Mimar, mühendis ve şehir plancıları alanda olacak
“Mesleğimize ve örgütümüze sahip çıkıyoruz” diyen Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ali Ekber Çakar, 19 Eylül Pazartesi günü yapacakları eylemlerle iktidarın TMMOB’ye karşı saldırılarına bir cevap vereceklerini ifade etti.
Mimar mühendis ve şehir plancılarının 1979 yılında ekonomik ve demokratik talepleri için bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdikleri 19 Eylül, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin (TMMOB) kararı doğrultusunda “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak kutlanıyor. Konuya ilişkin açıklamaya yapan MMO Başkanı Çakar, “Bu koşullarda siyasi iktidarın mesleğimize ve örgütümüze yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruş, 19 Eylül 1979’un tarihselliği ile tam bir uyum içerisindedir” dedi.
PAZARTESİ ÜLKE ÇAPINDA ALANDA
19 Eylül Pazartesi günü ülke genelinde etkinlikler düzenleneceğini kaydeden Çakar, etkinliklerin “Mesleğimize ve örgütümüze sahip çıkıyoruz” sloganı ile yapılacağını bildirdi.
Çakar, “Bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, sanayi, tarım, orman, enerji, ulaşım, doğal kaynaklar, gıda, çevre ve kentleşme politikalarının dinamik gücü olması gereken mühendis, mimar, şehir plancıları, dünden bugüne, siyasi iktidarlar tarafından ikinci plana itilmiş, bazı alanlarda yetkiler uluslararası sermaye kuruluşlarına devredilmiş, bazı alanlar ise neredeyse ortadan kaldırılmıştır” dedi. Mesleki hizmet alanlarının kamusal fayda anlayışından çıkarılıp “serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirmenin arpalıkları” haline getirildiğini belirten Çakar, rantlara göre şekillendirilen kentlerde de plansızlığın egemen kılındığını dile getirdi.
Aynı zamanda çalışma yaşamının büyük kısmının işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin dışında tutulduğunu da belirten Çakar, “İnsanca barınma hakkı ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, enerji, tarım, orman, su kaynakları ve kentlerin yönetimi gibi alanlarda mesleki denetim ve bilimsel–teknik kriterleri devre dışı bırakılmaktadır” dedi.
KHK’LERE TEPKİ
Çakar, son çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) getirilen düzenlemeleri de eleştirdi. Düzenlemelerin “Anayasa ve idare hukuku çerçevesinde merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları arasında olması gereken vesayet denetimini aşan, tekelci otoriter bir yönetim anlayışının ürünü” olduğunu kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et