05 Eylül 2011 03:11

Kuş gribinin yayılma ihtimaline karşı önlem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaşanması muhtemel kuş gribi salgınının önüne geçebilmek için bir dizi önlem aldı. Buna göre Bakanlık, yapılan risk değerlendirmelerine göre ülkede yayılan önemli ve acil bir kuş gribi tehdidi belirlediğinde, bu salgını kısa zamanda önlemek amacıyla ülke genelindeki küme

Kuş gribinin yayılma ihtimaline karşı önlem
Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği ile Yalancı Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yayımlanan yönetmelikler ile yaşanması muhtemel bir kuş gribi salgınının önüne geçebilmek için geniş güvenlik önlemleri alınması amaçlanıyor. Buna göre, tavuk vebası (kuş gribi) hastalığından şüpheli veya varlığından haberdar olan hayvan sahipleri ve bakıcıları, veteriner hekimler ile muhtarlar, köy korucuları, celepler, çobanlar, gemi kaptanları, istasyon ya da gümrük memur veya idarecileri gibi ilgililer tarafından yetkili otoritelere, yetkili otoriteler tarafından da derhal Bakanlığa hastalık bildirimi yapılacak.

TEŞHİS HALİNDE KARANTİNA TEDBİRİ UYGULANACAK

Şüpheli mihraklarda, resmî veteriner hekim tarafından kuş gribi hastalığının varlığını doğrulamak için hemen araştırmaya başlanacak. Yapılan araştırma sonucunda kuş gribi hastalığından şüphe edilmesi durumunda usulüne uygun olarak marazi madde alınarak, işletmeye geçici kordon konulacak ve karantina tedbirleri alınacak. Ayrıca, kümes hayvanları veya diğer kapalı alanlarda beslenen kuşlar ve bütün memeliler sayılacak ve türlerine göre sayıları belirlenecek.

İşletmelerde bulunan hasta, ölü veya enfekte olma şüphesi bulunan kümes hayvanları, diğer kapalı alanda beslenen kuşların ve evcil memelilerin sayısını gösteren bir liste hazırlanacak. Bu liste, işletmeler tarafından şüpheli hastalık süresi boyunca yumurtlama, kuluçkadan çıkan civcivler, çıkım ve ölümleri içerecek şekilde güncellenecek ve resmî veteriner hekim tarafından yapılan kontrollerde istenmesi durumunda resmî veteriner hekime sunulacak.
İşletmeye ise kümes hayvanı veya diğer kapalı alanlarda beslenen kuşların giriş çıkışına izin verilmeyecek.

YALANCI TAVUK VEBASINDA GÖZETİM

Bir işletmedeki kümes hayvanlarının Newcastle (yalancı tavuk vebası) hastalığıyla enfekte ya da bulaşık olmasından şüphe duyuluyorsa, resmi veteriner hekim hastalığın varlığını teyit etmek ya da olmadığını saptamak amacıyla laboratuvar incelemesi için gereken örnekleri alacak. Ayrıca, enfeksiyon şüphesi bildirildiğinde, resmi veteriner hekim tarafından işletme derhal resmi gözetim altına alınacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İki kolu olmayan tutuklu için duyarlılık çağrısı

SONRAKİ HABER

Irkçı İngilizlere geçit verilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...