03 Mart 2011 15:30

Direnişimize kadınların sahip çıkmasını istiyoruz

Sendikalaştıkları için işten atılan Bericap işçilerinin direnişi 69. gününde de kararlılıkla sürüyor. Bericap direnişinde kadınlar da var ve direnişin ön saflarında yer alıyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Gebze’de direnişte olan ve direnişin ön saflarında yer alan Bericap kadın iş&

Direnişimize kadınların sahip çıkmasını istiyoruz
Paylaş


Direnişiniz nasıl geçiyor?

Biz direnişe çıkan  kadınlar olarak emeğin, iş gücünün,sosyal yaşantının bizlerden çalındığını bilmiyorduk. Direnişle beraber tüm bunların değerini bire bir yaşayarak gördük ve görmeye devam ediyoruz.

69 gündür direniştesiniz,  direnişte kadın olmanın zorlukları nelerdir ?

Biz kadınlar yıllardır hep ikinci planda görülmüşüz. Her zaman daha fazla yıpranan, daha fazla ezilen bizler oluyoruz. Akşam eve gittiğimizde ise bir eş olarak, bir anne olarak işlerimize devam ediyoruz. 24 saat direnişteyiz.

Eşlerinizin ve çocuklarınızın sizin her gün fabrika önünde direnmenize tepkileri nelerdir?

Eşimle birlikte direnişteyiz. Ortak nokta emeğimiz, tek farkımız ise kadın olmamız.

Başka bir kadın işçi de sorduğumuz soruya şöyle cevap veriyor
Eşim olsun, oğlum olsun mücadelemize sonuna kadar destek verip, arkamızda oldular. Akşam eve gittiğimizde çocuklarımız gözümüzün içine bakarak, bugün ne oldu, bir gelişme var mı diye soruyorlar. Artık onlar da biliyor ki bir şeylerin mücadelesi verilmeden  kazanılamayacağını…

Bir diğer kadın işçi de; “Eşim bana şöyle söyledi, sizler direnişte 92 kişisiniz, 92 kişiye ne olursa  sana da o olur, mücadelemize destek ve moral veriyor.

Hükümetten talepleriniz nelerdir?

Çalışma bakanlığından kadınların çalışma koşullarının daha hakkaniyetli olmasını istiyoruz. Sendikal çalışmanın önündeki engellerin kaldırılması, sendikalaşma yüzünden işten atılmanın olmamasını ve bunun yasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Kadınların çalışma yaşamındaki zorluklarının giderilmesini istiyoruz.

Sendikanızın sizler kattıkları nelerdir?

Kanunları, haklarımızı sendikalı olduktan sonra öğrendik. Ayrıca hep beraber omuz omuza birlikte mücadele etmeyi daha önce konuşamadığımız işçi arkadaşlarımızla dostane ilişkiler kurmamıza vesile oldu.

Bericap patronunun kadın işçilere bakışı nasıldı?

Tabi ki, hiçbir işveren bilinçli işçi istemediği için bugün direnişte olan kadınlarla çalışmak istemiyor. Bericap’ta köle düzeni olan taşeron firmalar, sendikasız ve güvencesiz olduğu için, patron sermayesini arttırmak için bilinçli kadın işçileri çalıştırmak istemiyor. Çalışırken Bericap patronu beyaz yakalı kadınların 8 Martını kutluyordu ama biz işçilerin 8 Martını hiçbir zaman kutlamadı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ömrümüz boyunca evde çalışmak zorunda kalıyoruz. Bir de buna çalışma yükü binince hayatımız daha da zorlaşıyor. Hayatın her alanında ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. 8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, kadınların üzerindeki baskıların son bulması ve haklarını alana kadar mücadele miladı olmasını diliyoruz. Kadın olmazsa ekmek de, yemek de olmaz. Biz İşimiz ve ekmeğimiz için burada erkek arkadaşlarla birlikte  mücadele ederken aynı zamanda kadınların  da özgürleşmesinin mücadelesini veriyoruz.

Direnişimizi, tüm kadınların öğrenmesini ve haklarına sahip çıkmasını istiyoruz. Biz kazanırsak bu bütün işçilere örnek olacak, işçiler kazanacak, emekçiler kazanacak, çocuklarımız kazanacaktır. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Patronu patron denetleyecek!

SONRAKİ HABER

Basın özgürlüğü Ergenekon kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...