31 Ağustos 2011 10:11

ABD ‘terörle savaş’ adına 10 yılda 4 trilyon dolar harcadı, 225 bin kişi öldürdü

11 Eylül 2001’de El Kaide’nin New York’taki ikiz kulelere düzenlediği saldırının üzerinden 10 yıl geçti. ABD’nin son 10 yılda “teröre karşı” verdiği savaşın bilançosu ise oldukça ağır oldu.Brown Üniversitesi’nin hazırladığı “Teröre karşı savaşın maliyeti” adlı rapo

ABD ‘terörle savaş’ adına 10 yılda 4 trilyon dolar harcadı, 225 bin kişi öldürdü
Paylaş

Brown Üniversitesi’nin hazırladığı “Teröre karşı savaşın maliyeti” adlı rapor, bu savaşın insani ve ekonomik boyutunu gözler önüne seriyor. Rapora göre, savaşların Amerikan ekonomisine maliyeti 4 trilyon doları bulurken, yaşanan kanlı olaylarda 225 bin kişi hayatını kaybetti.

Raporun yazarlarından Boston Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Neta Crawford, ABD’nin Irak, Afganistan ve Pakistan’daki “terörle mücadele” operasyonun bilançosuna dikkat çekiyor: “Bütçeyi, buzdağının görünen ucu olarak düşünebilirsiniz. Onun altında, yitirilen Amerikan askerlerinin sayısı ve onun altında, neredeyse suyun kıyısında da, öldürülen taraflar. Birçok kişi öldürüldü veya yaralandı. Onun altında da, neredeyse hakkında seyrek olarak konuşulan, gizli tutulan, Irak, Afganistan ve Pakistan’da ölen sivillerin sayısı. Onun altında ise, insani bilanço ve maliyetler, savaş gazilerinin uzun vadede maliyetleri ve uzun vadede, önümüzdeki 30 yıl içinde bu ülkelere sivillerin kaybının maliyeti.”
Neta Crawford, ABD’de savaş teçhizatına yapılan yatırımın, başka alanlarda yatırım fırsatlarının kaçmasına yol açtığını da belirtti: “Harcanan her milyon dolar için, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un harcamaları yaklaşık 8 iş imkanı oluşturuyor. Eğitim için yapılan harcama ise doğrudan ve dolaylı olarak, 15 iş imkanı oluşturuyor. Sağlık harcamaları ise doğrudan ve dolaylı olarak, 13 iş imkanı doğuruyor. Bu yüzden de, çok zayıf olan bir ekonomide iş imkanı açısından fırsatlar maliyeti bulunuyor.”

Bu arada, ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçi parti üyelerinin oluşturduğu bir komisyon da, Washington’un son 10 yılda Irak ve Afganistan’da 30 milyar doları boşa harcadığını bildirmişti. Savaş dönemi yapılan anlaşmalar konusunda araştırma yapan özel komisyon, israftan, girişimcilere aşırı güven, plansızlık ve yolsuzluğun sorumlu olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail - Mısır gerilimi sürüyor

SONRAKİ HABER

Kadına yönelik şiddet bayramda da sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...