28 Mart 2002 22:00

OHAL imzaları Ankara'ya

Emeğin Partisi'nin (EMEP) Diyarbakır'da OHAL'in kaldırılması için topladığı imzalar bugün Büyük Postane önünde Cumhurbaşkanlığı'na fakslanıyor. EMEP Diyarbakır İl Örgütü sendika ve kitle örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilen kampanyanın önümüzdeki günlerde idamın kaldırılması, genel af, anadilde eğitim ve Kürtçe yayın gibi taleplerle genişletilmesi gerektiğini ve bunların 1 Mayıs çalışmalarıyla birleştirileceğini belirtti. Diyarbakır Demokrasi Platfomu ise cumartesi günü konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacağını açıkladı. Ayrıca, Diyarbakır'da yayın yapan Aktüel Radyo-Televizyon kampanyayı desteklediklerini ve cumartesi günü konuyla ilgili bir program yapacaklarını açıkladılar. Programa, Diyarbakır EMEP İl Başkanı Yavuz Karakuş da katılacak. Türk-İş Başkanı Ramazan Ulaş böyle bir kampanyanın Türk-İş'in de gündeminde olduğunu belirterek "Madem bu kampanyayı EMEP başlattı onlara destek olmamız gerekir. Bu noktada dar yaklaşımlar sergilemek, komplekse kapılmak doğru değil" dedi. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kutbettin Arzu ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Eşref Tanrıverdi ise OHAL'in kaldırılması istediklerini ancak bu konuya "taraf" olamayacaklarını belirttiler. Genç Sanayici ve İşadamları Derneği başkanı Abdulkadir Akboz ise kampanyaya destek verdi.

AKP'nin açıklaması AKP Diyarbakır İl Başkanı Nezir Koçlardan, "Bizim parlamentoda 54 milletvekilimiz var. Ama bu konuda bir şey yapamayacağımızı açıkça söylüyoruz" diyerek böyle kampanyaların sonuç vermeyeceğini ileri sürmesine karşın imzalı desteğini sundu. Gün TV sahibi gazeteci Nevzat Bingöl ise OHAL'de mağdur olduklarını söyledi. OHAL dışında kendilerini daha özgür hissettiklerini belirten Bingöl, televizyonu ve radyolarının büyük sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Bingöl, "OHAL'in kaldırılması için tüm koşullar oluşmuştur" dedi.

Sendikacılardan söz Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Ramazan Ulaş, OHAL'e karşı mücadelede geciktiklerini söylerken sendika olarak bu konuda doğru bir tutum alamadıklarını belirtti. Ulaş, "OHAL'in kalkmasını Emek Platformu'nun başkanlar kuruluna da önerdik. Bu konuyu gündemine almalılar. Artık OHAL'in kalkması, köye dönüşler vs. Emek Platformu'nun gündemine gelmeli" diye konuştu. Yol İş 1No'lu Şube Başkanı Fesih Ay, "Şartlar artık OHAL'in kalkması için olgunlaştı. Bu uygulama gereksiz. Bu konuya Emek Platformu da el atmalıdır. OHAL'e karşı etkinlikler genişletilmeli" dedi. Tek Gıda-İş 2 Nol'u Şube Başkanı Cemal Doğrul ise OHAL'e karşı yürütülen kampanyaların geliştilmesi gerektiğini belirterek kampanyayı işçiler arasında da yaygınlaştıracaklarını söyledi.

İşadamları OHAL'e karşı GÜNGİAD Diyarbakır Şube Başkanı Abdülkadir Akboz, bölgede huzur ve güvenin sağlandığı bir dönemde OHAL'in işlevini tamamladığına inandıklarını söyledi. Bölgeye yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Akboz, OHAL'in bunlara engel olduğunu belirtti. Akboz, "Madem bölgede barış ve güvenlik ortamı var, o zaman OHAL kalksın" dedi. Akboz, bölgede ekonominin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek hükümetin huzur ortamını yatırıma dönüştümesini istedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu da, OHAL'in kalkması konusunda herkesin beklentisi olduğunu belirtti. Arzu, "Bu siyasi partilerin hepsi iktidardayken OHAL'in uzatılmasını onaylıyor ama muhalefete geçince OHAL'in kaldırılmasını istiyorlar. Diğer iller nasıl yönetiliyorsa buranın da öyle yönetilmesi gerekiyor" dedi.

TBMM'ye faks eylemi OHAL'in 45. kez uzatılmasını görüşmek amacıyla toplanacak olan TBMM'ne, Tunceli'de bulunan sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, OHAL'in kaldırılması talebiyle, faks çekme eylemi gerçekleştirecekler. "OHAL kaldırılsın, sürgünler durdurulsun" başlığını taşıyan imza metnini imzalayacak olan kurumlar, OHAL'in demokratik istemlerinin ve ilde bulunan kamu emekçilerinin örgütlenme özgürlüğünün önündeki bir barikat olduğunu söylediler.

Evrensel'i Takip Et