04 Mart 2011 11:11

Libya’da öfke Cuması

Libya’da Kaddafi’ye karşı isyan devam ediyor. Libya halkı Cuma namazı çıkışı ülke genelinde eylemler yaptı. Libya’da Muammer Kaddafi’nin denetimi altındaki başkent Trablus’ta cuma gerginliği yaşandı. Geçen hafta Cuma namazından sonra gösteri düzenleyen kalabalığa ateş açılmıştı.Trablus’ta dün gece

Libya’da öfke Cuması
Paylaş

Kaddafi’ye bağlı güçler, Trablus’un merkezine çıkan iki ana caddede barikatlar kurarak araçları aradı.Hükümet, yabancı gazetecilerin kaldıkları otellerinden çıkmalarına bir süre izin vermedi.Hükümet sözcüsü, gazetecilerin El Kaide’nin saldırısına uğrayabileceği endişesiyle böyle bir karar aldıklarını savundu.Sonradan gazetecilere tahsis edilen otobüslere binmeleri ve sadece yetkililerin belirledikleri noktalara gitmeleri koşuluyla izin verildi. Kaddafi’ye bağlı milisler, sokaklara sivil araçlarla dolaşıyor.

BREGA TEKRAR BOMBALANDI

Libya’nın petrol kenti Brega’nın Kaddafi güçleri tarafından tekrar bombalanmaya başlandığı belirtildi. Ülkedeki savaşın kırılma noktası olarak gösterilen Brega semalarında, savaş uçaklarının gezdiği ve hava saldırısının başladığı bildirildi. Trablus’a 800 kilometre mesafede bulunan Brega, refinerileri ve petrol boru hatları ile ülkedeki petrolün ihraç edildiği önemli noktalardan biri konumunda. 10 bin nüfuslu bu şehir aynı zamanda Kaddafi’ye sadık batıdaki aşiretlerle, doğudaki muhalif aşiretler arasında bir kontrol noktası olarak görülüyor.

Kaddafi’nin tekrar kentte kontrolü sağlaması durumunda isynın merkezi olarak görülen Bingazi karşısında büyük bir avantaj sağlayacağı belirtiliyor.

Libya’nın Brega kentinde Kaddafi yandaşları ile girilen çatışmada hayatını kaybeden altı kişi toprağa verildi. Ecdebiye’de düzenlenen cenaze törenine katılan yüzlerce kişi ise intikam yeminleri etti.

ZAVİYE’DE ÇATIŞMA

Libya’nın doğusundaki Ras Lanuf’ta Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerle halk arasında çatışmalar çıktığı bildirildi. El Cezire televizyonunun haberinde, başkent Trablus’un 50 kilometre batısındaki Zaviye’de de Kaddafi güçleriyle çatışmalar olduğu belirtildi.Çatışmaların devam ettiği kaydedildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

“YA ZAFER YA ÖLÜM”

Libya’da Muammer Kaddafi yönetimine karşı Bingazi’de oluşturulan Ulusal Libya Konseyi’nin başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkeyi özgürleştirene kadar eylemlerine son vermeyeceklerini söyledi Kaddafi’nin eski Adalet Bakanı olan Abdülcelil, yandaşlarına yaptığı konuşmada, “Zafer ya da ölüm... Bu ülkenin tamamını özgürleştirene kadar durmayacağız” dedi. Abdülcelil, yandaşlarını, Libya lideri Muammer Kaddafi yanlılarının içlerine sızması tehdidi konusunda uyarırken, kendisini dinleyen kalabalık, “ikinci raundun Trablus olacağı” şeklinde slogan attı.

ÇADIR KENTTE DRAM

Libya’daki olaylar nedeniyle ülkeden kaçanların Tunus’a geldiği Ras Cedir sınır kapısında insani dram yaşanıyor. Çadır kentlerin oluşturulduğu bölgede birçok insan hala geceyi yerde, bir battaniyeyle soğuktan korunmaya çalışarak geçiriyor.Libya’dan geçişlerin azaldığı sınır kapısında binlerce insan hala ülkesine gönderilmeyi bekliyor. Çadır kentte yer bulamayanlar ise geceyi battaniyelerine sarınarak sınır kapısının çevresindeki boş alanlarda geçiriyor.

BİNGAZİ’DE İKTİDAR HALKTA

Libya’da halk ayaklanması nedeniyle Kaddafi hükümetinin varlığını yitirdiği Bingazi kentinde halk, kendi işini kendi yapıyor.

2 milyon civarında Libyalının yaşadığı, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi’de yanan ve kurşunlanan polis merkezleri, kışlalar ve diğer kamu binalarının harabeye dönmüş görüntüsü, Libya lideri  yönetimine karşı ayaklananların öfkesini gözler önüne seriyor.

Devlet memurlarının terk ettiği kent merkezindeki kamu binaları Geçici Ulusal Konsey tarafından kullanılırken, günlük hayatı muhalifler yönetiyor. Altyapı hizmetlerinin gönüllüler tarafından yürütüldüğü kentte iletişim, muhaliflerin elinde olduğu belirtilen telekomünikasyon şirketlerince bedava sağlanıyor.

Eski bir askeri kışlada, Kaddafi birliklerine karşı koymaları, Bingazi’ye 100-150 kilometre uzaklıktaki cephe hattında ve başkent Trablus çevresindeki çatışmalara katılmaları için gençlere silahlı eğitim veriliyor.

Hemşire sıkıntısı duyulmasına rağmen hastanelerin açık olduğu kentte, okullarda eğitim verilmiyor.  (DIŞ HABERLER)


OBAMA: TÜM OLASILIKLAR MASADA

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Libya konusunda her olasılığı değerlendirdiklerini söyledi. Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ile Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen Obama, ayrıca Kaddafi’nin iktidarı bırakması gerektiğini söyledi: “Şiddet durmalıdır. Muammer Kaddafi, yönetim meşruiyetini kaybetmiştir ve artık bırakmalıdır. Durumun kötüleşmesi ve insani yardıma ihtiyaç duyulması halinde ise, Birleşik Devletlerin hızlı ve tam bir müdahale kapasitesine sahip olduğunu söylemek isterim.” MÜZAKERE KADDAFİ GİTTİKTEN SONRA

Kaddafi’ye karşı ayaklanan Libya halkı müzakerelere ancak Muammer Kaddafi’nin görevini bırakıp sürgüne gitmesi durumunda başlayabileceklerini açıkladı.

Kaddafi’nin müzakere yürütmek için bir istihbarat yetkilisini görevlendirdiği haberlerinin ardından açıklama yapan Libya Ulusal Konseyi, Kaddafi baştayken müzakere edilecek bir şey olmadığını söyledi.

Libya Ulusal Konseyinin başında, geçen ay Kaddafi’nin kabinesinden ayrılan Eski İçişleri Bakanı Mustafa Abdulcelil var. Abdulcelil’in bir sözcüsü, “Müzakere edilecek bir şey varsa o da Kaddafi’nin gitmesidir. Can kaybını ancak bu şekilde önleyebiliriz” dedi.

Bingazi kentinde kurulan Libya Ulusal Konseyi, Kaddafi’nin katliamların karşı destek çağrısında da bulundu. ‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ’ SORUŞTURULUYOR

Bu arada merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi ve yakınları hakkında soruşturma başlattı. Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturmasının nedeni, göstericilerin bastırılması sırasında insanlığa karşı suç işlendiğine yönelik iddialar.Mahkemenin Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, soruşturma kararını açıklarken, Libya’da barışçıl gösteriler düzenleyenlerin, güvenlik güçlerinin saldırısına maruz kaldıkların söyledi. Haklarında soruşturma açılanlar arasında; Kaddafi ve oğullarının yanı sıra, çeşitli güvenlik birimlerinin başındaki kişiler de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’da hükümetin halka karşı nasıl güç kullandığını Uluslararası Ceza Mahkemesinin incelemesini istemişti. KADDAFİ’YE PARALI ASKER DESTEĞİ

Batı Afrika ülkesi Mali’nin Berberi Tuareg toplumuna mensup yüzlerce gencin, Kaddafi’nin yanında savaşmak üzere Libya’ya gittiği bildiriliyor.

Mali’nin kuzeyindeki Kidal bölgesinden üst düzey bir yetkili, geçtiğimiz hafta boyunca Libya’da savaşmak için iki ila üç yüz gencin ülkeyi terk ettiğini söyledi. Malili yetkilinin açıklamasına göre, gençlere Kaddafi’nin yanında savaşmaları için yüzlerce dolarlık ödeme yapılıyor. Ülkenin Libya ile paylaştığı çöl sınırını kontrol edemeyen Mali hükümetinin, savaşmak için Libya’ya giden gençleri durduramadığı da bildiriliyor.

Libya lideri Kaddafi, ülkedeki ayaklanmaların başından itibaren halka karşı paralı asker kullanmakla ve protestoculara savaş uçaklarıyla saldırmakla suçlanıyor.

Ülkedeki paralı askerlerin çoğunun Çad ve Nijer ülkelerinden geldiği söyleniyor. KADDAFİ’NİN PARASI İSTİFA ETTİRDİ

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden İngiltere’deki London School of Economics’in Rektörü Howard Davies, Seyfülislam Kaddafi’nin başında olduğu vakıf tarafından yapılmış olan yüklü bir bağışı kabul etmişti. Alınan bu bağışla ilgili olarak bunun yanlış karar olduğunu ve okulun imajını zedelediğini belirten Davies, ayrıca Libya Hükümetine ekonomik danışmanlık yapmanın da hata olduğunu kabul ederek istifa ettiğini açıkladı. Libya liderinin oğlunun vakfı tarafından okula yapılan bağışın yaklaşık üçte birlik kısmı olan 450 milyon doları alan Londra Ekonomi Okulunun rektörü, fonun geri kalan kısmını almayacağını açıkladı ve üniversitenin mezunu Seyfülislam Kaddafi ile ilişkisini kesti.

ÖNCEKİ HABER

Bütün kadınlar toplandık toplandık…

SONRAKİ HABER

Senede bir gün değil her gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...