24 Mayıs 2002 21:00
İZMİR - Beyne vurulan bir darbenin, insanı bitkisel hayata sürükleyebileceği bilinir. Böyle bir yaşama sürüklenen insan, bir bitki gibi bile yaşayamaz. Benzese benzese dalından koparılmış, çürüme sürecine girmiş bir yaprağın yaşamını andırır. Peki, bitkisel insandan geriye ne kalır? Düşünmesi mi, yapmak istediklerini anlatması mı, yaşama ait etki ve tepki göstereceği devingenliği mi? Yoksa, dalından kopmuş bir yaprak gibi yavaş yavaş çürüyen, kurtlanan bir gövde mi? Çok güçlü olduğu düşünülen toplumlar da bazen yediği darbeler sonunda, bitkisel yaşam sınırında gelgitler yaşar. ABD'nin "güç" sembolleri "İkiz Kuleler" ve "Pentagon"a 11 Eylül 2001'de yapılan saldırılar, dünyayı ve Amerikalıları "şoke" ederken; bu kulelerden dünyaya ihraç edilen politikalardan hiç bahsedilmiyordu. ABD'den Muş Ovası'na dikilecek pamuk, Trakya'ya ekilecek şeker pancarı, Ege'deki tütün üreticisinin yaşamsal hakları belirleniyordu bu Kuleleler'den... Amerikalı ressam Golup, Boston Sergisi'nden sonra şu açıklamayı yapmıştı: "Dehşete göz yuman toplumumuzun yüzüne saldırgan bir geri tepki vardır resimlerimde... Bir yerlerde sözü edildiği gibi bunlar yokmuşcasına davranamayacaksınız. Bunlardan kaçamayacaksınız..." Ressam Golup, bu sözleriyle Amerikan toplumunun içinde bulunduğu, yaşadığı "terör"ü kısaca anlatıyordu. İlk "vahşet" resimlerini Vietnam Savaşı'nda Amerikalı askerlerin gerçekleştirdiği işkence sahnelerinden oluşturan Golup'un, Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde 1986 yılında açtığı sergi, geniş kitlelelerin ilgisini ve tepkisini çekmişti. İzleyiciler, "Biz bu vahşetin içinde mi yaşıyoruz?" sorusuyla karşı karşıya kalıyordu bu sergide. Golup'un, haberci gözüyle tuvale aktardığı işkence ve vahşet görüntüleri, ABD'nin içinde bulunduğu gerçeğin ta kendisini oluşturuyordu. Fotoğraf bir sanat dalıdır. Sanatı sanat, sanatçıyı sanatçı yapan en önemli unsur "özgür" olması değil mi? Amerikalı fotoğrafçı Joel Meyerowitz'e Başkan Bush tarafından havale edilen, saldırılar sonrası görüntüleme işi, şimdi sergi olarak üç kopya dünyayı dolaşıyor. Sergi davetiyesinde özellikle belirtilen, fotoğrafları çekme işi sadece "Meyerowitz'e verilmiştir" hatırlatması, işin "ısmarlama" olduğunu ortaya koyan en net belge oluyor sergi için. Binlerce kare arasından ısmarlanan formatta olan 27 tane fotoğraf İzmir Türk-Amerikan Derneği Sergi Salonu'nda sergileniyor. Pentagon "seçimli" fotoğrafların ortak noktası, izleyicide "acıma" duygusunu önplana çıkarmak ve uygulanacak olan ABD politikalarına meşru zemin hazırlamaktan öteye geçmiyor.

15 Temmuz 2025 17:43

Gazze’de can kaybı 58 bini aştı: Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 93 artarak 58 bin 479'a yükseldi.

Gazze’de can kaybı 58 bini aştı: Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(AA)
15 Temmuz 2025 21:33

Netanyahu’dan Suriye’ye tehdit: Saldırıları genişletebiliriz

İsrail Başbakanı Netanyahu, “Suriye’nin güneybatısı silahsızlandırılmalı” diyerek yeni saldırılar için açık tehditte bulundu.

Netanyahu’dan Suriye’ye tehdit: Saldırıları genişletebiliriz

Fotoğraf: ANKA

15 Temmuz 2025 20:19

Beşiktaş'ta üzerine ağaç devrilen 3 kişi yaralandı

Beşiktaş'ta yolda yürüdükleri sırada üzerlerine ağaç dalı düşen 3 kişi yaralandı.

Beşiktaş'ta üzerine ağaç devrilen 3 kişi yaralandı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(DHA)
15 Temmuz 2025 16:34

Tekirdağ'da anız yangını ormana sıçradı: Şenköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerleri boşaltıldı

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde tarım alanında başlayıp ormana sıçrayan yangın sürüyor.  Yangın Şenköy Mahallesi'nde bazı evlere sıçradı. Şenköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerleri boşaltıldı.

Tekirdağ'da anız yangını ormana sıçradı: Şenköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerleri boşaltıldı

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(AA, DHA)
15 Temmuz 2025 17:58

İstanbul'un göbeğinde makineli tüfekle çatıştılar: 2 yaralı, 3 gözaltı

Küçükçekmece’de balıkçı barınaklarının bulunduğu alanda, maskeli bir kişi başka bir kişiye silahla saldırdı.

İstanbul'un göbeğinde makineli tüfekle çatıştılar: 2 yaralı, 3 gözaltı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(DHA)

Evrensel'i Takip Et