12 Eylül 2011 08:51

'Muhammed Cihad serbest bırakılsın'


İstanbul Demokratik Kent Konseyi'nce "sınır ötesi operasyonları durması ve barış sağlanması" talebiyle 21 Ağustos 2011 tarihinde Taksim Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına katılan Barış Hareketi kurucularından Muhammed Cihat Saatçioğlu, polis müdahalesi sonrası gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ancak Saatçioğlu, bir süre sonra "Hamas Lideri Halid Meşal ile birlikte çekilmiş fotoğrafı bulunduğu" ve "YSK protestosunda çekilmiş boynundaki puşili" fotoğrafı nedeniyle "örgüt üyeliği" suçlaması ile tekrar gözaltına alınarak, tutuklandı. Haksız bir biçimde tutuklanan Saatçioğlu için, oluşturulan ve aralarında tanınmış aydın, yazar ve insan hakları savunucuların bulunduğu Muhammed Cihad'a Özgürlük İnisiyatifi, durumuna dikkat çekmek için Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Saatçioğlu'nun eşi Zeynep Pekiner, Annesi Hüda Kaya, Doç. Dr. Ferhat Kentel, Av. Eren Keskin, Gazeteci Roni Margulies, Hayko Bağdat, Ferda Keskin gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Metris Cezaevi'nde tutuklu bulunan Saatçioğlu'nun barış eylemlerinde çekilmiş fotoğraflarından hazırlanan sinevizyon gösterimi ile başlayan toplantıda, hazırlanan basın metnini Doç. Dr. Ferhat Kentel okudu.

'BARIŞ NE ZAMAN SUÇ OLDU'

Saatçioğlu'nun yaşadıklarını bir "hukuk skandalı" olarak nitelendiren Kentel, Saatçioğlu'nun katıldığı bir barış eyleminde, daha eylem başlamadan gözaltına alındığını 23 Ağustos günü mahkeme tarafından serbest bırakılmasına rağmen, çıkışta TEM ekiplerince yeniden gözaltına alındığını aktardı. Saatçioğlu'nun 26 Ağustos günü çıkartıldığı 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise "örgüt üyeliği" suçlaması ile tutuklandığını belirten Kentel, tutuklamanın tek gerekçesinin ise 19 Nisan 2011 tarihinde YSK tarafından BDP'li milletvekillerine dönük verilen veto kararına yönelik protesto eyleminde boynunda puşi ile çekilmiş bir fotoğraf karesi olduğunu söyledi. "Ne zamandan beri adalet istemek, çocukların ölmemesini talep etmek, darbeye karşı çıkmak suç haline geldi?" diye soran Kentel, bunları talep ettiği ve bu etkinliklere katıldığı için tutuklanan Saatçioğlu'nun katıldıkları eylemlere kendilerinin de katıldıklarını söyledi. Kentel , " Eğer bu suçsa biz bu sucu her gün işliyoruz ve işlemeye devam edeceğiz" dedi.

'BARIŞI İSTEYENLERE GÖZDAĞI'

Kentel'in ardından konuşan Av. Eren Keskin ise, yıllardır karşı karşıya kaldıkları haksız yargılamalardan birisi ile daha tekrar karşılaştıklarını, Saatçioğlu'nun yargılamasında yaşanan hukuksuz sürecin de bunun en somut örneklerinden olduğunu söyledi. Saatçioğlu'nun tutuklanmasının barışı isteyenlere gözdağı anlamına geldiğini ifade eden Keskin, Saatçioğlu'nun demokratlığın ölçüsü olan Kürt sorununda demokratik barışçıl çözümü savunarak zor olanı istediğini söyledi. Keskin, aynı zamanda Saatçioğlu'nun tutukluluk durumuna itiraz için de mahkemeye dilekçe verdiklerini söyledi. Basın toplantısında konuşan yazar Kenan Çamurcu da "iktidar aygıtına bulaşmamış muhalif dindarların yaşadıkları durumların hep farklı olduğunu bunun Saatçioğlu'nun durumunda bir kez daha ortaya çıktığını" söyledi. Basın toplantısı diğer katılımcılarında Saatçioğlu'na dönük özgürlük talebinde bulunan çağrılarıyla son buldu. (İSTANBUL)

Evrensel'i Takip Et