31 Ağustos 2011 10:59

Ölüm değil yaşam kazansın

Dünya Barış Günü nedeniyle Türkiye’nin çeşitli illerinde alanlara çıkacak on binlerce barış sever, Kürt sorununda demokratik çözüm talebini bir kez daha haykırarak, 30 yılda 40 bin Türk ve Kürt gencinin yaşamını yitirdiği çatışmalara ‘dur’ diyecek.1 Eylül Dünya Barış Gü

Ölüm değil yaşam kazansın
Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü hazırlıklarını tamamlayan İstanbul Demokratik Kent Konseyi, bugün Kadıköy İskele Meydanında, “Ölüm değil yaşam kazansın” sloganı ile miting düzenleyecek. Kadıköy Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünden saat 12.00’da toplanacak olan savaş karşıtları miting alanına yürüyecek. Saat 13.00’da başlayacak olan yürüyüşe Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenlerinin yanı sıra, sendikalar ve meslek odaları ve çok sayıda kitle örgütü ile siyasi partiler katılacak.

Saat 14.00’da başlaması beklenen mitingde Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, KESK Genel Başkanı Lami Özgen birer konuşma yapacak; Koma Gulên Xerzan, Koma Agirê Jiyan ve Cihan Çelik de konser verecek.

ANKARA’DA SAKARYA MEYDANINDA

Başkent Ankara’da emek, demokrasi ve özgürlüklerden yana on iki siyasi parti ve kitle örgütleri, Ankaralıları yaşanan çatışmaların ve sonucunda meydana gelen ölümlerin durdurulması, barışın önünü açacak görüşmelerin başlatılması için “Bir Eylül Dünya Barış Günü”nde yapacakları etkinliğe katılma çağrısı yaptı.

Bugün Sakarya Meydanı’nda, saat 17.00’de yapacakları etkinlikle barış taleplerini duyuracak olan 12 siyasi parti ve kitle örgütü KESK, DİSK Bölge Örgütü, Ankara Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Alevi örgütlerine de  “1 Eylül Dünya Barış Günü” etkinliğini destekleme çağrısı yaptılar. Örgütler, savaşın tırmanmasında baş sorumlunun hükümet olduğunu belirterek, 30 yıldır çözümsüzlük politikasının yeni genç ölümlerine neden olduğuna dikkat çekecekler.

‘ÇATIŞMALAR DURMALI’

Son günlerde artan çatışma ve operasyonların artması nedeniyle ülkenin hızla savaş koşullarına sürüklendiğine dikkat çeken etkinliğin düzenleyicilerinden Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu üyesi Fevzi Ayber, 30 yıllık yok sayma, şiddet ve çatışma politikalarının “çıkmaz sokak” olduğunu belirtti. Uçaklarla atılan bombaların ve sınır ötesi harekatların Kürt sorununun çözümüne katkı sunmayacağını ifade eden Ayber, silahla çözümün son 30 yılda binlerce cana mal olduğunu ancak Kürt sorununu çözmediğini hatırlattı.

Operasyonların durdurulmasını ve çatışan güçlerin müzakere etmesinin yolunun açılmasını talep eden Ayber, Ankara’da emek, demokrasi ve barıştan yana siyasi parti ve kitle örgütleri olarak seslerini 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yükselteceklerini bildirdi.

İZMİR’DE BASMANE MEYDANINDA

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenleri öncülüğünde Basmane Meydanından Konak Meydanına kadar yürüyüş düzenleyecek. Siyasi partiler, kitle örgütleri ve kadın kurumlarının da katılacağı yürüyüş 17.30’da başlayacak. Yürüyüşün ardından Konak Meydanında basın açıklaması yapılacak. Eylem yerel sanatçıların müzik dinletisiyle sona erecek.

DİYARBAKIR MİTİNGE HAZIR

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile kitle örgütleri tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır'da düzenlenecek kitlesel mitingin hazırlıkları tamamlandı. Hem merkezde hem de ilçelerde dağıtılan el bildirileriyle mitinge katılım çağrıları yapıldı. İstasyon Meydanı'nda bugün saat 16.00'da gerçekleşecek mitinge, Batman, Mardin, Bingöl gibi yakın çevre illerinden katılım bekleniliyor. BDP Siirt Milletvekilli Gültan Kışanak, Diyarbakır milletvekilleri Leyla Zana, Altan Tan, Nursel Aydoğan ve Emine Ayna ile bölge belediye başkanlarının katılacağı mitingde, ayrıcı yıllardır süren çatışmalı ortamda yaşamını yitiren bir PKK'li ile bir asker annesi de sahnede birer konuşma yapacak. Miting yapılacak konuşmaların ardından sanatçı Cevdet Bağca'nın vereceği konser ile sona erecek.

BURSA’DA YÜRÜYÜŞ

1 Eylül nedeniyle Bursa’da ise; Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenleri tarafından yürüyüş düzenlenecek. Setbaşı Meydanından Orhangazi Parkına kadar yapılacak olan yürüyüş saat 18.00’da başlayacak. Yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirilecek. (HABER MERKEZİ)


MERSİN’DE MİTİNGE ÇAĞRI

BDP Mersin İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bugün yapılacak olan miting için katılım çağrısında bulundu. Dün parti binasında yapılan açıklamada konuşan Miting Tertip Komitesi Başkanı Şevket Dağ, toplumsal barışın kalıcı barışa dönüşmesi için tüm Mersin halkını mitinge katılmaya çağırdı. Dağ, “Barışa dair ortak sesimizi yükseltmek için 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesi ile yapmış olacağımız barış mitingine tüm halkımız davetlidir” dedi. Metropol miting alanında bugün saat 18.00’de yapılacak olan mitinge, BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani ve BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak da katılacak.

ÖNCEKİ HABER

Elvan'a bayram sendika girince gelecek

SONRAKİ HABER

Metiner: Ses bana ait, ifadeler değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...