05 Eylül 2011 03:34

Top atışları altında yaşam mücadelesi

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Tekeli (Garê) Köyü sakinleri, askeri operasyonlar ve top sesleri altında yaşam mücadelesini veriyor. Yayla ve meralar tamamen yasaklanırken, köyde yaşam durma noktasına geldi. Açık bir cezaevinde yaşadıklarını belirten köylüler, ölümle iç içe olduklarını vu

Top atışları altında yaşam mücadelesi
Paylaş
Sami Yılmaz

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Tekeli (Garê) Köyü sakinleri, askeri operasyonlar ve top sesleri altında yaşam mücadelesini veriyor. Yayla ve meralar tamamen yasaklanırken, köyde yaşam durma noktasına geldi. Açık bir cezaevinde yaşadıklarını belirten köylüler, ölümle iç içe olduklarını vurguladı.

Şemdinli’ye 40 kilometre uzaktaki sınır bölgesinde bulunan Tekeli (Garê) Köyü, İran, Irak ve Türkiye toprakların ortasında yer alıyor.

Bölgeye mayınlar döşendi. Bütün yollar ve stratejik tepeler mayınlanırken, hiçbir önlem alınmadı. Sadece o dönemde karakol yetkilileri, mayınların krokisini köyün muhtarına vererek, köylülerin tedbirli davranmaları istendi. Mayınlı bölge olduğu gibi dururken, bu kez de son iki yıldır bölgenin her iki tarafı İran askerleri tarafından mayınlanmaya başlandı.
Tarım ve hayvancılığın tamamen bittiğini ve sürekli operasyon ve top atışlarından dolayı ölüm riskiyle yüz yüze yaşadıklarını belirten köylüler ise, devletin bölgeye boşaltmak için bilinçli olarak baskı ve ambargo uyguladığını kaydetti.

‘ÖLÜMLE YÜZ YÜZE YAŞIYORUZ’

Köyde açık bir cezaevinde yaşadıklarını belirten köy sakinlerinden Halil Akbaş, “Eskiden serbest bölgenin yanı sıra yaylada binlerce hayvan besliyorduk. Büzlerce insan bu yolla geçimini sağlıyordu. Şimdi ise her yer mayınlı etrafımız askerlerle çevrilmiş durumda. Top ve silah seslerinden dolayı evlerimizden bile çıkamıyoruz. Tarım ve hayvancılık tamamen bitmiş durumda. Köyümüzden dahi dışarı çıkamıyoruz. Yetkililer artık bu soruna bir çözüm bulmalıdır”  dedi.
Meydanok Yaylası’nda yasağa rağmen geçimini sağlamak için 3 aileyle birlikte çadır açarak yaşam mücadelesi veren Osman Akbaş ise, “Buralarda çok sayıda patlamamış askeri mühimmat bulunuyor. Hatta 1986 yılında askeri operasyon sonrası bırakılan patlayıcıyı elime aldığım sırada patladı ve bir elimin parmaklarını kaybettim. Şu an bile hava saldırıları sırasında bombalar bulunduğumuz bölgenin yakınlarına atılıyor. Ölümle iç içe olmasına rağmen başka çaremiz olmadığı için gelip burada yaşam mücadelesini veriyoruz” diye konuştu. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçi gübre kullanamaz hale geldi

SONRAKİ HABER

İki farklı İstanbul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...