15 Nisan 2002 21:00

Zamanaşımı oyunu sürüyor

Kamuoyunda "Manisalı gençler" olarak bilinen ve gençlere işkence yaptıkları gerekçesiyle 10 polisin yargılandığı davada, 4 sanık avukatı daha görevden çekildi. Manisalı gençlerin avukatı Manisa Barosu Başkanı Serhan Özbek, sanık polislerin ve avukatlarının savunma hakkını kötüye kullandıklarını vurguladı. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 37. duruşmaya sanık polislerden sadece Levent Özvez katıldı. Duruşmada sanık avukatları Hülya Ada, Roza Karkan, Maha Tekkılıç ve Talat Tekkılıç mahkemeye dilekçe vererek, davadan çekildiklerini bildirdiler. Duruşmaya katılan sanık polis Levent Özvez, yıllık izinde bulunduğu için vekillerinin istifa ettiğinden haberi olmadığını belirtti. Özvez'in, dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi talebi, daha önce bu konuda karar verildiği için mahkeme tarafından reddedildi. Manisalı gençlerin avukatı Manisa Barosu Başkanı Serhan Özbek, mahkemeye sunduğu 4 sayfalık değerlendirme yazısında, sanık polislerin ve avukatlarının savunma hakkını kötüye kullandıklarını ifade ederek, asıl amacın davayı zamanaşımına uğratmak olduğunu kaydetti. Duruşmada söz alan Özbek, 6 yılı aşan süredir devam eden davanın, çeşitli gerekçelerle uzatıldığını, gerek Anayasa gerekse CMUK'un ilgili maddeleri gereğince savunma hakkının kötüye kullanıldığını kaydetti. Özbek, davada sanıkların savunmalarının elde edilmesinde yaratılan güçlüklerin, savunma hakkının kötüye kullanımını kanıtladığına dikkat çekerek, "Bu nedenlerle esasla ilgili karar verilerek, sanıkların Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Yargıtay 8. Dairesi kararlarına uygun olarak cezalandırılmalarına karar verilmesini istiyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, sanıkların yeni avukat tutmaları için duruşmayı erteledi.

Yargıtay bozmuştu Manisa'da, 26 Aralık 1995'te, DHKP/C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 16 gence işkence yaptıkları için 10 polis hakkında Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, yargılama sonunda polisler beraat etmişti. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, "Tüm mağdurların fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldıkları gerekçesiyle" beraat kararını bozmuş, tekrar görüşülen davada yerel mahkeme, 2. beraat kararını vermişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulan davada, 10 polis memuru, 1 yıl ile 5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmış, bu karar da "son savunma hakkı verilmediği" gerekçesiyle Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İsdemir'de taşeron
   işçilerin davası bugün Üye sayısını fazla gösterme ve profesyonel sendikacı sayısını artırmak için taşeron işçileri sendikaya üye yapan ve geçmişe yönelik hakları için dava açtıran Özçelik-İş Sendikası, şimdi de işçilerden bu davadan vazgeçmelerini istiyor. Yakın zamanda sonuçlanması beklenen dava 821 taşeron işçiyi kapsıyor. Bugün devam edilecek davayı işçiler kazanırsa 15 milyar lira civarında para alacaklar. Konuyla ilgili olarak parti binasında basın açıklaması yapan Emeğin Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Başkanı Cavidan Alçın, işçileri davaya sahip çıkmaya çağırdı. İşçilerin haklarını savunması gereken sendikanın patronla el ele verdiğini söyleyen Alçın, sendikanın işçileri notere götürürek davadan vazgeçtiklerine dair dilekçe imzallatırdığını dile getirdi. Sendika yönetiminin kadrolu işçilerin ücretlerindeki yüzde 30 gerilemeyi ve 660 işçinin kapsamdışı bırakılmasını görmezden geldiğini vurgulayan Alçın, "Gecmişte Kardemir'de de patronluğa soyunan ve işçilerin patron olduğunu söyleyen sendika, bugün kendi işçilerini ücretsiz izne çıkarıyor" dedi. İsdemir'in özelleştirilmesinden sonra 4800 taşeron işçisine kadro vaat eden sendikanın birdenbire yön değiştirdiğini kaydeden Alçın, 1600 işçinin, yaş ve öğrenim durumları uygun olmadığı gerekçesiyle taşeron firmalarda çalıştırılmasının amaçlandığını, 3200 taşeron işçisinin ise ileride kadrolu duruma geçirileceği vaadiyle aday adayı konumuna getirildiğini söyledi. Alçın, parti olarak işçilerin yanında olacağını ifade etti.