Filistin’in başvurusu 23 Eylülde
Haaretz’in haberine göre Ştayyeh, ABD’nin muhalefetine ve Avrupa’nın dile getirdiği çekincelere karşın, BM Güvenlik Konseyine 23 Eylül tarihinde resmen başvurularını sunacaklarını, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas’ın da aynı tarihte BM Genel Kurulunda yapacağı konuşmada Filistinlilerin devlet olma talebini dile getireceğini söyledi.
El Fetih’in üst düzey isimlerinden biri olmasının yanı sıra BM’ye sunulan teklifi hazırlayan Filistin Kurtuluş Örgütü komitesinin de bir üyesi olan Ştayyeh, Ramallah’ta yaptığı açıklamada, Filistinlilerin BM Güvenlik Konseyine gitmektense sadece BM Genel Kuruluna başvuracağı iddialarını yalanladı. Ştayyeh, “Birleşmiş Milletler’e gidiyoruz, Güvenlik Konseyine gidiyoruz. 1967 sınırları temelinde tam üyelik arayacağız” dedi.
İSRAİL KABUL ETMEZ
Avrupalı ve ABD’li yetkililerle yapılan görülmelerin Filistinlilerin gözünde barış görüşmelerini yeniden başlatmak adına ciddi bir yazılı teklifle sonuçlanmadığını belirten Ştayyeh, Batı böyle bir teklif hazırlasa bile İsraillilerin onayı olmaksızın böyle bir girişimin anlamlı olmayacağını söyledi.
Ştayyeh, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistinlilerin iki kilit talebi olan 1967 sınırlarını ve yerleşim inşaatının durdurulmasını asla kabul etmeyeceğini belirtti. Filistinli siyasetçi, Hamas Lideri Halid Meşal’in de BM sürecine destek verdiğini söyledi.
‘FİLİSTİN TANINMASIN’ SEFERBERLİĞİ
Bu arada ABD’li ve Avrupalı temsilciler, BM’ye tanınma başvurusunda bulunmaya hazırlanan Filistin Yönetimini bu girişiminden vazgeçirmek amacıyla mekik diplomasisine başladı. Hollanda’nın, ABD ve İsrail’le birlikte hareket ederek Filistin’in başvurusuna karşı çıkması beklenirken Almanya’nın da bu devletler tarafında bir tutum benimseyeceği belirtiliyor.
Çoğu Kuzey Avrupa ülkesiyle birlikte Fransa ve İspanya, Filistin devletinin bağımsızlığının Arap Baharı’nın ruhuna uygun bir adım olduğunu düşünerek Filistin’in tanınmasını istiyor.
Batılı devletlerde bu bölünmüşlük devam ederken, özellikle ABD’li temsilciler Filistin’in tanınmaması için ikna diplomasisi başlattı.
ABD’li diplomatlar Dennis Ross ile David Hale’in yanı sıra Avrupa Birliğinin Dış Politika Temsilcisi Catherene Ashton ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair müzakerelerin yeniden başlatılmasını sağlamak için bölgeye gitti.
ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Ross ve Hale önceki gün gittikleri İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak’la görüştü.
ABD’li diplomatların bugün Batı Şeria’ya geçerek Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la bir araya gelmeleri bekleniyor.
Ashton da önceki gün Netanyahu ile görüştü, İsrail’le Filistinliler arasındaki müzakereleri yeniden başlatmayı umduklarını söyledi. Gözlemciler, Birleşmiş Milletlerde bir oylama olması halinde, Filistin devletinin tanınması konusunda Avrupa Birliği üyeleri arasında ayrışma olabileceğine dikkat çekiyor.
İSRAİL’DEN TEHDİT
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Bakan Hillary Clinton’ın Ashton ve Tony Blair’le telefonda konuştuğunu belirterek “Bu çözüm bulma çabalarımızın bir parçası” dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistinlilerin planlarını ileri götürmelerinin ağır sonuçlar doğurabileceğini savundu. Bazı sağcı İsrailli siyasetçiler, bu durumda Batı Şeria’nın bazı bölümlerinin ilhak edilmesi çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et