14 Nisan 2002 21:00

Powell ve Arafat görüştü

İşgal altındaki topraklardaki İsrail saldırıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, kuşatma altında tutulan Yaser Arafat ile bir araya geldi. Daha önce İsrail hükümeti ile temaslarda bulunan Powell'ın, Arafat'a İsrail'in taleplerini ilettiği belirtiliyor. Bu talepler arasında Filistin Yönetimi'nin "tek taraflı ateşkes ilan etmesi" de bulunuyordu. Toplantının içeriğine dair bir açıklama yapılmaması nedeniyle, Arafat'ın bu taleplere ne yanıt verdiği bilinmiyor. Powell ise, Ramallah çıkışında Arafat ile "yapıcı" bir görüşme yaptığını söyledi. Powell, 3 saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Yararlı ve yapıcı bir görüşmeyi tamamladık, görüş alışverişinde bulunduk ve nasıl ileri gidebileceğimiz konusunda tartıştık" dedi.

Dayanışmacılar sahnede Powell Arafat'ın karargâhına girerken, İsrail askerleri ve polisi olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Tüfeklerin namlularına gaz bombaları takan İsrail güçleri, çeşitli ülkelerden gelen Filistin dayanışmacıları ile sert tartışmalara girdi. Karargâhın 50 metre açığında 15 kişi, ellerinde "halkın gücü" yazan pankartlar açtılar. Arafat, ABD yönetiminden gelen "Filistin eylemlerini kınama" baskısına daha fazla dayanamamış ve yaptığı açıklamayla "hem intihar eylemlerini, hem de İsrail terörizmini" kınamıştı. ABD yönetimi, bunun üzerine Powell'ın Arafat ile görüşmesine yeşil ışık yakmıştı.

Saldırılar devam etti Görüşmenin sürdüğü saatlerde, İsrail saldırıları devam ediyordu. Askerler, Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'ne ait bazı bakanlıklar ve eğitim kurumlarına baskın düzenleyerek, dosyalara el koydu ve bilgisayar disketleriyle diğer bazı malzemeyi imha etti. Görgü tanıkları, baskın düzenlenen yerler arasında, Filistin Sağlık Bakanlığı da dahil olmak üzere çok sayıda bakanlık bürosuyla, bazı eğitim kurumları ve Ramallah'taki bir kültür merkezinin bulunduğunu söylediler. Bütün bu bürolarda ağır hasar meydana geldi. İsrail tankları, Cenin yakınlarındaki Yamun köyüne de girerek, çok sayıda Filistinliyi tutukladı.

Üç Filistinli öldürüldü Dün ve önceki akşam ayrıca; Batı Şeria'daki çeşitli kent ve köylerde üç Filistinli katledildi. Öldürülenler arasında, bir Hamas yöneticisi de bulunuyor. İsrail ordusu, geçen hafta öldüğü açıklanan, El Aksa Şehitleri Tugayı'nın Batı Şeria'nın kuzeyindeki askeri kanadının liderlerinden Nasır Aveys'in (32) tutuklandığını bildirdi. Nablus'un 15 kilometre kuzeydoğusundaki Tubas'ta düzenlenen operasyonda, Aveys'in yardımcısı Ebu Hader ve iki Filistinlinin daha tutuklandığı kaydedildi.

Gazetecilere sınırlı izin Öte yandan, işgal ordusu, Batı Şeria'nın işgal altındaki bölgelerinin çoğunda "kapalı askeri bölge" uygulamasına son vereceğini, üç bölgede sınırlamanın devam edeceğini bildirdi. Bu bölgelerin, Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'taki karargâhı, Beytüllahim'deki Nativitas Kilisesi ve Cenin mülteci kampı olduğu açıklandı. Ordunun kararı, İsrail'in 18 gündür süren saldırısını izlemek isteyen basın mensuplarına saldırmasının, birçok medya grubunca protesto edilmesi üzerine alındı. Askeri sözcü Oliver Rafowicz, "İsrail ordusunca kontrol edilen bölgelere gazetecilerin girmesine izin veriyoruz" dedi. Ancak gazetecilerin girişlerinin "orduyla koordinasyon halinde" olacağını, bazı bölgelerin kapalı kalmaya devam edeceğini bildiren sözcü, Ramallah, Beytüllahim ve Nablus'a girişlere "ilke olarak" izin verileceğini belirtti.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Antepliler işgale hayır dedi Antep'te EMEP, HADEP, ÖDP Antep il örgütleri ile KESK, DİSK/Genel-İş ve TÜMTİS Gaziantep şubelerinin ortaklaşa düzenledikleri "Filistin Halkıyla Dayanışma Mitingi"nde İsrail Siyonizmi ve ABD emperyalizmi protesto edildi. 2000'i aşkın kişinin katıldığı mitingde, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, SES, Eğitim-Sen ve İnsan Hakları Derneği pankartlarıyla yer aldılar. Düzenleme Komitesi Başkanı Mecit Bozkurt, İsrail'in Filistin işgaline son vermesi gerektiğini ve Filistin halkına tam destek verdiklerini söyledi. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından ilk olarak söz alan EMEP GYK Üyesi Ender İmrek; bugün dünyada emperyalizmin, Siyonizmin, ırkçılığın; eşitlik özgürlük ve kardeşlik mücadelesi veren halklara soykırım saldırısıyla karşılık verdiğini belirtti. İmrek; İsrail ile işbirliği yapan devletlerin de vebal altında olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün israil 1948 yılından bu yana işgal ettiği Filistin topraklarında eşine rastlanmamış bir soykırım gerçekleştirmektedir. Daha dün Cenin'de 1000 dolayında kadın ve çocuk Filistinli katledilmiş ve toplumezarlara gömülmüş olarak bulundular. Bu dünya kamuoyuna da yansıdı. Ama ABD ve yandaşları hâlâ Filistin halkının terörist olduğunu ve terörü desteklediklerini öne sürmektedirler" dedi.

Maç bahanesi... HADEP İl Başkanı Abdullah İnce ise, Filistin'de yaşananların dünyada barış taleplerini yeniden gündeme getirdiğini ve ülkemiz halkının bu savaş ve şiddet ortamının acısını yakından bildiğini belirtti. İnce, Filistin'deki katliam ve soykırımı da kınayarak sözlerini bitirirken, ÖDP İl Başkanı Mehmet Küçükarslan, BM kararlarının uygulanmasını istedi. Genel-İş Bölge Başkanı Nihat Bencan da konuşmasında Filistin halkının yanında olduklarını ve orada katledilen, kurşuna dizilen ve toplumezarlara gömülerek soykırıma maruz bırakılan bu halk ile yüreklerinin aynı duygularla attığını vurguladı. Bencan, 1 Mayıs'ta ırkçılığa ve saldırılara karşı alanlarda olanmasını istedi. Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Yusuf Şahinler ise ABD ve İsrail'in yanı sıra Türkiye hükümetinin takındığı tutuma tepki göstererek halkın taleplerine ve dayanışma eğilimine önem verilmesini istedi. Gaziantepspor'un maçı gerekçe gösterilerek saat 12.00'ye kadar izin verilen miting, 2.5 saat sürdü.