18 Haziran 2002 21:00

Buğdaya bir ekmek parası

Hububat fiyatları konusunda belirsizlik sona erdi. Üretici günlerdir maliyetinin en düşük 290 bin lira olduğunu birilerine duyurmaya çalıştı, ancak en kaliteli makarnalık buğdaya verilen fiyat 259 bin lirada kaldı. Üreticinin en çok yetiştirdiği ekmeklik buğdayın fiyatı ise 230 bin lirayı aşamadı. Üretici en az 340 bin istedi, ama maliyetini bile alamadı. Üreticinin korktuğu başına geldi, yine alınterini maliyetinin altında satacağı fiyatlara mahkum edildi. TMO Yönetim Kurulu dün bir yazılı açıklama yaparak, makarnalık Anadolu durum buğdayının kilosunu 259 bin liradan, diğer durum buğdaylarının kilosunu 241 bin 500 liradan alacağını belirtti. Buna göre, ekmeklik buğdaylardan Anadolu beyaz ve kırmızı sert buğdayların kilo alım fiyatı 230 bin lira, kırmızı ve beyaz yarı sert buğdayların alım fiyatı da 211 bin 600 lira olarak belirlendi. Yani üreticinin en çok yetiştirdiği ekmeklik buğdayın fiyatı 230 bin lirada kaldı. Beyaz arpa ise 149 bin 500 liradan, siyah ve çakır arpayı 138 bin liradan, yulafı 184 bin liradan, çavdarı 167 bin 900 liradan, mısırı da 218 bin 500 liradan alınacak. Günlerdir yaşanan belirsizliğin faturası ise yine üreticiye çıktı. Günlerdir süren belirsizlikten en çok kar sağlayan tüccarın belirlediği fiyat üzerinden üretici emeğini satacak. Üreticinin emeği şu ana kadar Türkiye genelinde 210-240 bin liradan giderken, Doğu ve Güneydoğu'da fiyatlar 180 bin liraya kadar düştü. 1 kilogram buğdayın maliyetinin 290 bin lirayı bulduğunu günlerdir birilerine duyurmaya çalışan üreticiler, 300 bin liranın altında açıklanan fiyatın kendileri için tam bir yıkım olduğunu belirttiler. Üreticiler, 230 bin olarak açıklanan fiyatın piyasada 150 bin liraya kadar düşeceğini ifade ederek, başka ürünlere yönelecekleri konusunda uyardılar.

'El açacağız' Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Muzaffer Türkoğlu, buğday ekim alanlarının azaldığının altını çizerek, Orta Anadolu'da rekoltenin yüzde 40 düştüğünü dile getirdi.

Maliyetin altında Artan girdi fiyatları, kuraklık, üreticinin borçları nedeniyle ekim yapamadığını dile getiren Türkoğlu, "Bu açıklanan fiyatlar ile üreticinin mecali kalmayacak. Bu fiyat üreticinin yıkımı demektir. 230 bin lira açıklanan fiyat, piyasada 150 bin liraya kadar düşecektir. Ve yavaş yavaş üretici üretimden vazgeçecek. Geçen yıl maliyetinin altında aldı. Bu yılda öyle. Artık üretici ekim yapmayacak. Türkiye 1 dilim ekmek için el açacak duruma gelecek" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et