14 Aralık 2002 22:00

AB için her kafadan bir ses

AB Kopenhag Zirvesi'nde kesin müzakere tarihi almak isteyen Türkiye, tarih için tarih almakla yetindi. Ancak bu sonuç Ankara'da "bayram havasından", "Artık AB defteri kapandı"ya kadar taban tabana zıt değerlendirmelere vesile oldu. Başbakan Abdullah Gül, bu kararla, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda çok kesin bir adım attığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı, kararın, Türkiye'nin Kopenhag siyasal ölçütlerini benimseme konusunda attığı köklü adımlara beklenen yanıtı oluşturmaktan uzak olduğunu kaydederken, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, bu kararla AB'ye girişin tarih olduğunu ifade etti. Başbakan Gül, Türkiye'nin AB üyeliği çalışmaları için gittiği Kopenhag'tan dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Gül, AB'nin tarihi toplantılarından birisi olan Kopenhag Doruğu'nun AB'nin genişleme süreciyle ilgili alınacak kararlar açısından önem taşıdığını, Türkiye'nin AB'nin en önemli konusu haline geldiğini belirtti. Toplantı öncesi kesin bir müzakere tarihi almak için gayret gösterdiklerini ifade eden Gül, ikincisine ilişkin çalışmaların gelecek günlerde başlayacağını kaydetti.

'Kesin adım' diyor Kopenhag siyasi kriterlerinin aslında AB'den ziyade Türkiye ve halkını yakından ilgilendirdiğini ifade eden Gül, bunları yapmaya devam edeceklerini belirtti. Başbakan Gül, AB'de kararların oybirliği ile alındığını, üye ülkeler içinde bazılarının Türkiye ile ilgili müzakere tarihinin hiç verilmemesi yönünde, bazı ülkelerin daha ileri tarihleri ifade ettiklerini, tarih için tarih konuşulduğunu belirtti. Türkiye'nin AB yolunda çok kesin bir adım attığını öne süren Gül, şartlara bağlanan ve müzakerelere başlama kararının alınacağı 2004'ü müzakere tarihi gibi algıladığını ortaya koydu. Bunu bir bayram havasında duyuran ve bu tarihin öne çekilebileceğini idda eden Gül, şöyle devam etti: "Türkiye'nin tartışmalı olan adaylığı, kesin ve gerçekleşmiş durumdadır. Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ray döşenmiştir ve 2004 tarihi Türkiye'nin müzakerelere başlaması için kesin bir tarih olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bir gecikmeye fırsat vermeden yapılması kararlaştırılmıştır. AB liderleriyle yaptığımız son toplantıdan sonra birçok ülkenin başbakanı ve başkanı bana gelerek bu tarihin Türkiye'nin performansına göre geri çekilebileceğini ifade etmişlerdir." Kıbrıs çok konuşulmamış! Başbakan Gül, açıklamasının ardından gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtladı. Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB üyeliğinin, Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyleyen Gül, Kopenhag toplantısında Kıbrıs konusunun çok gündeme gelmediğini öne sürdü. Kıbrıs'la ilgili 28 Şubat'a kadar süre olduğunu ifade eden Gül, "Bu süre içinde tahmin ediyorum ki, ümit ediyorum ki; hepimizi tatmin edici bir uzlaşmaya varılır" dedi.

Referandum yok Başbakan Gül, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak konusunda gündeme getirdiği bir referandum için de, "öylesine söylenmiş bir söz" anlamına gelen değerlendirmelerde bulundu.

Evrensel'i Takip Et