04 Mart 2011 12:42

KÜ’de torba yasa paneli

KOCAELİ Üniversitesi Sosyal Politika Kulübü “Torba Yasanın Çalışma Hayatına Etkileri” başlıklı panel düzenledi. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Sayim Yorgun ile Avukat Murat Özveri’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, torba yasanın ç

KÜ’de torba yasa paneli
Paylaş

KOCAELİ Üniversitesi Sosyal Politika Kulübü “Torba Yasanın Çalışma Hayatına Etkileri” başlıklı panel düzenledi. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Sayim Yorgun ile Avukat Murat Özveri’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, torba yasanın çalışma hayatına etkileriyle bunun sosyal alandaki yansımaları değerlendirildi.

Milletvekillerinin büyük çoğunluğunun torba yasa içinde yer alan hükümlerden habersiz olduğuna dikkat çeken Yorgun “Toplumun getirilen kanunları öğrenme, bilgilenme, eleştirme hakkı elinden alınmak isteniyor” dedi. Gündeme getirilmesi gereken ikinci hususun ise işçilik maliyetlerinin istihdamın önündeki engel olarak gösterilmesi ve kaynak olarak İşsizlik Fonu’nun kullanılması olduğunu söyleyen Yorgun, “Son zamanlarda çıkan her kanunda ‘esneklik’ temel bir hedef olarak seçilmiştir” diye konuştu.

Avukat Murat Özveri da yasada yer alan kimi maddelerden daha çok yasanın temel tercihlerinin tartışılması gerektiğini söyledi. Özveri “Çünkü her yasa sınıfsal bir tercihin ürünüdür, bir ana hedefi vardır;  yasanın kazık attığı kesimler ana merkezinde bulunur, bunu tatlandırıcı şeklinde sunup gizleyen de yasayı geçirir” dedi.

Türkiye’ de iş gücü piyasasında dışlanan bir grubun var olduğunu, bunların da gençler, kadınlar, uzun süreli işsizler, sakatlar ve kayıt dışı çalışanlar olduğunu dile getiren Özveri, şöyle devam etti: “Bu saydığımız grupları güvenceli hale getireceğim iddiasında bulunanlar, işsizlerin neden işsiz kaldıkları sorulduğunda iş gücü piyasasındaki katılıklar ve ücret dışı maliyetlerin yüksekliği gösteriliyor. İş gücü piyasasındaki katılıkların da aslında işverenleri işçi alıp çıkarmaya engel getiren, işverene maliyet getiren tüm düzenlemeler katı olarak tarif edilebilir. Örneğin kıdem tazminatı bir katılıktır ve bununla ilgili yeni bir düzenlemeyi Çalışma Bakanlığı duyurmuştur.”

İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemlerin de “katılık” kapsamında değerlendirildiğine dikkat çeken Özveri, bu önlemlerin yıllardan beri süre gelen değişikliklerle kaldırıldığını bunun da Davutpaşa ve OSTİM’de olduğu gibi cenaze  olarak geri döndüğünü kaydetti. Özveri “Katılığı ortadan kaldırmanın bedeli  patlamaması gereken yerlerin patlaması, iş yapılmaması gereken yerlerde yapılan iş nedeniyle ölen gencecik insanlar olarak karşımıza geldi” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çok kişilik bir gösteri: ‘Cadının Bohçası’

SONRAKİ HABER

Yaşam Alanlarımız Yok Oluyor (4)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...