16 Nisan 2002 21:00

Sağlık emekçileri işbıraktı

Ücret adeletsizliğine, sürgün ve baskılara tepki gösteren sağlık emekçileri, Şişli Etfal Hastanesi ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde dün eylem yaptılar. Attıkları sloganlarla sorunlarına çözüm bulunmasını isteyen sağlık emekçileri, aksi taktirde eylemlere devam edeceklerini dile getirdiler. SES Şişli Şubesi'ne üye sağlık emekçileri, dün öğle saatlerinde Şişli Etfal Hastanesi Bahçesi'nde toplanarak, "Baskılar sürgünler bizi yıldıramaz", "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Atama değil demokratik yönetim", "Hastaneler halkındır satılamaz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları attılar. Hastane içinde bir süre yürüyüş yapan sağlık emekçileri adına konuşan SES Şişli Etfal Hastanesi İşyeri Temsilcisi Mihriban Erdek, hastanede yaşanan antidemokratik uygulamalara karşı idareninin sessiz kalması nedeniyle işbıraktıklarını söyledi. Yaptıkları uyarılara tehdit, baskı ve sürgünle cevap verildiğini belirten Erdek, 13 yıldır hastanede çalışan SES İşyeri Baştemsilcisi Ali Haydar Karaboğa'nın uydurma bahanelerle sürgün edildiğini belirtti.

Baskılar durdurulsun Diyalog çağrıları ve verdikleri 500 dilekçeye rağmen olumlu sonuç alamadıklarını anlatan Erdek, "Çok iyi biliyoruz ki bu sürgün çalışanların sesi SES'in örgütlenmesini engelleyerek devlet tarafından kurulan, yöneticiler tarafından örgütlenme çalışması yapılan Türk Sağlık-Sen'in Mayıs ayında yetki alabilmek için başvurduğu bir yöntemden ibarettir" dedi. Sürgünlerin durdurulmasını, çalışma koşullarının düzeltilmesini de talep eden Erdek, "Sendika temsilcilerinin ve yöneticilerin iş güvencesini koruma altına alan maddenin tanınmasını, demokratik şeffaf yönetim anlayışı ve döner sermaye primlerimizin artırılmasını istiyoruz" diye konuştu. Eyleme katılan SES Genel Sekreteri Şükran Öz de yaptığı konuşmada, devlet güdümlü sendikayı örgütlemek için sağlık emekçilerinin her yerde baskı ve sürgünlerle karşılaştıklarını belirtti. Herkese eşit ücretsiz sağlık hakkı isteyen Öz, baskılar karşısında yılmayacaklarını, talepleri için hizmet gücünü kullanmaktan geri durmayacaklarını vurguladı.

Cağaloğlu'nda eylem SES İstanbul Şubeleri de Cağaloğlu'nda bulunan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak ücret adeletsizliğine son verilmesini istediler. Müdürlük çalışanlarının katıldığı eylemde sık sık "Eşit işe eşit ücret", "Sosyal Hizmet tazminatı istiyoruz", "Eşitlik, adalet istiyoruz", "Sözleşmeli değil kadrolu çalışan", "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları atıldı. Burada bir konuşma yapan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda 13 bin kişinin yapması gereken işin 9500 kişiye yaptırıldığını belirterek "Krizle birlikte her geçen gün sokağa terk edilen çocuk sayısı artıyor. 3 kişinin işi bir kişiye yaptırılmaya çalışıyor. Üstelik çalışanların çoğu açlık sınırının altında maaş alıyor" dedi.

İş barışı bozuldu "Eşit İşe Eşit Ücret" adı altında çıkartılan kanun hükmünde kararname ile ücret adaletsizliğinin derinleştirildiğini kaydeden Beydilli, "Ücret adaletsizliği SHÇEK'te giderek artıyor. Aynı işi yapan meslek mensupları arasında çalıştıkları kurumlara göre ücret farklılığı yaşanırken, SHÇEK'teki ek ders sözleşme uygulamalarının biçimi çalışanlar arasında işbarışını bozar hale gelmiştir" diye konuştu. Her çalışana insanca yaşama ücreti verilmesini isteyen Beydilli, tüm personelin sosyal hizmetler sınıfına alınarak sosyal hizmet tazminatının çıkarılmasını istedi. Beydilli, taşeron çalıştırılmasına da son verilmesini isteyerek, gerekirse hizmet üretiminden gelen güçleri dahil her türlü demokratik eylemi yapacaklarını söyledi.

'Bu bir başlangıç' SES Genel Sekreteri Şükran Öz ise Sosyal Hizmet çalışanlarının sosyal hizmete muhtaç hale getirildiğini belirterek, bu durumun düzeltilmesini istedi. Hükümet ve genel müdürlükle yaptıkları görüşmelerden bir sonuç elde edilemediğini ifade eden Öz, "Bu da gösterdi ki görüşmelerle sorun çözülmüyor ve bunun için basın açıklaması yaptık. Bu bir başlangıçtır" dedi.

Evrensel'i Takip Et