5 Ekim 2002 21:00

Liman işçilerinin büyük grevi

ABD'nin California kentinde liman işçilerinin başlattığı grev sürüyor. Patronlar ve Bush hükümetinin, ülkenin batı yakasında deniz ticaretini neredeyse tamamen durduran grevi bitirmeye dönük çabaları yoğunlaştı. Kendilerine "Batı Yakası Rıhtımı Koalisyonu" adını veren ve Wal-Mart ve Target gibi perakende tekellerini temsil eden örgüt ile Toyota ve Panasonic gibi şirketlerin yöneticileri, ABD Başkanı George W. Bush'a bir mektup yazarak, grevin bir an önce bitirilmesini istedi. Taşımacılık ve tarım şirketlerinin de aynı talepleri Beyaz Saray'a ilettikleri belirtildi. Geçtiğimiz hafta ABD'nin Batı sahillerinde bulunan ve bölgenin en büyüğü olma özelliğine sahip limanda faaliyet gösteren Pasifik Denizcilik İşletmeleri'nin (PMA) lokavt ilan etmesinden sonra direnişe geçen binlerce liman işçisi, limandaki tüm nakliyat işlemlerini durdurmuştu.

Binlerce işçi grevde Nakliye şirketleri ile, ABD'de eski gücünü koruyan nadir sendikalardan biri olan Uluslararası Liman ve Ambar İşçileri Sendikası (ILWU) arasında, temmuz ayından bu yana süren görüşmelerin geçtiğimiz hafta çıkmaza girmesi sonucu grev kararı alınmıştı. Sendika yönetimi, patronların, işyerlerindeki bilgisayar sistemlerinin modernleştirilmesi karşılığında 1000 kadar işçinin işten çıkarılma teklifini kabul ederken, PMA'nın başka tavizler de koparmak istemesi ve işçilerin çalışma koşulları ve emekli maaşları konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine, tabanın da baskısıyla, 10 bin 500 işçi geçtiğimiz cuma günü greve başlamıştı. PMA yönetiminin lokavt ilan etmesi, grevcilerin azmini daha da biledi. Nakliyat şirketleri, sendikanın doklarda işleri yavaşlatmasına misilleme olarak limandaki işyerlerini kapattılar.

Toplantıya silahla geldiler Geçtiğimiz salı günü, PMA temsilcilerinin, sendikacılarla yaptıkları karşılıklı görüşmelere yanlarında silahlı korumalarla gelmesi üzerine, sendika ile patronlar arasındaki gerginlik iyice arttı. Ağustos ayından bu yana patronlara açık destek vermekten kaçınmayan ve grevin başlaması halinde "önlem alacağını" ilan eden Bush yönetimini arkasına alan PMA'nın bu provokasyonu, işçiler arasında büyük tepki topladı. Sendikacılar, bu hareketin 1930'lu yıllarda örgütlenme çabası içinde olan liman işçilerine yönelik yapılan gözdağı ve tehdit yöntemlerini hatırlattığını vurguladılar. Sendika Başkanı James Spinosa, konuyla ilgili olarak, "Bu olay, görüşmelere yaklaşım biçimlerini gösteriyor. PMA'nın ilan ettiği lokavt kararını Amerikan ekonomisine yöneltilen bir silah gibi çalışıyor. Şimdi silahı bizlere çevirmiş durumdalar" diye konuştu. Salı gününden sonra ise ILWU, eskiden PMA'ya bağlı bir şirket adına çalışan federal arabulucu Peter J. Hurtgen'ın girmesi koşuluyla görüşmelere yeniden başlamayı kabul etti. PMA'nın lokavt başlatmasından bu yana sendika, pazarlık masasına oturmaya hazır olduğunu açıklamış, ancak işçilerin kararlılığı sonucu greve devam kararı alınmıştı.

Yasak tehdidi Sendika yönetimi, Amerikan hükümetinin grevi ertelememesi için, askeri teçhizatın yüklenmesine devam edileceğini duyurdu. Ancak Beyaz Saray'ın önümüzdeki günlerde acil durum ilan edip, grevi bitirmeye çalışacağı sanılıyor. California'nın Demokrat Parti'li senatörü Dianne Feinstein, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve savaşın eşiğinde olunmasını gerekçe göstererek, federal hükümetin grevi bir an evvel yasaklaması gerektiğini savundu. Sendikanın bağlı olduğu AFL-CIO konfederasyonu, nakliyat şirketlerinin grevin bitirilmesi için yaptıkları girişimler konusunda ılımlı açıklamalar yapmayı tercih ederken, 30 Eylül tarihinde konfederasyon başkanı John Sweeney, "İşçiler işlerinin başına dönmeye hazırlar" şeklinde konuştu.

1 milyar dolar zarar Liman işçilerinin devam eden grevinin, Amerikan tekellerine günde 1 milyar dolara mal olduğu belirtiliyor. Bu özelliğiyle eylemin, "ABD ekonomisindeki durgunluğu daha da derinleştireceği" dahi konuşuluyor.

Evrensel'i Takip Et