01 Eylül 2011 09:41

Saat farkı ile işsiz değiller

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsizlik oranını belirlemek üzere kullandığı ILO standartlarını, çalışma yaşamının diğer konularında kullanmaması tartışma yaratıyor. TÜİK,  işsizliği belirleme konusundaki eleştirelere “ILO standartlarının baz alındığını” söylüyor.Radikal gazetesinden dün

Saat farkı ile işsiz değiller
Paylaş

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsizlik oranını belirlemek üzere kullandığı ILO standartlarını, çalışma yaşamının diğer konularında kullanmaması tartışma yaratıyor. TÜİK,  işsizliği belirleme konusundaki eleştirelere “ILO standartlarının baz alındığını” söylüyor.

Radikal gazetesinden dün çıkan haberde TÜİK’in işsizliği belirlemek için şu soruyu soruyor, “Bu hafta 1 saat bile çalıştın mı?​” İşin niteliği, süresi, elde ettiği ücret TÜİK’in dikkate aldığı kriterler değil. Ancak TÜİK’in kullandığı istatistik yöntemiyle ilgili hazırladığı çalışmada verdiği bir örnek, eleştiri yapanların da pek o kadar haksız olmadığını gösteriyor.
Nitekim TÜİK, “Eğer ben 1 saati değil de 15 saati kıstas alsam işgücü sayısı yüzde 3,4 azalır” diyor. Bu da şu anki istihdamın 24 milyon 445 bin değil, 23 milyon 613 bin kişi olacağını gösteriyor. Yani işsiz sayısı 2 milyon 550 bin değil 3 milyon 381 bin olacaktı. İşsizlik oranı ise yüzde 9.4 değil yüzde 12.5’e çıkacaktı. Böylece 831 bin 130 kişi işsizler listesine girmekten saat farkıyla kurtuluyor.

Uzmanlar ise ILO kriterlerine karşı değiller ancak Türkiye’de 1 saatlik çalışmanın iş sahibi olup olunmadığını göstermeyeceği görüşünde. Bu görüşü dile getirenlerin dayanağı da sigortalı olmak için bu sürenin yetmemesi. Buna karşın uzmanlar aynı ILO standartlarına göre 1 saatlik işin bile sigortalı olmak zorunda olduğunu hatırlatıyor.
Diğer tartışma konusu ise sadece çalışanların değil işyeri sahibi olanların da işsizlik hesabında yer alması. İstihdam tanımında ‘ücretli, maaşlı, yevmiyeli’ olanların yanı sıra ‘kendi hesabına çalışanlar, işverenler ücretsiz aile işçileri’ kategorileri de bulunuyor. Yani patronların istihdamı da ücretli çalışanlarla aynı hesapta. Ayrıca bazı ekonomistler ve sendikaların ‘gerçek işsizlik’ oranları açıklaması da diğer tartışmalı konu. Ekonomistler bu hesabı TÜİK’in işgücü dışında bıraktığı iş aramayıp çalışmaya hazır olanlarla, umudunu kaybedenler ve mevsimlik işçileri hesaba katarak yapıyor.

Avrupa’da 1 saate sigorta yapılır, Türkiye’de harçlık verilir. Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, TÜİK’in ILO standartlarına göre kullandığı 1 saat kriterinin Türkiye’ye uygun olmadığı görüşünde. Müftüoğlu, Türkiye’nin ILO’nun 500 kriterinden sadece işine gelen 50’sini uyguladığını dile getirerek “Avrupa ülkelerinde bu kriterlerin hepsi uygulandığı için kişi 1 saat bile çalışsa sisteme giriyor. 1 saatlik ücreti ve sigorta kaydı yapılıyor. Ayrıca o ülkelerde zaten saatlik ücret uygulaması çok yaygın. Ancak Türkiye’de haftada sadece 1 saat çalışmak ne geçinilebilecek ücret kazandırır ne de sosyal güvenlik kaydı yapılır” dedi. Müftüoğlu, Türkiye’de 1 saat çalışanları şöyle anlatıyor: “Kişi babasının yanında bakkalda bir saat duruyor. Belki çok düşük bir para alıyor, anketör 1 saat çalıştın mı diye sorduğunda babamın dükkânında bir saat durdum, diyor ve hemen istihdam sistemi içinde sayılıyor. Tarımda insanlar çoluk çocuk tarlaya gidiyor. Bir değer yaratıyorlar ama karşılığında almış oldukları ücretle istihdam tanımlaması yapmak çok zor.”

Bir saat çalışanların yasal tanımlar içinde koruyucu mekanizmaya sahip olmadıklarına dikkat çeken Müftüoğlu, 1 saat çalışarak alınan ücretlerin geçim sağlamasının da imkânsız olduğunu ifade etti.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiyeliler enerjisini ekmekten alıyor

SONRAKİ HABER

Yasak bitti, tezgahlar balıkla doldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa