03 Mart 2011 14:47

‘Suskun, itiraz etmeyen emekçi istiyorlar’

ESM Soma Temsilciliği, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanının onayladığı torba yasayı, Soma Belediye Kültür Salonunda yaklaşık 250 kişinin katıldığı panelde tartıştı.Kamu emekçileri ve maden işçilerinin katıldığı panelde Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu ve DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Tevfik

‘Suskun, itiraz etmeyen emekçi istiyorlar’
Paylaş

Kamu emekçileri ve maden işçilerinin katıldığı panelde Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu ve DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Tevfik Güneş konuşmacı olarak yer aldılar. Panelde ilk sözü alan Erkan Aydoğanoğlu torba yasanın asıl olarak suskun, itiraz etmeyen işçi memur profili yaratmayı hedeflediğini, çalışanların adeta bir esir haline getirilerek güvenceli çalışmanın ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti.

EMEKÇİLER BİRLEŞEREK MÜCADELE ETMELİ

Aydoğanoğlu, “Sermayenin emek düşmanı bu saldırılarının engellenmesinin yolu çalışanların örgütlü mücadelesinden geçiyor. Sendikalar, emek örgütleri; hükümetin “torbanın” içine sokup boğmak istediği emekçinin yardım için uzattığı elini tutması ve mücadele etmesi gerekiyor.” dedi.

KIDEM TAZMİNATI HEDEFTE

DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Tayfun Güneş ise, Torba Yasayla birlikte başta kıdem tazminatının kaldırılması olmak üzere, esnek çalışma, bölgesel asgari ücret ve özel istihdam bürolarının kurulmasının hedeflendiğini ifade etti. Güneş saldırıların önüne geçilmezse Türkiye de örgütlülüğün kalmayacağına dikkat çekti. “Türkiye’de sendikal mücadele tarzı değişmeli, bu haliyle gitmez” diyen  “Sendikalar hazır ve uyanık olmalı, örgütlü ve birleşik mücadeleye geçerek sen ben kavgasından çıkmalıdır.” dedi.

MADEN İŞÇİLERİ TÜRK-İŞ’E TEPKİLİ

Panelin son bölümünde ise dinleyiciler söz alarak görüşlerini paylaştılar. Söz alan bir maden işçisi Türk-İş’in yoğunlaşan saldırılarda sesiz kalmasını eleştirdi. Maden İşçisi Tufan Günay ise Maden-İş’in de bu saldırılar geçerken bir şey yapmadığını ifade ederek; “Biz Şube Başkanına neden sessiz kalındığını sorduk. Şube Başkanı bize; ‘Mustafa Kumlu Başbakanla yarım saatte bir görüşüyor zaten. Bu yüzden sokağa çıkmaya, eylem yapmaya gerek yok’ cevabını verdi. Bu cevap da bize sendikaların ne durumda olduğunu gösteriyor.” dedi.
Panelin sonunda konuşan Eğitim Sen üyesi bir kamu emekçisi emekçilere yönelik saldırılara karşı yerellerde sendikal birliklerin oluşmasının önemine değindi. (Soma/EVRENSEL)

Balıkesir’de  KESK Şubeler Platformu, torba yasayı alelacele ve emek güçlerinin taleplerini göz ardı ederek onaylayan Cumhurbaşkanı Gül’e tepkilerini dile getirdiler.

Basın açıklamasını Platform adına okuyan Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Sibel Öztürk Tarakçı, AKP Hükümetinin bu yasayla sermayeye rant aktarmayı amaçladığına vurgu yaptı. Öztürk Tarakçı, Cumhurbaşkanının da yasayı kısa sürede ve taleplerini dinleme gereği dahi duymadan onaylayarak Cumhurun temsilcisi gibi değil, AKP’nin noteri gibi davrandığına dikkat çekti.

Emek örgütleri olarak yasayı onaylamadıklarının altını çizen Öztürk Tarakçı, bu  ve benzeri yasalara karşı sonuna dek direneceklerini söyledi. (BalıkesirEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de 8 mart kutlamaları sürüyor

SONRAKİ HABER

Yüksekova’da hangi hassasiyetler yaşanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...