03 Eylül 2011 09:25

Sokakta çalışan çocukların talebi ailelerinin ilgisi

ANKARA sokaklarında mendil satan veya ayakkabı boyayan 7-14 yaş aralığındaki çocuklar arasında yapılan ankette dikkat çeken sonuç çocukların, “Anne babalarımız maddi ihtiyaçlarımızı karşılasın ve bizimle daha çok ilgilensin” talebi oldu.Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına ba

Sokakta çalışan çocukların talebi ailelerinin ilgisi
Paylaş

ANKARA sokaklarında mendil satan veya ayakkabı boyayan 7-14 yaş aralığındaki çocuklar arasında yapılan ankette dikkat çeken sonuç çocukların, “Anne babalarımız maddi ihtiyaçlarımızı karşılasın ve bizimle daha çok ilgilensin” talebi oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, merkeze kayıtlı 110 çocuğa anket uygulandı. Hacettepe, Anadolu ve Gazi Üniversitelerinden uzmanlarca yürütülen, “7-14 Yaş Arasındaki Ankara Sokaklarında Çalışan Çocukların Gelecek Beklentileri” başlıklı ankette önemli sonuçlara ulaşıldı.

Büyükşehirlerin ana caddelerinde mendil satarken, ayakkabı boyarken ya da araçların camlarını silerken rastlanan onlarca çocuğun sevgi, saygı, ilgi, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçlarından yoksun büyüdüğü sonucuna ulaşılan araştırmada dikkat çeken noktalardan biri çocukların aile yaşamı ve barınma konusundaki beklentileri.

Çocukların yüzde 68.2’si “İleride nasıl bir evde yaşamak istersiniz?​” sorusuna, “apartman dairesinde” yanıtını verirken, ailelerinden beklentileri incelendiğinde, yüzde 23.6’sı ebeveynlerden maddi ihtiyaçlarını karşılamalarını ve kendileriyle daha çok ilgilenmelerini beklediklerini ifade etti.

Geçim savaşında ailelerine destek olmak için tatil günlerinde, okul çıkışlarında hatta bazen okula gitmeyerek sokakta mendil satarak, boya yaparak ya da araba camı temizleyerek çalışan çocuklar okullarda maddi ve manevi durumlarından ötürü zor anlar yaşıyor. Çocukların okuldaki beklentileri hususunda, yüzde 53.7’si öğretmenlerinin kendilerine “duygusal istismar” uygulamamasını istedikleri tespit edildi.

Araştırmanın sonunda ailelerin maddi konuda istihdam edilmedikleri takdirde çocukların toplumun refahı için tehlike arz edeceği ve bunun olumsuz sonuçlara yol açacağı ifade edildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinden izne çıktı, eşini öldürüldü

SONRAKİ HABER

Peyzaj Mimarları Odası: Açıkladıklarımız iddia değil, belge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...