05 Eylül 2011 03:33

Çiftçi gübre kullanamaz hale geldi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 55 ila yüzde 90’lara varan bir artış yaşandığını ve bu durumun üretici kesimi tedirgin ettiğini belirterek, “Yüksek zamlar gübreden kaçışa, bu durum da ciddi verim kayıplarına neden oluyor” dedi

Çiftçi gübre kullanamaz hale geldi
Paylaş

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de bitkisel üretimdeki verim ve miktarlarının düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda gübre kullanılmaması olduğunu ifade etti. Halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre tüketildiğini ve gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40 dolayında üretimi artırıcı etkisi olduğunu söyleyen Bayraktar, yeterli ve zamanında gübre kullanımının çok önemli olduğunu ifade etti. Bayraktar, “2008 yılında da yaşandığı üzere, gübre fiyatlarındaki artışlar üreticinin gübre kullanımından kaçmasına sebep olmaktadır. Zaten yeterli düzeyde olmayan gübre kullanımı, bu kaçışla daha da azalmakta, bu da ürünlerimizde ciddi verim kayıplarına sebep olmaktadır.

Son aylarda gübre fiyatlarındaki türlerine göre yüzde 50 ila 90’lara varan fiyat artışları üreticimizi tedirgin etmekte ve gübre kullanımında kısıtlamaya gitmelerine yol açmaktadır. Atılmayan her kilogram gübre üründe verim kaybı anlamına gelir. Özellikle yeni bir ekim sezonu başaklayacakken gübrede görülen yüksek artış, üreticiyi üretimden ve gübre kullanımından uzaklaştırır” diye konuştu.

DESTEKLER DE PARALEL ARTMALI

Üreticiler gübre kullanamazlarsa, sanayicilerin de, buna aracılık eden bayilerin de para kazanamayacaklarını söyleyen Bayraktar, bu nedenle yüksek fiyat artışlarına sanayicilerin engel olması gerektiğini belirtti.

2011 yılı ürün maliyetlerinde gübre masraf oranının buğdayda yüzde 12, pamukta yüzde 19, mısırda yüzde 20 dolayında olduğu bilgisini veren Bayraktar, “Tarımsal üretimin iki temel girdisi olan gübre ve mazotta destekler devam etmektedir. Çiftçinin 2010 yılında gübre için ödediği bedel yaklaşık 3.8 milyar TL’dir. 2010 yılında gübre desteği için ödenen 704 milyon TL, gübre masrafının ancak yüzde 18’ini karşılamıştır. 2011 için gübre destek miktarları yüzde 9-17 arasında artırılmıştır. Gübre fiyatlarındaki bu artış devam ederse, açıklanan destek miktarının gübredeki KDV’yi bile karşılaması mümkün değildir” dedi.

Çiftçinin zamanında ve yeteri miktarda gübre kullanımının sağlanması için fiyat artışları karşısında destek miktarının da buna paralel artırılması ve ödemelerin gübrenin yoğun kullanıldığı dönemde yapılması gerektiğini söyleyen Bayraktar, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde önceliğin, üretimin temel girdileri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması veya çiftçiye vergi iadesi şeklinde geri ödenmesi olması gerektiğini savundu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ayrıca ithal gübrelerde düşük de olsa yüzde 1.9-6.5 oranında uygulanan gümrük vergilerinin de kaldırılmasını istedi.

BAKANLIK GÖREVE ÇAĞRILDI

Üretimin devamlılığı ve verimin artırılması açısından gübredeki bu fiyat artışlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını da isteyen Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı:
“Unutulmamalıdır ki, üretimde verimlilik için gübre ne kadar gerekli ise üreticiler de gübre sanayicileri için o kadar önemlidir; üretici ve üretim yoksa gübreye de sanayisine de gerek yok demektir” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Barış Duvarı Bükreş yolcusu

SONRAKİ HABER

Top atışları altında yaşam mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa