediyesi önüne gelen Emek Platformu bileşenleri, "ABD askeri olmayacağız", "Savaşa değil emekçiye bütçe", "İşçi memur el ele genel greve", "Susma haykır savaşa hayır" sloganlarıyla savaşı ve hükümetin tutumunu protesto ettiler. Eylemde tüm Anteplilere, Emek Platformu tarafından 19 Ocak pazar günü saat 13.00'te yapılacak "Savaşa Hayır" mitingine katılım çağrısı yapıldı.

Malatya Malatya Emek Platformu'nun Merkez Postane önünde yaptığı eyleme EMEP ve Malatya Gençlik Derneği de destek verdi. Dönem Sözcüsü Nurettin Kınık yaptığı basın açıklamasında, 20 Ocak'ta Malatya Savaş Karşıtı Platform'un imza standları açacağını duyurarak 25 Ocak'taki mitinge de çağrı yaptı. Malatya SSK Hastanesi'nde ise SES üyesi sağlık emekçileri 1 saat işbırakarak hastane önünde eylem yaptılar.

Eskişehir Eskişehir'de EP'in çağrısına uyan emekçiler işbıraktılar. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Odunpazarı Belediyesi, Vergi Daireleri, Yunus Emre Kültür Merkezi, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü, Köy Hizmetleri, Karayolları, Anadolu Üniversitesi'nde ve çok sayıda okulda işbırakılarak Emek Platformu'nun "Savaş Kapımıza Dayandı" başlıklı bildirisi okundu. Vardar İş Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına ise yaklaşık 750 kişi katıldı.



Mersin Mersin'deki basın açıklamasına 200 kişi katıldı. KESK Dönem Sözcüsü Abbas Koluaçık, üslerin kapatılarak, Mersin Limanı'nın boşaltılmasını istedi. 25 Ocak'ta Mersin'de yapılacak miting hakkında bilgi vererek, çağrı yapan Koluaçık, Tarsus'daki mitinge de çağrı da bulundu.

Kocaeli Kocaeli Saraybahçe Belediyesi'nda işbırakmanın ardından belediye önünde 500 kişinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Gölcük'te ise Diş Hastanesi, Derince Sağlık Ocağı, Üniversite Hastanesi ve SSK Hastanesi çalışanlarının tamamına yakını işbırakma kararına uydu. Ayrıca, Gölcük Devlet Hastanesi önünde savaşa karşı alkışlı ve sloganlı eylem yapıldı.

Diğer iller Emek Platformu Sivas Bileşenleri de BTS Şubesi'nin önünde toplandılar. İstasyon Caddesi boyunca karanfil dağıtan katılımcılar Cumhuriyet Meydan'nda "Savaş, ölüm, gözyaşı ve açlık demektir" yazılı pankartı açarak, basın açıklaması yaptılar. Kütahya Zafer Meydanı'nda Emek Platformu tarafından 200 kişinin katılımıyla eylem yapıldı. SES Kırklareli Şubesi'ne üye Devlet Hastanesi çalışanları basın açıklaması düzenlediler. Karabük Emek Platformu üyeleri de Karabük Belediye'si önünde eylem yaptılar.


İstanbul'da her yerde eylem

GAZİOSMANPAŞA Haber-İş 1 No'lu Şube üyesi Gaziosmanpaşa Telekom Müdürlüğü işçileri, işyerlerinden ilçe merkezine kadar yürüyerek savaşı protesto ettiler. Öğretmenler ve EMEP üyelerinin katıldığı eyleme çevrede bulunanlar da destek verdi. Polis ise eylemi üç panzer ve bir otobüs dolusu çevik kuvvetle izledi. Üzerinde "Savaşa hayır" yazılı pankart ve dövizler taşıyan ve sık sık "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Amerika Ortadoğu'dan elini çek", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını atan emekçilere seslenen Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, savaşın daha fazla kan ve yoksulluk anlamına geldiğini belirterek, herkesin savaşa karşı olması gerektiğini belirtti.

BAĞCILAR Bağcılar Telekom Müdürlüğü çalışanları da işyerlerinin önünde eylem yaptılar. İşyeri baştemsilcisi Mehmet Gür, "ABD'nin çıkarları için Irak'a saldırısından binlerce çocuk ölecek, çocukların ölmemesi için savaşa karşı çıkmalıyız" dedi. Bağcılar EMEP üyelerinin de katılarak destek verdiği eylem sloganlarla sona erdi.

ÖZGÜRLÜK MEYDANI Savaşa karşı iki saat işbırakan belediye işçileri ve memurlar, emekliler ile birlikte Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplandılar. "Savaş; ölüm, açlık, gözyaşı, işsizlik demektir" yazılı pankart açılan eylemde Belediye-İş adına 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, Emekli-Sen adına Hasan Kaşkır konuştu. Eylem, 26 Ocak'taki eyleme çağrıyla son buldu.

KARAYOLLARI Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nde çalışan işçiler, yarım saat işbırakarak savaşı protesto ettiler. Müdürlükte toplanan 150 işçi "Ne biz ne de çocuklarımız Amerika'nın askeri, IMF'nin kölesi olmayacağız" yazılı bir pankart açarak, dış kapıya kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca sloganlar atan işçilerin bir kısmı Kadıköy'deki eyleme katıldı.

FATİH BELEDİYESİ Fatih Belediyesi'nde çalışan Genel-İş 5 No'lu Şube üyesi işçiler, işbırakarak Temizlik İşleri binasının önünde toplandılar. Şube Başkanı Kadir Doğutekin, "Kurulmadan önce savaşa karşı olduğunu söyleyen hükümet, neden şimdi savaşa karşı çıkmıyor?" diye sordu.

CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ SES Aksaray Şubesi'ne bağlı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi memurlar ile Tez Koop-İş 2 No'lu Şube üyesi işçiler yarım saat işbırakarak eylem yaptılar. Dekanlık binasını önünde toplanan sağlık emekçileri, platformun ortak bildirisini okudular.

OKMEYDANI SSK SSK Okmeydanı Hastanesi'nde çalışan SES Şişli Şubesi'ne üye emekçiler de hastanede yaptıkları basın açıklaması ile Emek Platformu'nun çağrısına uydular. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme hastalar da destek verdi.

AKSARAY METRO İşyerlerinde işbıraktıktan sonra Aksaray Metro önünde buluşan kamu emekçileri ortak basın açıklaması yaptılar. "Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm", "ABD askeri olmayacağız" sloganlarını atan emekçiler, Emek Platformu'nun ortak bildirisini okunduktan sonra dağıldılar.

İSKELE MEYDANI Kadıköy İskele Meydanı'nda toplananların çoğunluğunu kamu emekçileri oluşturdu. Yol-İş 1 Nolu Şube'nin de katıldığı eylemde, "Irak halkı yalnız değildir", "Savaşa değil eğitime bütçe" sloganları atıldı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde 26 Ocak'ta yapılacak eylemin kitlesel olması gerektiğine vurgu yapıldı.

KAĞITHANE BELEDİYESİ Kağıthane Belediyesi önünde toplanan işçi ve kamu emekçileri, savaşı istemediklerini dile getirerek ABD'yi protesto ettiler.


BATMAN'DA POLİS MÜDAHALESİ Batman Emek Platformu'nun eylemine müdahale eden polis, 27 kişiyi gözaltına aldı. Belediye binası önünde toplanan Emek Platformu üyelerinin yapacağı basın açıklamasına "kamu güvenliği" gerekçesiyle izin verilmedi. Bunun üzerine eylemciler ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Emek Platformu sözcüleri ile emniyet arasında yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine basın açıklamasından vazgeçildi.

DEHAP'lılara gözaltı Öte yandan basın açıklamasına destek vermek için gelen ve aralarında DEHAP İl Başkanı Haydar Tekin'in de bulunduğu 27 kişi gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı gerekçesi olarak önceki gün HADEP'lilerin merkez ilçe binası önünde yapılan basın açıklamasında "kamuya açık alanın işgal edilmesi" gösterildi.


İzmir'de genel direniş çağrısı İzmirli işçi ve emekçiler, savaşın mutlaka durdurulması gerektiğini belirterek alanlara çıktılar. Konak Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına çeşitli işçi ve memur sendikalarına üye işçi ve memurlar ile EMEP, TKP, ÖDP ve İHD üyeleri katıldı. KESK Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi'nden Tüm-Bel Sen 1 No'lu Şube Başkanı Yaşar Gül, "Savaş ekmeğimize uzanan ABD'nin kirli elleridir" dedi. Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube de Buca Çevik Bir Meydanı'nda eylem düzenledi. Buca işçilerinin yanı sıra Emekli-Sen, Pir Sultan Abdal Derneği, Eğitim-Sen 5 No'lu Şube, EMEP ve ÖDP Buca ilçe yöneticilerinin katıldığı eylemde konuşan Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Murat Hançer "ABD topraklarımızdan defolup gitmelidir. ABD'nin kirli savaşına taraf olmayacağız" diyerek, savaşa karşı genel direniş örgütlenmesi çağrısı yaptı.

Hastaneler SES İzmir Şubesi, Basın Sitesi Huzurevi, SSK'nın Ege Doğum, Tepecik Eğitim ve İzmir Eğitim hastanelerinde, İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Atatürk Araştırma Eğitim Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde EP'in bildirisi okundu.

Okullar Savaş, Bergama'da okullarda da protesto edildi. O. Nuri Ersezgin İlköğretim Okulu'ndaki öğrenciler ve öğretmenler bahçede toplanarak savaşa karşı olduklarını dile getirdiler. Bergama Kız Meslek Lisesi ve Ticaret Meslek Lisesi'nde yapılmak istenen eylem Eğitim-Sen üyesi müdürün engeline takıldı. Buna rağmen bildiri öğretmenler odasında okundu. (Evrensel)


'Savaşa izin vermeyeceğiz' Emek Platformu'nun aldığı karar uyarınca iş bırakan işçi ve emekçiler, Ankara'da Kızılay Güvenpark'taydı. EP Başkanlar Kurulu üyelerinin katılımıyla, savaş isteyen TÜSİAD'a alanlarda yanıt veren işçi ve emekçiler, savaşa izin vermeyeceklerini dile getirdiler. Vergi dairelerinde, belediyelerde, hastanelerde saat 11.30'tan itibaren işbırakan işçi ve emekçiler, Güvenpark'a geldiler ve savaş istemediklerini duyurdular. Ankara Savaş Karşıtı Platform üyelerinin destek verdiği eyleme yaklaşık 1000 kişi katıldı. "ABD askeri olmayacağız", "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganlarını atan işçi ve emekçiler, uyarılarının dikkate alınmasını yoksa hayatı tamamen durduracaklarını ilan ettiler. Emek Platformu Dönem Sözcüsü KESK Genel Başkanı Sami Evren, savaş kışkırtıcılığı yapan TÜSİAD'a Türkiye'nin her yerinde iş bırakan işçi ve emekçilerin yanıt verdiğini vurgulayarak, "Türkiye halkı savaş istemiyor. Bunu TÜSİAD da hükümet de anlasın" diye konuştu. Evren, "Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Amerikan askerleri ülkemizden defolsun. Bu savaş aynı zamanda Türkiye'nin iç barışını bozacak" diyerek, Ortadoğu'da yaşanan sorunun çözümünün Ortadoğu halklarının iradesiyle mümkün olduğunu söyledi. Evren, Irak, Türkiye ve Ortadoğu halklarının savaş değil, ekmek ve özgürlük istediklerini vurguladı. Açıklamanın ardından Kızılay'da bildiri dağıtıldı. Zafer Çarşısı'na kadar sloganlar ve alkışlarla süren bildiri dağıtımının ardından emekçiler işyerlerine döndüler.

ODTÜ'de işbırakma Eğitim-Sen 5 No'lu Şube temsilciliğinin çağrısıyla ODTÜ çalışanları 11.30'da yemekhanenin önünde bir araya geldiler. Öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu ODTÜ çalışanlarına öğrenciler de destek verdi. Açıklamanın ardından emekçiler savaşa karşı imza standını ziyaret ederek destek verdi.

Emek Gençliği'nden destek Emek Gençliği, Gazi Üniverstesi Tıp Fakültesi Kampusü'nde düzenlenlediği eylemle Emek Platformu'na destek verdi. Öğrenciler, yemekhanede bildiri dağıttıktan sonra, kantine kadar alkışlarla yürüdüler.


İncirlik Üssü kapatılsın Emek Platformu'nun aldığı karar gereği iş bırakan işçi ve kamu emekçileri, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanarak eylem yaptılar. Daha çok kamu emekçilerinin katıldığı eyleme, işçi sendikalarından TÜMTİS ve Emekli-Sen de yer aldı. Eczacılar da eczaneleri kapatarak eyleme katıldılar. Emek Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Kılıç, Türkiye topraklarından kalkacak uçakların, tankların, topların Irak'lı çocukların ölümüne neden olacağını ve savaşın korkunçluğunun ülkemize de yansıyacağını belirten Kılıç, "Bizler ne hedef olmak ne de ABD çıkarları için ölmek istemiyoruz" dedi. Adana'daki İncirlik Üssü ile Mersin ve İskendurun limanlarının bölgeyi hedef haline getirdiğini sözlerine ekleyen Kılıç, Ortadoğu halklarının barış, ekmek, özgürlük istediğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Savaşa karşı imzalar çoğalıyor

SONRAKİ HABER

Savaş fırsatçılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...