01 Eylül 2011 09:47

Nükleer, Çalık’a rant kapısı

MERSİN - Akkuyu’da 24 temmuzdan bu yana Nükleere Karşı Çadır Kamp eyleminde olan Mersin Nükleer Karşıtı Sözcüsü Sabahat Aslan, “nükleerde ısrar rant amaçlı. Samsun-Ceyhan boru hattının inşaatının Çalık grubuna verilmesi düşündürücüdür” dedi.AKP’nin Mersin Akkuyu’da

Nükleer, Çalık’a rant kapısı
Paylaş
Bilal Mutlu

MERSİN - Akkuyu’da 24 temmuzdan bu yana Nükleere Karşı Çadır Kamp eyleminde olan Mersin Nükleer Karşıtı Sözcüsü Sabahat Aslan, “nükleerde ısrar rant amaçlı. Samsun-Ceyhan boru hattının inşaatının Çalık grubuna verilmesi düşündürücüdür” dedi.

AKP’nin Mersin Akkuyu’da yaptıracağı nükleer santralle ilgili tepkisini dile getiren Aslan ANF’ye verdiği demeçte, nükleer santrallerin bilimsel olarak savunulabilir bir yanı olmadığını kaydetti.

Nükleer santrallerin milyonlarca yılda yok olmayan radyasyonlu atıkları için dünyada hala sürekli depolama alanları kurulamadığını hatırlatan Aslan, “Çernobil ve en son Japonya’da Fukusima nükleer santrallerinde olduğu gibi olası bir kaza ya da sızıntıda can kaybı ve geniş çevrenin etkilenmesi söz konusudur. Ayrıca nükleer santrallerin bakım ve güvenlik maliyetleri kuruluş maliyetlerini aşmakta… Dünyanın vazgeçmeye başladığı bu kirli, güvensiz, insan ve çevre sağlığını tehdit eden nükleer santrallere karşı olmalıyız” dedi.

‘BÜTÜN ÜLKELER PROJELERİNİ DURDURURKEN...’

Japonya’da meydana gelen nükleer santral kazasından sonra birçok ülkenin nükleer santral programlarını gözden geçirdiğini ve başta Almanya, İsviçre, Japonya gibi birçok ülkenin ülkelerindeki nükleer santrallerini belli programla kapatmaya karar verdiklerini kaydeden Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, Türkiye’nin de bu santrallere ihtiyacının bulunmadığını belirtti.

AKP’nin enerji sorunun çözmek için değil; siyasi amaçlarla nükleer santraller için adım atmaya çalıştığını vurgulayan Aslan, bu projenin ülkede yaratacağı zararlar konusunda uyardı: “AKP hükümeti siyasi bir kararla ülkemizde nükleer santrallerin kurulması için düğmeye basmıştır. Dünyada denenmemiş, teknolojisi, hammaddesi ve çalışacak tüm personelinin Rusya’dan sağlanacak olan Akkuyu’da kurulmak istenen nükleer santral ülkemizin enerji sorununun çözümüne katkı sağlamayacağı gibi, bölgemizin turizmine ve tarımına çok büyük darbe vuracağı açıktır.”

ÇALIK GRUBUNA RANT KAPISI!

Aslan ayrıca, AKP’nin rant amacıyla hem doğayı hem de insanları tehlikeye sürüklediğine vurgu yaparak, şunları belirtti: “Ülkemizde halktan, emekten, demokrasiden yana politikalar yerine rant politikalarının uygulanmaları sonucunda nükleer santraller kurulmak istenmektedir. Akkuyu nükleer santral projesinin Rusya ile devletlerarası sözleşme imzalandığı tarihte, Rusya’nın verimsiz çalışacağı gerekçesiyle yıllardır karşı çıktığı Samsun-Ceyhan boru hattının inşaatının Çalık grubuna verilmesi düşündürücüdür. Yapılan devletlerarası sözleşme gereği Akkuyu nükleer santralinde üretilecek nükleer enerjinin fiyatı dünyanın iki katı olması; kilovat saati KDV’siz 12,35 centen ve 15 yıl alım garantili olması nükleer santralde rantın ısrarının bir kanıtını göstermektedir. Rusya bu proje ile 1 yatırıp 10 kazanacaktır. Ayrıca Rusya, AB ülkeleri ve ABD’nin güvenli saklayamadığı, sürekli radyasyon yayan nükleer santral atıkları da Akkuyu’ya gömülecektir. Dolayısıyla Akkuyu nükleer santral projesi uluslar arası nükleer lobileri ve yerli işbirlikçileri için çok kazançlı bir proje olacaktır.”

BAYRAMDAN SONRA DEVAM…

Çernobil nükleer santral kazasının sadece Ukrayna’ya maliyetinin 352 milyar dolar olup, dünyada bu kazadan bir milyon kişinin ölmesinin beklendiğini söyleyen Sabahat Aslan, “Fukusima nükleer felaketinin yeni olması nedeniyle dünyaya vereceği zarar şu an hesaplanamamakta. Dünyada nükleer santral kazalarının zarar maliyetleri de tam olarak hesap edilememektedir. Çünkü radyasyonun etkileri kuşaklar boyu sürmektedir. Ruslar şu an Akkuyu bölgesinde zemin etüt çalışmaları yapmaktadırlar” diyor.

Akkuyu’da 24 temmuzdan bu yana Nükleere Karşı Çadır Kamp eylemi düzenleniyor. Bayram nedeniyle ara verilen eyleme; bayramdan sonra da devam edilecek. (ANF)

ÖNCEKİ HABER

Sigorta şirketi Türkiye’yi Avrupa’dan çıkardı

SONRAKİ HABER

BDP ve EMEP operasyonlara karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa