26 Aralık 2002 22:00
Özgürlük bir gün sürdü
Datça Haber gazetesinin sahibi Sinan Kara tutuklandı. Sadece bir gün özgür kalan Sinan Kara'nın avukatı Burhan Apaydın, kararın yasalara aykırı olduğunu belirterek, "Savcının bu hareketi nedeniyle 'hürriyeti haksız yere tahditten' dolayı cezaen ve hukuken sorumlu olması gerekiyor. Hem savcı hakkında gereken yasal başvuruları yapacağım, hem de Sinan Kara'nın tahliyesine karar verilmesi için başvuruda bulunacağım" dedi.
Kara, "Datça Müftüsü'nün cemaatten topladığı parayla kendisine Hyundai marka araba alması", "Datça Kaymakamı Savaş Tuncer 'Köpeklerin denize girmesi haramdır' sözleri" ve "Meka İnşaat davası" ile ilgili haberler yaptığı ve "Gerçeğe aykırı adres bildirmek", "Gazetenin kapatılması kararını ihlal etmek" suçlarından önceki gün Datça Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkmıştı. Kaymakama hakaret ettiği için hakkında 30 milyar para cezası verilen ve bu parayı ödeyemediği için cezaevine girmesi beklenen Kara'nın avukatı Burhan Apaydın'ın tutuklamaya açılan itiraz davası sonuçlanamadığı için uygulanamayacağını söyleyerek, itiraz etmişti. Bunun üzerine Kara tutuklanmamış, Datça Savcısı Bestami Tezcan, dilekçeyi inceleyeceğini söylemişti.
Bir gün sonra tutuklama Sinan Kara'ya destek vermek için Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından düzenlenen organizasyonla İstanbul, Bursa ve İzmir'den Datça'ya gelen gazeteciler, konakladıkları Hotel Gold Stone'nun önünden saat 13.00 sıralarında yola çıkacaktı. Tam bu sırada otelin önüne gelen sivil polisler, Kara'yı gözaltına alarak Marmaris Merkez Karakolu'na götürdü. Buradaki işlemlerin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Kara, Marmaris Adliyesi'ne getirilen Sinan Kara, hakkındaki Datça İnfaz Savcılığı'nın tutuklama kararı, yüzüne okunarak "vicahiye" çevrildi. Sinan Kara, işlemler için Ula Cumhuriyet Savcılığı'na götürülmek üzere Adalet Bakanlığı'nın resmi aracına bindirilirken, "Ben sadece gazetecilik yaptım. Başka bişey yapmadım. Türkiye'de gazeteciliğin bedeli bu" dedi. Ula Cumhuriyet Savcılığı'nın işlemlerinin ardından Sinan Kara, 3 ay 10 günlük hapis cezasını çekmek üzere Ula Cezaevi'ne konuldu.
Kara: Ortak arıyorlar Gözaltına alınan Sinan Kara, gelişmeler hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, savcıya bizzat kendisinin giderek, "Hakkımda yakalama kararı var. Kanun gereği beni yakalamanız lazım. Bu arada eski Basın Yasası'yla yeni Basın Yasası arasında bir çelişki oluşmuş, size bir dilekçe vermek istiyoruz. Bunu verip takdiri size bırakıyoruz" dediğini aktardı. Bu talebi karşısında Savcı Bestami Tezcan'ın kendisinin şu anda herhangi bir şekilde gözaltına alınmayacağını ve öncelikle vereceği dilekçeyi inceleyerek resmi bir yanıt vereceğini ifade ettiğini söyleyen Kara, söz konusu işlemin de 5-10 günlük bir süreyi kapsayacağının, bizzat savcı tarafından vurgulandığını ifade etti. Kara, bunun üzerine bir sürü kişiyle beraber savcılığı terk ettiklerini söyledi. Tutuklanmasının Savcı Tezcan'ın kanun dışı işlemlerinden birisi olduğunu vurgulayan Kara, "Madem senin elinde yetki var, o zaman görevini yerine getir. Bir de tutup topu niye Marmaris'e atıyorsun. Şu anda bütün kamuoyunun gözü Datça savcısı, kaymakamı ve hakiminin üzerindedir." dedi.
Yalnız bırakmadılar Sinan Kara'nın gözaltına alınması üzerine yola çıkmaktan vazgeçen gazeteciler, işlemler boyunca Kara'yı yalnız bırakmadı. Tutuklama kararı üzerine gazetemize açıklama yapan ÇGD İstanbul Şube Başkanı Barış Yarkadaş, Datça Cumhuriyet Savcılığı'nın kamuoyunun ilgisini üzerinden atabilmek için topu Marmaris'teki savcılığa attığını belirtti. Sinan Kara'nın bir günlük özgürlük yaşadığını söyleyen Yarkadaş, "Zaten bugünkü gazeteler de 'O şimdilik özgür' demişlerdi. Bugünden sonra Sinan özgür olmayacak. Gazetecilerin dayanışması da devam edecek" dedi.
'TutuklamayI kIlIfIna uydurdular' Sinan Kara'nın avukatı Burhan Apaydın, tutuklama kararını gazetemize şöyle değerlendirdi: "Sinan Kara hakkında verilmiş olan karar basın kanununun idari işlemlerine ait bölümüne göre, basılan gazetelerin örneğinin kaymakamlığa verilmesi zorunluluğunun gereğinin yerine getirilmemesine dayanmaktadır. Ancak tayin olunan suç; AB ile ilgili Helsinki kararları dolayısıyla yapılan Anayasa değişikliğiyle suç olmaktan çıkarılmıştır. Ve hazırlanan uyum yasalarıyla basın kanununda ceza tayin eden söz konusu madde değiştirilmiştir. Sinan Kara'nın savunmasını almamdan önce Yargıtay'dan onanmış gelen bu karara dayanarak söz konusu maddenin geçersizliğine değindim ve kararın kaldırılmasını istedim. Bunun üzerine mahkeme hapis cezasını kaldırdı. Fakat yerine uyum yasalarıyla getirilen asgari para cezası miktarı olan 30 milyarlık bir ceza getirdi. Datça Savcılığı'nın, bu miktarı ödemesi için Sinan Kara'ya 4 aylık bir süre vermesi gerekiyordu. Ancak Savcılık sadece 1 ay vererek ödemeyi imkânsızlaştırdı. Ardından da mahkemeden bizim gıyabımızda yeni bir karar alarak para cezasını eski miktar üzerinden yeniden hapis cezasına çevirdi. Bu yeni bir karar olduğundan Yargıtay'dan geçmesi gerekiyordu. Ayrıca mahkemenin cezayı değiştiren kararında itirazı kabil olduğunu bildirmiş olması dolayısıyla itiraz sonucunun da beklenmesi gerekirdi. Çünkü mahkeme kesin karar vermemiştir ve CMUK 395. maddesi ancak kesinleşmiş mahkeme kararlarının infaz edilebileceği şeklinde emredici bir kuralı içermektedir. Kesinleşmemiş bir karara rağmen savcının Helsinki kararları doğrultusunda yapılan Anayasa değişikliğini de hiçe sayarak Sinan Kara hakkında yakalama emri vermesi ve ardından cezaevine göndermesi yasanın hükmüne aykırı bir harekettir. Savcının bu hareketi nedeniyle 'hürriyeti haksız yere tahditten' dolayı sorumlu olması gerekiyor. Şu anda İstanbul'dayım ve hem savcı hakkında gereken yasal başvuruları yapacağım hem de Sinan Kara'nın Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliyesine karar verilmesi için başvuruda bulunacağım. Eğer bunlar da sonuç vermezse, Adalet Bakanlığı nezdinde yazılı emir yoluna başvurarak tutuklama kararının kaldırılmasını talep edeceğim. "
src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kar yağıyor, ilgilenen yok! Doğu Anadolu Bölgesi'nde mevsimin en soğuk gecesi yaşandı. Önceki gece en düşük hava sıcakları Ağrı'da sıfırın altında 36, Erzurum'da da sıfırın altında 32 derece ölçüldü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, mevsimin en soğuk gecesinin yaşandığı bölgede hava sıcaklıkları, Ağrı'da -36, Erzurum'da -32, Erzincan'da -29, Iğdır'da -25, Hakkari'de -24, Kars'ta -21, Van'da -17, Bitlis'te -19, Ardahan'da da -13 derece ölçüldü. Yağışın beklenmediği dün gece, hava sıcaklıklarının daha da düşebileceği tahmin ediliyordu. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Erzurum'da 174, Ağrı'da 225, Ardahan'da 27, Erzincan'da 82, Iğdır'da 79, Kars'ta 51, Van 338 ve Hakkari'de 62 olmak üzere toplam 1038 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu bildirdiler. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, Hakkari-Çukurca Ayrım-Çığlı ile Yukarı Narlıca-Bahçesaray ve Yüksekova-Dağlıca yollarının ulaşıma kapalı bulunduğunu açıkladılar. Doğu Karadeniz'de, Artvin'de 239, Rize'de 309, Trabzon'da 307 olmak üzere toplam 1226 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Rize ve ilçeleri ile Artvin'in merkez, Hopa, Arhavi, Ardanuç, Borçka, Murgul ve Şavşat ilçelerinde okullar dün ve bugün tatil edildi. Giresun'un Güce ve Yağlıdere ilçelerinde, Çanakçı, Espiye, Eynesil, Görele, Piraziz ve Tirebolu ilçelerine bağlı köylerde, Trabzon'un Of, Dernekpazarı ve Yomra ilçelerinde, Sürmene ilçesine bağlı köylerde, okullar dün tatil edildi. Artvin ve ilçelerinde kar yağışı sürerken, kar kalınlığı bir metreyi geçti. Yurdun diğer bölgelerinde de yüzlerce köy yolu ulaşıma kapalı. Konya'da 30, Zonguldak, Bartın ve Karabük'te ise 44, Samsun, Sinop ve Ordu'da ise 485 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Yalnızca Samsun'da yaklaşık 1300 kilometre köy yolu ulaşıma kapalıyken, 152 köyle ulaşım sağlanamıyor. Elektrik ve telefon arızaları ise, sayılamayacak kadar yaygın. Bu arada, Ardahan'ın Posof ilçesinde olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar 2 gün tatil edildi. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde grip nedeniyle ilköğretim okulu 4 gün tatil edildi. İlçeye bağlı Gövdeli beldesi ilköğretim okulunda okuyan 413 öğrenciden 285'inin gribe yakalandığı anlaşıldı.
Bir gün sonra tutuklama Sinan Kara'ya destek vermek için Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından düzenlenen organizasyonla İstanbul, Bursa ve İzmir'den Datça'ya gelen gazeteciler, konakladıkları Hotel Gold Stone'nun önünden saat 13.00 sıralarında yola çıkacaktı. Tam bu sırada otelin önüne gelen sivil polisler, Kara'yı gözaltına alarak Marmaris Merkez Karakolu'na götürdü. Buradaki işlemlerin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Kara, Marmaris Adliyesi'ne getirilen Sinan Kara, hakkındaki Datça İnfaz Savcılığı'nın tutuklama kararı, yüzüne okunarak "vicahiye" çevrildi. Sinan Kara, işlemler için Ula Cumhuriyet Savcılığı'na götürülmek üzere Adalet Bakanlığı'nın resmi aracına bindirilirken, "Ben sadece gazetecilik yaptım. Başka bişey yapmadım. Türkiye'de gazeteciliğin bedeli bu" dedi. Ula Cumhuriyet Savcılığı'nın işlemlerinin ardından Sinan Kara, 3 ay 10 günlük hapis cezasını çekmek üzere Ula Cezaevi'ne konuldu.
Kara: Ortak arıyorlar Gözaltına alınan Sinan Kara, gelişmeler hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, savcıya bizzat kendisinin giderek, "Hakkımda yakalama kararı var. Kanun gereği beni yakalamanız lazım. Bu arada eski Basın Yasası'yla yeni Basın Yasası arasında bir çelişki oluşmuş, size bir dilekçe vermek istiyoruz. Bunu verip takdiri size bırakıyoruz" dediğini aktardı. Bu talebi karşısında Savcı Bestami Tezcan'ın kendisinin şu anda herhangi bir şekilde gözaltına alınmayacağını ve öncelikle vereceği dilekçeyi inceleyerek resmi bir yanıt vereceğini ifade ettiğini söyleyen Kara, söz konusu işlemin de 5-10 günlük bir süreyi kapsayacağının, bizzat savcı tarafından vurgulandığını ifade etti. Kara, bunun üzerine bir sürü kişiyle beraber savcılığı terk ettiklerini söyledi. Tutuklanmasının Savcı Tezcan'ın kanun dışı işlemlerinden birisi olduğunu vurgulayan Kara, "Madem senin elinde yetki var, o zaman görevini yerine getir. Bir de tutup topu niye Marmaris'e atıyorsun. Şu anda bütün kamuoyunun gözü Datça savcısı, kaymakamı ve hakiminin üzerindedir." dedi.
Yalnız bırakmadılar Sinan Kara'nın gözaltına alınması üzerine yola çıkmaktan vazgeçen gazeteciler, işlemler boyunca Kara'yı yalnız bırakmadı. Tutuklama kararı üzerine gazetemize açıklama yapan ÇGD İstanbul Şube Başkanı Barış Yarkadaş, Datça Cumhuriyet Savcılığı'nın kamuoyunun ilgisini üzerinden atabilmek için topu Marmaris'teki savcılığa attığını belirtti. Sinan Kara'nın bir günlük özgürlük yaşadığını söyleyen Yarkadaş, "Zaten bugünkü gazeteler de 'O şimdilik özgür' demişlerdi. Bugünden sonra Sinan özgür olmayacak. Gazetecilerin dayanışması da devam edecek" dedi.
'TutuklamayI kIlIfIna uydurdular' Sinan Kara'nın avukatı Burhan Apaydın, tutuklama kararını gazetemize şöyle değerlendirdi: "Sinan Kara hakkında verilmiş olan karar basın kanununun idari işlemlerine ait bölümüne göre, basılan gazetelerin örneğinin kaymakamlığa verilmesi zorunluluğunun gereğinin yerine getirilmemesine dayanmaktadır. Ancak tayin olunan suç; AB ile ilgili Helsinki kararları dolayısıyla yapılan Anayasa değişikliğiyle suç olmaktan çıkarılmıştır. Ve hazırlanan uyum yasalarıyla basın kanununda ceza tayin eden söz konusu madde değiştirilmiştir. Sinan Kara'nın savunmasını almamdan önce Yargıtay'dan onanmış gelen bu karara dayanarak söz konusu maddenin geçersizliğine değindim ve kararın kaldırılmasını istedim. Bunun üzerine mahkeme hapis cezasını kaldırdı. Fakat yerine uyum yasalarıyla getirilen asgari para cezası miktarı olan 30 milyarlık bir ceza getirdi. Datça Savcılığı'nın, bu miktarı ödemesi için Sinan Kara'ya 4 aylık bir süre vermesi gerekiyordu. Ancak Savcılık sadece 1 ay vererek ödemeyi imkânsızlaştırdı. Ardından da mahkemeden bizim gıyabımızda yeni bir karar alarak para cezasını eski miktar üzerinden yeniden hapis cezasına çevirdi. Bu yeni bir karar olduğundan Yargıtay'dan geçmesi gerekiyordu. Ayrıca mahkemenin cezayı değiştiren kararında itirazı kabil olduğunu bildirmiş olması dolayısıyla itiraz sonucunun da beklenmesi gerekirdi. Çünkü mahkeme kesin karar vermemiştir ve CMUK 395. maddesi ancak kesinleşmiş mahkeme kararlarının infaz edilebileceği şeklinde emredici bir kuralı içermektedir. Kesinleşmemiş bir karara rağmen savcının Helsinki kararları doğrultusunda yapılan Anayasa değişikliğini de hiçe sayarak Sinan Kara hakkında yakalama emri vermesi ve ardından cezaevine göndermesi yasanın hükmüne aykırı bir harekettir. Savcının bu hareketi nedeniyle 'hürriyeti haksız yere tahditten' dolayı sorumlu olması gerekiyor. Şu anda İstanbul'dayım ve hem savcı hakkında gereken yasal başvuruları yapacağım hem de Sinan Kara'nın Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliyesine karar verilmesi için başvuruda bulunacağım. Eğer bunlar da sonuç vermezse, Adalet Bakanlığı nezdinde yazılı emir yoluna başvurarak tutuklama kararının kaldırılmasını talep edeceğim. "
src=/resim/b1.gif width=5>



Kar yağıyor, ilgilenen yok! Doğu Anadolu Bölgesi'nde mevsimin en soğuk gecesi yaşandı. Önceki gece en düşük hava sıcakları Ağrı'da sıfırın altında 36, Erzurum'da da sıfırın altında 32 derece ölçüldü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, mevsimin en soğuk gecesinin yaşandığı bölgede hava sıcaklıkları, Ağrı'da -36, Erzurum'da -32, Erzincan'da -29, Iğdır'da -25, Hakkari'de -24, Kars'ta -21, Van'da -17, Bitlis'te -19, Ardahan'da da -13 derece ölçüldü. Yağışın beklenmediği dün gece, hava sıcaklıklarının daha da düşebileceği tahmin ediliyordu. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Erzurum'da 174, Ağrı'da 225, Ardahan'da 27, Erzincan'da 82, Iğdır'da 79, Kars'ta 51, Van 338 ve Hakkari'de 62 olmak üzere toplam 1038 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu bildirdiler. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, Hakkari-Çukurca Ayrım-Çığlı ile Yukarı Narlıca-Bahçesaray ve Yüksekova-Dağlıca yollarının ulaşıma kapalı bulunduğunu açıkladılar. Doğu Karadeniz'de, Artvin'de 239, Rize'de 309, Trabzon'da 307 olmak üzere toplam 1226 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Rize ve ilçeleri ile Artvin'in merkez, Hopa, Arhavi, Ardanuç, Borçka, Murgul ve Şavşat ilçelerinde okullar dün ve bugün tatil edildi. Giresun'un Güce ve Yağlıdere ilçelerinde, Çanakçı, Espiye, Eynesil, Görele, Piraziz ve Tirebolu ilçelerine bağlı köylerde, Trabzon'un Of, Dernekpazarı ve Yomra ilçelerinde, Sürmene ilçesine bağlı köylerde, okullar dün tatil edildi. Artvin ve ilçelerinde kar yağışı sürerken, kar kalınlığı bir metreyi geçti. Yurdun diğer bölgelerinde de yüzlerce köy yolu ulaşıma kapalı. Konya'da 30, Zonguldak, Bartın ve Karabük'te ise 44, Samsun, Sinop ve Ordu'da ise 485 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Yalnızca Samsun'da yaklaşık 1300 kilometre köy yolu ulaşıma kapalıyken, 152 köyle ulaşım sağlanamıyor. Elektrik ve telefon arızaları ise, sayılamayacak kadar yaygın. Bu arada, Ardahan'ın Posof ilçesinde olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar 2 gün tatil edildi. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde grip nedeniyle ilköğretim okulu 4 gün tatil edildi. İlçeye bağlı Gövdeli beldesi ilköğretim okulunda okuyan 413 öğrenciden 285'inin gribe yakalandığı anlaşıldı.
Evrensel'i Takip Et