04 Eylül 2011 10:22

Savaş Kürtleri bir araya getirdi

Uluslararası Kürt Kültür Festivali olarak adlandırılan ve dün Almanya’nın Köln kentinde 19’uncusu yapılan etkinliğe onbinlerce kişi katıldı. “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” adı verilen Festival, Türkiye’nin sınır ötesi harekatı ve İran’ın kara operasyonunun Kü

Savaş Kürtleri bir araya getirdi
Paylaş
Hüseyin Deniz

Köln’ün RheinEnergieStadion’un da gerçekleştirilen festival, Avrupa’nın dört bir yanından büyük  çoğunluğu otobüslerle gelenlerce kutlandı. Stada giriş uzak yerlerden yola çıkanların erken saatlerden itibaren girişiyle başladı. Cumartesi gününün sabahını uykuya ve dinlenmeye ayıran Köln’lülerin aksine Kürtler kentin tek ayaktaki sakinleri oldu. Stadın konumu ve kapasitesi festivalin sıkıntısız ve rahat geçmesine yol açacak kadar ferah, geniş ve sorunsuz idi. 45 bin kişilik stad, Kürt festivali nedeniyle belki de tarihinin en büyük kalabalıklarından birine tanık olmuş oldu.  

Stadın girişine konulan çok sayıda güvenlik kapısı ve bu kapılardaki intizam, en ufak bir izdiham ya da sıkıntıya yol açmadan, katılımcıların stada girişini ve yine stad dışına çıkışını sağladı. Belli bir sayıdaki polis grubunun dışında daha çok güvenlik ve kargaşayı önleyecek silahsız güvenlik birimleri, Festivali düzenleyenlerin oluşturduğu güvenlik ekipleriyle ortaklaşa ve uyumlu bir şekilde festivalin çok rahat bir ortamda kutlanmasında önemli bir rol oynadı.

Onlar kadar festivale gelenlerin sorumlu tutumu güzel, canlı ve sempati uyandıran bir festivali ortaya çıkardı. Festivale katılanların yaş cinsiyet, eğitim sınıf ve katman yapısı tüm Kürtleri temsil etmekteydi. Havanın güzel, güneşin son aylardaki sevecen hali bu canlılığa epey bir katkı sundu. Festivalin stad içinde gerçekleştirilen programı kadar stad dışındaki durum da bir o kadar dikkat çekiciydi. Havanın sıcak olması, gelenlerin stadda uzun süre kalışını engellememesi nedeniyle, stadın etrafı içerideki sayının bir kaç katı kadar kalabalık olmasına yol açtı. Katılımcıların uzak yerlerden gelmesi ve çoğunun bu sayede bir birini görmesi nedeniyle bir anlamda Kürtlerin hasret giderme yeri olarak da tanımlanabilir. Bunun da büyük etkisiyle, gelenler, programın akışına gören bir içeride bir dışarıdaydı. İçerde yapılan konuşmaların içeriği ile dışarıda birebir yapılan konuşmaların konusu son gelişmeler ve Kürtlerin durumu idi. Festivale katılanların taşıdığı semboller, kıyafetler, taşıdığı rozetler, son gelişmelerin Kürtleri, daha bir birbirine yakınlaştırdığı, Öcalan ve PKK’yi daha bir güçlü sahiplendiğinin işaretini verdi. Kürt örgütlerinin temsilcilerinin de Öcalan ve PKK’nin açıktan sahiplendiği bir festivale katılması, Kürtler arası birliğin ileriye taşınması açısından da önemli ip uçları içeriyor. Festivale gelenlerin Kürt kimliğinin tanımasına ilişkin imza kampanyasına gösterdiği yoğun ilgi de önümüzdeki süreçte Avrupa’daki Kürtler açısından yeni gelişmelere işaret ediyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BDP kongresinden 'çözüm protokolü'

SONRAKİ HABER

PJAK'tan ateşkes çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...