10 Eylül 2011 06:07

Bütün sahaflar birleşin!

Sahaf kağıt ve kitap tüccarı anlamına geliyor. Genellikle kullanılmış ya da eski kitap alıp satan kişiye denir. Basımı yapılmayan kitaplar, belli bir dönemde yayınlanmış dergiler, el yazması nadide eserler, eski zaman fotoğrafları, film afişleri, plaklar sahafın ilgi alanına giren materyaller. Tozlu raflar, yıpranmış sarı saman kağıtları arasında heyecan v

Bütün sahaflar birleşin!
Paylaş
İsmail Afacan

Festivale gençlerin yoğun ilgisi de bir başka dikkat çekici nokta. Sahaflar gençlerin eski fotoğraflara, Osmanlıca dergilere daha çok rağbet gösterdiklerini söylüyor. Festivaldeki kitapların ve eski dergilerin fiyatlarının da uygun olması gençlerin yoğun ilgisinin nedenlerinden biri.   

Festivalde araştırma duygusunu doruklara çıkaracak yayınlar materyaller mevcut. Hıbır, Leman, Avni, Penguen, Akbaba gibi mizah dergileri, Cumhuriyet, Akşam gibi günlük gazeteler, Varlık, Yazko Edebiyat, Serveti Fünun (Osmanlıca) gibi edebiyat dergileri, Ses, Dünya, Hayat gibi magazin dergileri, Toplumsal Tarih, Birikim gibi sosyal bilimler dergileri, Eski Yeşilçam Afişleri ve İstanbul Fotoğrafları festivale katılanların ilgisine sunulmuş. Bunların yanı sıra popüler kitaplara da rastlamak mümkün. Bir sene içinde basılıp tükenmiş kitaplar en fazla sorulan kitaplar arasında. Eski ile yeni kitaplar iç içe girmiş durumda.

‘GENÇLER SALDIRIYOR!’

Sahaf Halil Bingöl 40 yılı aşkın bir süredir sahaflık yapıyor. “Öğlen sıcağında gençler materyallere saldırıyor” diyerek memnuniyetini ifade ediyor. Araştırmacıların ise doğrudan kitaplara yöneldiğini söyleyen Bingöl, gençlerin daha çok görsel malzemelere itibar ettiğini belirtiyor. 30’lu 50’li yılların fotoğraflarına bakan gençlerin zaman içinde yolculuk yaptığını ifade eden Bingöl, “Şimdiki halleriyle karşılaştırma yapıyorlar, geçmişe gidip geliyorlar, zaten bizim görevimiz biraz da bu” diyor.

Belge incelemenin önemini de vurgulayan Bingöl ; Belge incelerken bir araştırmacı diğer belgeye ulaşma ihtiyacı hissettiğini, böylelikle araştırma duygusunun geliştiğini ifade ediyor. Bayram Koç 20 senedir sahaflık yapıyor. Sahafların yoğun ilgiden memnun olduklarını söyleyen Koç, güncel kitapların daha çok sorulduğunu da söylüyor. “Özellikle bir sene içinde çıkıp da baskısı tükenen kitaplara ilgi yoğun.” Bunun yanı sıra 30’lu 40’lı yıllara ait dergiler eski yazı kitaplar da ilginin yoğun olduğu diğer kitaplarmış. ‘70’li yıllara (Ses, Hayat, Varlık) ait dergilere ilginin  az olduğunu söyleyen Koç, dergileri elden çıkarmak için indirim yaptıklarını söylüyor.

‘TÜRKİYENİN HER YERİNDE OLMALI’

Çiğdem Danacı, Uluslararası İlişkiler Öğrencisi. “Çok şey öğrendim” diyor Danacı, bilmediği bir sürü dergi olduğunun farkına varmış. Aradığı şeyleri bulmanın zor olduğunu söylüyor. Hayat ve Birikim dergileri Çiğdem’i etkileyen dergiler arasında. Eski plakların da çok hoşuna gittiğini ekliyor. Aldığı kitaplar ise Yaşar Kemal, Perihan Mağden ve Birikim Dergisi.  

Müjgan Atila bilgisayar programcılığı okuyor. Festivalden çok memnun kaldığını söylüyor. Yılda bir kaç kez yapılması gerektiğini laf arasına sıkıştırıyor. Kitapların indirimli olmasından bir hayli mutlu. Festivale  mutlaka uğranması gerektiğini söyleyen Atila, “Böyle festivaller Türkiye’nin her yerinde olmalı” diyor.  Atila’nın dikkatini en çok Osmanlıca eserler çekmiş.

Hatice Karadeniz, Resim bölümünde okuyor. İstanbul’a tatile gelmiş ve gelmişken de festivale uğramış. Kendi alanıyla ilgili kitapların yanı sıra Girit üzerine kitaplar da almış. Güneşe açık bir alan olmasından şikayetçi, “Kapalı bir alan olabilirdi” diyor. Daha kalabalık olmasını bekleyen Karadeniz’in önerisi duyuruların daha etkin yapılması yönünde. (İstanbulEVRENSEL)


ARAŞTIRTAN DAĞINIKLIK!

Mesut Şahin, ingilizce öğretmenliği yapıyor. Sahaf festivalinin müdavimlerinden Şahin, geçen sene de katıldığını belirtiyor. TÜYAP’tan daha çok sevdiğini söylüyor sahaf festivalini.

Festivalde daha farklı imkanların olduğunu söyleyen  Şahin, keşif duygusunu kışkırttığını belirtiyor. Arayıp bulamadığınız kitaplar aniden karşınıza çıkıyor diyerek keşif duygusu karşısındaki heyecanını gizleyemiyor. Festival alanının samimi ve küçük olması ayrıca hoşuna gitmiş Şahin’in. Festivalde İkinci Dünya Savaşı’nı anlatan, Ortadoğu üzerine İngilizce kitaplar almış. Demokratik Sola Bakış, Stalin 15. Cilt aldığı diğer kitaplar. Kitapların dağınık ve düzensiz olmasının hoş bir kaos yarattığını düşünen Şahin, “Dağınıklık farklı alanlara keşif imkanı  tanıyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Kara harekatı hazırlığı hızlandı

SONRAKİ HABER

‘Geç olmadan harekete geçin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa