02 Eylül 2011 10:21

Kimlik için ilk imzalar atıldı

HİTLER Almanyası’nın Polonyayı işgal ettiği gün olan 1 Eylül 1939’da başlayan İkinci Dünya Savaşı’na atfen ilan edilen Dünya Barış Günü, dünya genelinde çatışmalı, çatışmaların merkezinde yer alan Avrupa ülkelerinde ise, Kürtlerin protesto eylemlerini saymazsak, sessiz geçti. Die Linke’ni

Kimlik için ilk imzalar atıldı
Paylaş
Hüseyin Deniz

Yapılan açıklama ve konuşmalarda, Türk savaş uçaklarının Güney Kürdistan’ı bombalamasının temel nedeni olarak Kürt kimliğinin tanınmak istenmemesi olarak vurgulandı. Kürtleri yok sayma politikasının sürdüğü belirtilirken, Avrupa ülkelerinde bu durumun farklı olmadığına işaret edildi.

Bundan dolayı Avrupa’daki Kürtler, önceki gün Berlin Parlamentosu’nda bir basın toplantısıyla Kürt kimliğinin tanınması için bir kampanya başlatıldığını duyurdular. Akşam saatlerinde ise TatortKurdistan adlı grubun, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kreuzberg’de düzenlediği savaş karşıtı etkinlikte kurulan kimlik bildirimi standına ilk başvurular yapıldı.
YEK-KOM’un geçtiğimiz mart sonunda Avrupa’da kürt kimliğinin tanınması için başlattığı proje, seçimler nedeniyle bir süre dondurulmuştu. Seçimlerin ardından yeniden gözden geçiriler hazırlıklar, önceki gün Parlamentodaki basın toplantısıyla aktif hale getirildi. Kimlik bildirimi ile ilgili YEK-KOM tarafından hazırlanan Almanca, Kürtçe ve Türkçe içerikteki kitapçıkta ise, Kürt kimliğine dair yaşanan problemler, hukuki durum ve başvuralarda izlenecek yol ve yönteme ilişkin sorulara yanıt aranıyor.

Kimlik bildiriminin temelinde, Avrupa’da sayıları bir milyona yaklaşan Kürtlerin de burada yaşayan bir halk olarak kabul edilmesi ve tanınması. Berlin Eyalet Meclisi’ndeki toplantıda da, Kürtlerin, Avrupa ülkelerinde ya Türk, ya Arap, ya Fars olarak tanımlandıklarına dikkat çekilerek, bunun artık sona ermesi gerektiği, bu kampanyanın buna odaklandığı vurgulandı. Bunun için en az 50 bin imzanın toplanması gerekiyor. Almanya için hazırlanan ve üzerinde  “Petition an den Deutschland Bundestag – Anerkennung der Kurdischen Identität in Deutschland (Alman hükümetine dilekçe- Almanya’da Kürt kimliğininin tanınması” başlıklı kartlarda, Kürt kimliğinin tanınması, Okullarda Kürtçe eğitimin geliştirilmesi, Kürtlerin anadillerini ve kültürlerini öğrenmelerine destek sağlanması, Kürtçe isimlere yönelik yasaklara son verilmesi, Radyo ve televizyonlarda Kürtçe yayınların yapılması, Newroz’un resmi bayramlar içine dahil edilmesi, politik olarak iltica eden Kürtlerin sınırdışı edilmesi girişimlerine son verilmesini içeriyor...

Kampanyayı düzenleyenler, en kısa zaman diliminde 50 bin imzayı toplamayı hedefliyorlar. Toplanan imzalar, sırasıyla eyelat ve ardından da federal parlamentolara sunulacak. Edinilen bilgilere göre, 50 bin imzalı taleplerin, parlamentolarda gündem maddesi olarak görüşülmesi ve karar alınması zorunluluğu var. (Berlin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BDP 2. Olağan kongresi yarın toplanıyor

SONRAKİ HABER

İran kara harekatına hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa