05 Eylül 2011 11:34

‘Utanç Müzesi’ yeniden kapılarını açıyor

Devrimci 78’liler Federasyonunun 12 Eylül darbesini öncesi ve sonrasıyla belgelemek ve yaşanan acıların sorumlularını unutturmamak için oluşturduğu 12 Eylül Utanç Müzesi, bugün bir kez daha kapılarını açacak. 12 Eylül askeri darbesi, ağır bilançosuyla hâlâ toplumsal belleklerde kara bir leke olarak varlığ

‘Utanç Müzesi’ yeniden kapılarını açıyor
Paylaş

İşkenceleri, askeri mahkemeleri, cezaevleriyle, sokağa çıkma yasaklarıyla, “vur” emirleriyle, idamları, faili meçhulleri, “Pencerelerden atladı” denilen pencereden atmalarıyla, işten çıkarmalarla, sendikaların kapısına kilit vurulmasıyla, darbeyi “Kardeş kavgasını bitireceğiz”le  gerekçelendirip ve hemen ardından 24 Ocak kararlarını hayata geçirmesiyle belleklerdeki yerini koruyor. Cezaevleri, karakollar yetmediği için gençler, yaşlılar, kadınlar spor salonlarına dolduruldu.  İşkence zoruyla ifadeleri alındı, hazırlanmış ifadeler imzalatılmaya çalışıldı. İçinde “özgürlük, bağımsızlık, eşitlik” taleplerinin olduğu her şey  “vatanın bölünmez bütünlüğüne aykırı” bulundu. Komünizm propagandası yoluyla “Devletin temellerine dinamit konulduğu “ söylendi.

Bu baskı ve saldırı dalgası tüm toplumu sindirmeyi, toplumsal muhalefeti yok etmeyi, tek tipleştirmeye yönelikti. Gençlere “eşitlik” yerine, “önce sen gerisi hikaye” sözü öğütlendi. “Bağımsızlık” artık suyun elektriğin, akaryakıtın, yediğimiz, içtiğimiz giydiğimiz her şeydeki yabancı patentlerde gizli. “Özgürlük” ise, TMK mağduru olan, cezaevlerinde büyüyen, Kürt çocuklarının yaşamında gizli.

12 Eylülün yaratığı bu ağır bilançonun unutturulmaması, bir kez daha hatırlanması için 78’liler Girişimi tarafından hazırlanan “Utanç Müzesi” bugün ikinci kez kapılarını açacak. Ankaralılar “Bir daha utanç müzesi açma ihtiyacının kalmayacağı günlerin gelmesi” dileğiyle, bugün Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde “Utanç Müzesi”ni ziyaret edebilecekler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kızım seni okula göndereyim mi!

SONRAKİ HABER

Suç ve ceza beyazperdede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...