02 Eylül 2011 09:20

‘Mısır’da lobi uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır fiyatları konusunda yapılan spekülasyonlara karşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından önlem almasını istedi.Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, yem sanayisi başta olmak üzere biyoyakıt, nişasta ve bazı şekerler, bitkisel yağ ve gıda sektörleri gi

‘Mısır’da lobi uyarısı
Paylaş

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, yem sanayisi başta olmak üzere biyoyakıt, nişasta ve bazı şekerler, bitkisel yağ ve gıda sektörleri gibi bir çok alanda kullanılan mısırda, son yıllarda dünya üretiminin tüketimi karşılamakta zorlandığına işaret etti. Türkiye’de mısır üretiminin uzun yıllardır yurt içi tüketimi karşılayamadığını, aradaki farkın ithalatla giderildiğini belirten Bayraktar, “Ülkemizde ekim alanları ve verimde sağlanan artışla birlikte üretim miktarı artsa da daha hızlı yükselen tüketim rakamları karşısında halen bir miktar üretim açığı bulunmaktadır. Fakat yine de mısır üretimimiz yıldan yıla artan talebi karşılayacak potansiyele sahiptir” dedi.

Üretimin artırılması ve sürekliliğin sağlanmasının, öncelikli olarak üreticinin elde edeceği gelire bağlı olduğuna işaret eden Bayraktar, “Çünkü üreticilerimiz ürüne karar verirken alacağı desteklere ve pazarlama döneminde oluşan fiyata bakmaktadır” dedi.

GDO RİSKİ

Mısır hasadının bu ay yoğunlaşacağına dikkat çeken Bayraktar, ancak mısır hasadı daha tam anlamı ile başlamamışken sektörde çeşitli kesimlerce şimdiden açıklamalar yapıldığını, fiyatların düşürülmesi amacıyla ithalat baskısı kurulmaya ve bu amaçla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığının altını çizdi.

Üretim açığının, hasat döneminde gerçekleştirilecek ithalatla kapatılmasının konuşulmasının bile üretici fiyatlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısını yapan Bayraktar, “Bu tür açıklamaların doğuracağı sonuçlar birkaç açıdan önemlidir. Zira üretici yeterli geliri elde edememesi durumunda alternatif ürünlere kayışta hızlanma olabilecektir. Üreticiler bu üründen kaçacak olarsa zaten ciddi sıkıntılar içindeki hayvancılığımızda yeni sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Ayrıca mısır ihtiyacının ithalatla karşılanmasının GDO’lu tüketimi beraberinde getireceği gözden kaçırılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, fiyat ve ithalat baskısı kurmaya çalışan lobilere ‘dur’ demesini beklediklerini vurgulayan Bayraktar, şunları dedi:
“Üreticilerimiz bu sezon da ürettikleri mısırdan emeğini karşılayacak bir gelir beklemektedir. Bu nedenle daha şimdiden mısır ithalatı gündeme getirilerek fiyatları olumsuz etkileyecek söylemlerden mutlaka kaçınmak gerekir. Üretim ve tüketim farkının giderilmesinde ithalat zorunluluğuyla karşılaşılması durumunda ithalata, kesinlikle hasadın sonunda ve rekolte tam olarak belli olduktan sonra karar verilmelidir. Ayrıca TMO’nun mısır piyasasını yakından izleyerek piyasada mısır arzının artışına paralel olarak fiyatların gerilemesi durumunda anında müdahalede bulunması büyük önem arz etmektedir.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Ağustos ayının zam şampiyonu salatalık

SONRAKİ HABER

Hayatı hiçe sayan pazarlık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...