01 Eylül 2011 10:19

Şili’de öğrenciler bakanlığı işgal etti

Üç ayı aşkın bir süredir Şili’de daha iyi bir eğitim hakkı için mücadele eden lise ve üniversite öğrencileriyle öğretmenler, dün Eğitim Bakanlığı’nı işgal etti. Geçen hafta yapılan 48 saatlik grev sonrasında 16 yaşındaki bir gencin öldürülmesini protesto etmek için Eğitim Bakanı Felipe

Şili’de öğrenciler bakanlığı işgal etti
Paylaş

Daha önce öğrenciler temsilcileriyle Salı görünü görüşeceğini açıklayan bakan, gerekçe göstermeden toplantının Cumartesi günü ertelendiğini duyurdu.

Öte yandan Şili’deki muhalefet partilerinin 16 yaşındaki gencin katledilmesinden sorumlu tuttuğu İçişleri Bakanı Rodrigo Hinzpeter’in görevinden alınması yönünde verdiği önerge mecliste hükümet partisinin oylarıyla reddedildi.
Şili’de üç aydır öğrencilerin başlattığı, sendikalar ve diğer toplumsal güçlerin destek verdiği protesto gösterilerinde, eğitime daha fazla bütçe ayrılması talep ediliyor. Ayrıca emekçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi isteniyor.

GREVE HALK DESTEĞİ

Öte yandan, salı günü açıklanan bir ankete göre, Şili halkının çoğunluğu Birleşik Emek Federasyonu (CUT) tarafından geçen hafta sosyal ve siyasi sistemi protesto etmek için organize edilen genel grevi destekliyor.

Araştırmaya göre halkın yüzde 55’i eylemleri desteklerken, yüzde 32’si karşı. Katılımcıların yüzde 13’ü ise fikir belirtmedi.
Çoğunluk ayrıca toplumsal eylemleri “başarılı” olarak niteledi. Bu tavır, Başkanlık Sarayı’nın tavrına tamamen zıt. Şili Başkanı, grevin başarısız olduğunu ve katılımın çok sınırlı olduğunu iddia etmişti.

Grevin düzenleyicileri ise Şili’de kamu işçilerinin yüzde 80 oranında greve katıldığını söylüyor.

Aynı ankete göre ayrıca Şili’de halkın yüzde 80’e yakını öğrenci hareketinin parasız kamu eğitimi talebinin yanında yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nijerya’da sel: 102 ölü

SONRAKİ HABER

Dönüşümde cicim ayları bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...