7 Nisan 2002 21:00

Top yine bakanlıkta

Yönetmenliğini Handan İpekçi'nin gerçekleştirdiği "Büyük Adam Küçük Aşk" isimli filmin Kültür Bakanlığı bünyesinde bulunan Sinema, Video ve Müzik Eserleri Yüksek Denetleme Kurulu tarafından yasaklanması, 13 Nisanda başlayacak olan Uluslarası Film Festivali'nin önemli gündem maddelerinden birisi oldu. Festivalin "Ulusal Yarışma" bölümünden gösterilecek olan filmin akibetinin ne olacağı şimdilik belli değil. Film hakkında Danıştay'a yürütmeyi durdurma için itiraz yapıldı. Ancak Danıştay'dan bu konu hakkında henüz bir açıklama gelmiş değil. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Genel Yönetmeni Hülya Uçansu, filmin akibetinin belirlenmesi için Danıştay kararlarını beklediklerini, ayrıca Kültür Bakanlığı'na da bir başvuruda bulunduklarını ifade etti. Uçansu, "Büyük Adam Küçük Aşk"ın festivaldeki durumu üzerine sorularımızı yanıtladı.

Büyük Adam Küçük Aşk isimli film Sinema, Video ve Müzik Eserleri Yüksek Denetleme Kurulu tarafından yasaklandı. Ancak, İstanbul Film Festivali programında da bulunuyordu. Şu anki durum nedir? "Büyük Adam Küçük Aşk", çekiminden sonra işletme belgesini almış, Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmış, birçok festivalde ödüller kazanmış bir film. Ayrıca ticari gösterimini de gerçekleştirmiş ve 100 binin üzerinde seyirci tarafından izlenmiştir. Biz "Büyük Adam Küçük Aşk"ı ulusal yarışma bölümümüzün programına aldıktan ve programlarımızın basımını gerçekleştirdikten sonra yasaklama gündeme geldi. Bu durumda filmin üzerindeki yasak kalkmadığı, yani yasal gösterim süreci başlamadığı taktirde gösterilemeyeceği doğaldır.

Festival tarihinde daha önce de benzer olaylar gerçekleşti mi? Ve bu konularda neler yapıldı? Film festivali, yapıtlar üzerindeki yaratıcılığı engelleyen denetlemeye karşı olduğunu geçmişteki çalışmalarında da göstermişti. 1988 yılında denetleme kurulunun yapmış olduğu yasaklamalar sonucunda İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın da içinde bulunduğu girişimcilerin çabalarıyla, 3157 Sayılı Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanılarak çıkartılan Sinema, Video ve Müzik Eserleri Yüksek Denetleme Kurulu Yönetmeliğine göre ülkemizdeki uluslararası festivallere katılan filmler denetimden muaf tutuldu. Ancak Türk filmleri bu kapsamın dışında kaldı. Türk filmlerinin gösterilebilmesi için işletme belgesinin olması zorunlu hale getirildi. O günden bu yana böyle bir uygulama karşımıza çıkmadı ve mesele de gündem dışı kaldı. Ancak bu vaka nedeniyle İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Kültür Bakanlığı'na bir dilekçe ile başvuruda bulunarak uluslararası festivalere katılan tüm filmlerin denetimden muaf tutulmasını talep etti. Kültür Bakanlığı'nın bu konudaki cevabı henüz açıklanmadı.

Eğer Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermezse, Kültür Bakanlığı dilekçenizi geri çevirirse, programınızda bulunan bir filmin yasaklanmasına karşı bu konuyu festival gündemine taşımayı düşünüyor musunuz? Biz şimdilik Kültür Bakanılığı'nın yanıtını bekliyoruz. Konunu festival gündemine gelmesi ise kendiliğinden olacak. Film halen bizin programımızda ve dünyanın birçok kentinden gelen sinema insanları bu filmin festivalde gösterilip gösterilmeyeceğini merak edeceklerdir.

Evrensel'i Takip Et