Kılıçdaroğlu: BM raporuyla Gazze ablukası meşrulaştı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BM Genel Sektererinin onayıyla resmileşen Mavi Marmara Raporu’nun İsrail’in hak tanımaz ve hukuk dışı tutumlarını meşrulaştırmaktan başka amacı olmadığını söyledi.
CHP Genel Başkanı, dünya kamuoyunun büyük desteğine rağmen raporun Türkiye’nin ve Gazze’nin aleyhinde çıktığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Bu rapor, dış politika tarihimizin en ağır hezimetlerinden birisidir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanlığının İsrail’e yönelik açıkladığı müeyyideleri “Sözde” buldu. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Sayın Bakan ve Hükümet bu açıklamaların İsrail üzerindeki etkisinden çok Türk kamuoyu üzerindeki etkisiyle meşguldürler. BM Raporu Gazze’ye uygulanan ambargoyu hukukileştirmiş ve meşrulaştırmıştır.” (DIŞ HABERLER)
SANAYİ BAKANI ERGÜN: TİCARET DEVAM EDİYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile İsrail arasında siyasi gerilim olmasına karşın, iki ülkenin tüccarları ve sanayicileri arasında ticaretin devam ettiğini söyledi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Ergün, Bakanlığı’nın çalışmalarını yanı sıra, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsrail ile savunma sanayi alımlara değinen Ergün, İsrail ile ilişkilerin askıya alınmasının, Türkiye’nin savunma gücünde ve teknolojisinde gerilemeye yol açacak bir tablo oluşturmayacağına dikkat çekerek, “Bunlar başka kaynaklardan da sürdürülebilir. Mesele, İsrail’in bu tutumundan vazgeçmesi meselesidir. İsrail’in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Ortadoğu’daki problemin merkezi olan Filistin meselesinde ablukanın kaldırılmasına dair adım atması lazım ki Ortadoğu’da bu tür problemlerin olmayacağı bir ortama girilmiş olsun. Türkiye, bunları seslendirmeye devam edecektir. İsrail’in de gittiği yolun yanlış olduğunu, kendisine daha zarar vermeye başladığını görmesi lazım” diye konuştu.
Türkiye - İsrail ilişkileri “nereye gidiyor?” denildiğinde ticari açıdan bir gerilemenin söz konusu olmadığından bahseden Ergün, iki ülkenin ticaret hacmine ilişkin şu rakamları verdi: “One minute olayından sonra iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler gerilse de ticari ilişkiler devam ediyor. Ticari ilişkiler nereye gidiyor denildiğinde, 2010 yılında 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşmuş. Bu rakam 2009 yılında 2,5 milyar dolar, 2011’in ilk 7 aylık döneminde ise 2,5 milyar dolar oldu. Yani, ticaret hacminde bir gerileme söz konusu değil. Tüccarlar, sanayiciler, siyasi gerilime rağmen işlerini devam ettiriyorlar. Fakat, bu siyasi meselenin de çözüme kavuşturulması gerekiyor.”
LİVNİ: TÜRKİYE ZAYIFLIĞIMIZIN KOKUSUNU ALDI
İsrail’de anamuhalefet lideri Tzipi Livni, “Türkiye, ABD’nin İsrail’i artık bir değer değil, yük olarak gördüğünün farkına vardı” dedi.
Tel Aviv’de düzenlenen bir konferansta konuşan Tzipi Livni, İsrail’in zayıflığı ve yalnızlığının kokusunu alan Türkiye’nin bundan faydalanmak istediğini öne sürdü. Kadima partisi lideri Livni, Türkiye’nin “İran tehdidine karşı ABD’yle işbirliğini artırdığını” da ifade etti.
İsrail basınına göre, Netanyahu hükümetinin, Filistinlilerle nihai barışı görüşmek istememesinin İsrail’i dünyada yalnızlaştırdığını ifade eden Livni, böyle giderse İsrail’in Yahudi ve demokratik bir devlet olarak varlığını sürdürme hakkının kaybedilebileceğini dile getirdi.
Evrensel'i Takip Et