06 Eylül 2011 03:48

Yaşamak için ayaktalar

Kula yakınlarında bulunan ve bir yıldır faaliyette olan Süreko Atık Bertaraf Tesislerine karşı yöre halkı ayağa kalktı. Kula’nın kurtuluş günü olan 4 Eylülde ilçe merkezinde yürüyüş yapan çoğunluğunu Esenyazı köylülerinin oluşturduğu yöre halkı, atık tesislerinin yaşamlarını çekilmez bir hal

Yaşamak için ayaktalar
Paylaş
Özer Akdemir

TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ

Önceki gün traktör, kamyon ve minibüslerle Kula’ya gelen çoğunluğunu atık tesislerine en yakın köy oylan Esenyazı köylülerinin oluşturduğu yöre halkına, Kula Sandal beldesinin yanı sıra, İzmir, Selçuk ve Foça’dan EGEÇEP üyeleri de destek verdi.

İlçe merkezinde pankart, döviz sloganlarla yürüyüş yapan köylüler ellerinde tesislerin yakınlarında bulunan bir kuyudan aldıklarını söyledikleri içinden kahverengi sıvı bulunan şişeler taşıdılar. ‘Kahrolsun atık fabrikası’, ‘Çöpe hayır’, ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ sloganları ve ‘Takke düştü kel göründü’, ‘Kanserli yaşama hayır’, ‘Burası memleket toprağı çöplük değil’ yazılı dövizlerle yürüyen köylülere ilçe halkı da alkışlarla destek verdi. İlçe kaymakamlığı arkasındaki belediye otoparkına kadar yürüyen köylüler atık fabrikasına olan tepkilerini burada da devam ettirdiler.

HARAM OLSUN!

Seçimler sürecinde fabrika patronunun AKP milletvekili adayları ile gezip onlara oy istediğini belirten köylüler, “Bizi kandırıp oylarımızı aldılar. Haram olsun! Artık bizi kandıramayacaklar” dediler. Manisa milletvekillerine seslerini duymaları ve yanlarında olmaları çağrısı yapan Esenyazı köylüleri, ellerindeki PET şişede bulunun kahverengi sıvıyı fabrika yakınındaki kuyulardan doldurduklarını belirterek, “Şu suyun haline, rengine bakın. Burada yaşam olur mu? Sadece bizi değil bütün bölgeyi kirletecek bu atıklar” dediler.

KARA ÇALMALAR SÖKMEYECEK

Burada bir basın açıklaması yapan EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Recep Erkol, zehirli atık tesislerinin olumsuz etkilerinin yaşanmaya başladığını aktararak, “Havamızı, toprağımızı, suyumuzu zehirlemeyin, gelecekte özürlü çocuklarımız olmasın demek için buradayız. Kağıt-teneke ayrıştıracağız diye köylüleri kandıranların yalanları ortaya çıkıyor. Fabrikada bir süre çalışan Esenyazı köyünden işçilerin vücutlarında yaralar çıkmaya başladı. Bu köyde hayvan ölümleri yaşanıyor. Buna rağmen her gün tonlarca atık toprağımıza gömülüyor” diye konuştu. Fabrika patronlarının, köylülerin atık tesislerine karşı mücadelesini haberleştiren Evrensel gazetesi, Hayat Televizyonu ve kendisine kara çalmaya çalıştığını belirten Erkol, “Toplumun çok hassas olduğu bir konuyu kaşıyarak yaptıkları tahribatı gizlemeye çalışıyorlar. Bu haberi yapanı da, yaptıranı da kınıyoruz. Memleketin doğudan-batısına, havasına, suyuna, toprağına sahip çıkmaya çalışmanın adının nasıl böyle başkalaştırıldığını kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” diye konuştu. Atık tesislerinin bulunduğu toprakların kanserli topraklar haline geleceği uyarısında bulunan Erkol, yaşam alanlarını yok eden bu tesis kapatılıncaya kadar her türlü eyleme devam edeceklerini dile getirdi. Bir süre daha sloganlarla protestolarını sürdüren köylüler daha sonra geldikleri araçlarla ilçeden ayrıldılar. (Kula/EVRENSEL)


Fabrika yakınlarına gömülen zehirli atıklar nedeniyle kokudan köyde duramadıklarını, ürünlerinin kuruduğunu ve hayvanlarının öldüğünü anlatan köylüler, bunları haber yapan gazetemiz Evrensel ve Hayat Televizyonu’nu karalamak için fabrika patronlarından Murat Kaya’nın yerel Divlit Gazetesi’ne ısmarlama haber yaptırmasına büyük tepki gösterdiler. Fabrikanın küçük ortaklarından Eyüp Kaya’nın kardeşi Murat Kaya ile bayramın ikinci günü köylerine geldiklerini, Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu’nu PKK yanlısı gibi göstermeye çalışan Kula Divlit Gazetesi’ni kahvelere bırakmak istediklerini aktaran köylüler, bu kişilere tepki gösterip köylerinden kovduklarını anlattılar.

Eylemi izleyen gazetecilere ve polislere Kula Divlit Gazetesi’ndeki haberi göstererek seslenen köylüler, “Bizim sorunlarımızı haber yapan gazete ve televizyonun PKK yanlısı olduğunu söylüyorlar. Bu gazete ve televizyon bizim toprağımızı, yaşam hakkımızı savunuyor. PKK bize sahip çıkıyor, devlet toprağımızı satıyor, öyle mi? Biz çoluk çocuğumuzla insanca yaşamak için çırpınıyoruz. Kim sesimizi duyarsa, kim bizim yanımızda olur, destek verirse biz onlarla birlikteyiz” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Suç ve ceza beyazperdede

SONRAKİ HABER

Elif Şafak ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...