5 Şubat 2002 22:00

Şaron'a karşı sesler yükseliyor

İsrail'de 7 gruptan oluşan ''barış koalisyonu'', işgal altındaki topraklardan geri çekilme için geniş bir kampanya başlatıyor. Söz konusu kampanya, Gazze'deki Yahudi yerleşim merkezlerinin tamamen, Batı Şeria'da da Filistin kentlerine yakın ve izole olmuş yerleşim merkezlerinin boşaltılmasını öngörüyor. İşçi Partisi'nin barışçı kanadı, Meretz, Barış Şimdi, Yeşil Hat, Kibutz Hareketi, Neve Şalom ve Shomar Hatzur'dan oluşan koalisyon, yarın Tel Aviv'de yapılacak büyük bir mitingle kampanyasını başlatıyor. Kampanya kapsamında, gösterilerin yanı sıra anayol kavşaklarının işgal edilerek arabalara bildiri ve çıkartmalar dağıtılması gibi faaliyetler de öngörülüyor. ''Barış koalisyonu'' geri çekilme ile Filistinlilere, iki taraf arasında bir uzlaşmaya varılmasının mümkün olduğu mesajı vermeyi amaçlıyor. Ancak İsrail ordusu bugüne kadar birçok kez İsrailliler'in düzenlediği barış eylemlerine ve yardım organizasyonlarına saldırdı.

Protestocular çoğalıyor İşgal altındaki topraklarda görev yapmayı reddeden İsrailli yedek askerlerin sayısı ise giderek artıyor. Sert bir şekilde cezalandırılacakları yolundaki uyarılara karşın protesto dilekçesini imzalayan asker sayısının 200'e yaklaştığı ve önceki gün bir pilotun da aralarına katıldığı bildiriliyor. Askerler, bu bölgelerde Filistin halkına karşı ordu tarafından insan haklarına aykırı uygulamalarda bulunulduğu için görev yapmayı reddettiklerini belirtiyorlar.

5 Filistinli öldürüldü Bu arada, dün Gazze şeridinde bir otomobilde İsrail'in neden olduğu sanılan patlamada 5 Filistinli yaşamını yitirdi. Patlamadan sorumlu tutulan İsrail konuyla ilgili açıklama yapmazken, Filistin lideri Yaser Arafat, İsrail hükümetinin, ortamın sakinleşmesini istemediğini kaydetti. İsrail buldozerleri, Kudüs'te Filistinlilere ait inşaat halindeki 2 evi yıktı. Kentin doğusunda, Arapların yaşadığı İssaviye'deki evleri yıkan buldozerlere taş atan Filistinli göstericileri dağıtmak isteyen İsrail polisi, göz yaşartıcı gaz kullandı.

Tatbikat kenti İsrail ordusunun, 3 yıl önce inşa edilen Filistin köyü modelinden sonra şimdi de, "eğitim" amacıyla bir Filistin kenti modeli inşa ettiği belirtildi. Yakın gelecekte Filistin topraklarındaki yerleşim merkezlerine yönelik daha geniş operasyonlar öngörülmesi nedeniyle model kent inşasına karar verildiği açıklandı. Filistin kenti modeli 4 bölümden oluşacak: Kentin dış mahalleleri, kent dışındaki kırsal alan, modern kent merkezi ve dar sokaklardan oluşan eski kent merkezi. İsrail ordusunun tatbikat programında da, sivil yerleşim merkezlerine silahlı baskın ve yolların korunması konusundaki kurslara ağırlık verildiği kaydedildi.

Şaron'un hesabı Öte yandan, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, göreve geldiğinden beri ilk kez bir Filistin heyetiyle bizzat görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından ABD Başkanı George Bush ile bugün yapacağı görüşme önem kazandı. Şaron'un "Arafat'a baskı sürdürülürken, ateşkes görüşmelerini başlattığı üst düzey Filistinli yetkililere güç kazandırılmasını isteyeceği" yani Filistin yönetiminde bir tür yetki devrini planladığı değerlendirmesi yapılıyor. Ariel Şaron'un Filistin heyetiyle yaptığı görüşmede, ateşkes ve İsrail'in Filistin topraklarının bir bölümünden çekilmesini de öngören bir saldırmazlık anlaşmasının ardından tarafları nihai bir anlaşmaya götürecek uzun vadeli bir aradönem anlaşması önerdiği belirtiliyor. Filistinli görüşmeci Mahmud Abbas'ın bu plana karşı çıkarken, Meclis Başkanı Ahmet Korey'in reddetmediği ifade ediliyor. New York Times yazarı William Safire ise dün yazdığı haberde, Şaron'un Arafat yerine Filistin yetkililerinden oluşan bir troyka ile ateşkes anlaşması için doğrudan görüşmeleri başlattığını vurgulayarak, bu görüşmelerin yeni bir ateşkes döneminin başlangıcı olabileceğini değerlendirmesini yaptı. Filistinli yetkililer Arafat'ın onayı üzerine Şaron ile görüştüklerini belirterek, Arafat'ın izole edilmeye çalışıldığı yolundaki haberleri yalanladılar.

Evrensel'i Takip Et