18 Ocak 2002 22:00

İsrail'den hava saldırısı

El Fetih örgütüne bağlı bir grup, İsrail'deki bir düğün salonuna silahlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 kişinin öldüğü saldırının "intikamını" Filistinli sivillerden alıyor. Tulkarem kenti, Amerikan yapımı F-16 uçaklarıyla bombalandı. İsrail tankları, Ramallah'a girerek Arafat'ın karargâhına yaklaştı.

Paylaş
İsrail'in kuzeyinde, Aralık ayından bu yana ilk kez sivillere yönelik bir saldırı düzenlendi. El Fetih örgütüne bağlı El Aksa Şehitler Tugayı'nın düzenlediği silahlı saldırıda 7 kişi ölürken, 30 civarında İsrailli yaralandı. İsrail işgal kuvvetleri, saldırının acısını, her zaman olduğu gibi Filistin halkından çıkarmak için harekete geçtiler.

F-16'larla vurdular İsrail'e ait savaş uçakları, dün sabah saatlerinde, Batı Şeria'daki Filistin yönetimindeki Tulkarem kentinde bulunan güvenlik karargâhlarına ve çevredeki sivil binalara hava saldırısı düzenledi. Tulkarem'deki hastane yetkilileri, saldırıda bir Filistinli polisin öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını belirtti. Görgü tanıkları, saldırıların, Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarınca gerçekleştirildiğini kaydettiler. İsrail ordusu sözcüsü konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Hadera kentinde, perşembe akşamı düzenlenen saldırıya karşılık vermek amacıyla, Tulkarem kentindeki Filistin güvenlik karargâhlarına saldırı düzenlenmiştir" diye konuştu. 20'den fazla tank ve zırhlı araç da, Filistin Yönetimi'nin denetiminde olması gereken Ramallah kentine girdi. Araçlar, Arafat'ın karargâhına yakın bir noktada durup beklemeye başladılar.

Acil müdahale çağrısı İsrail saldırılarının süreceğine kesin gözüyle bakılırken, Filistin yönetimi, "acil uluslararası müdahale" talep etti. Filistinli başgörüşmeci ve kabine üyesi Saib Erakat, AFP'ye verdiği demeçte, "İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Filistin yönetimini ve barış sürecini ortadan kaldırmayı hedefleyen askeri planlarına son verilmesi için ivedilikle uluslararası müdahale istiyoruz" dedi.

Düğüne kanlı saldırı İsrail'in hava saldırılarına neden olarak gösterdiği El Aksa Şehitleri Tugayı eylemi, önceki akşam, ülkenin kuzeyinde bir düğün salonunda düzenlendi. Saldırıda, Filistinli eylemcinin de aralarında bulunduğu 7 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı. Polis, düğün salonuna giren Filistinli eylemcinin, üzerindeki patlayıcıları patlatmasına koruma görevlilerinin engel olması üzerine el bombası attığını ve otomatik silahla ateş açtığını belirtti.

FHKC gösterisi Bölgede gerginlik yeniden tırmanışa geçerken, Filistin Yönetimi'nin, FHKC lideri Ahmed Saadet'i tutuklamasına yönelik tepkiler de büyüyor. Önceki gün sokaklara dökülen yüzlerce Filistinli, 3 gün önce tutuklanan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) lideri Ahmed Saadet'in serbest bırakılmasını istedi. Göstericilerden bazıları, Yaser Arafat'ı öldürme tehditleri savurarak, Filistin'de bir iç çatışma yaşanabileceğine dair endişeleri güçlendirdiler. Arafat'ın, Saadet'i serbest bırakmaması halinde Mısır eski Devlet Başkanı Enver Sedat ile aynı kaderi paylaşacağını söyleyen Filistinliler, onu "korkaklık ve aptallıkla" suçladı. Amerikancı lider Enver Sedat, 1981 yılında suikastle öldürülmüştü.

'Karşılık verebiliriz' Gazze Şeridi'ndeki Cebaliye mülteci kampında toplanan göstericilerden çoğunun, tanınmamak için maske taktığı gözlendi. FHKC'nin Ebu Mustafa adlı bir üyesi, "Arafat'ın Saadet'e yaptığının korkunç bir suç olduğunu" belirterek, "Filistin yönetimi, bunu yapamayacağını bilmeli. Üyelerimizin buna karşılık vermeye hakkı var" diye konuştu. Filistin polisi, FHKC liderini, İsrail ve ABD'nin baskıları nedeniyle tutuklamıştı. FHKC, 17 Ekimde İsrail Turizm Bakanı Revaham Zeevi'nin öldürülmesini üstlenmişti.

ÖNCEKİ HABER

Kaynağı dünya görüşüydü

SONRAKİ HABER

ABD'nin Orta Asya'ya giden yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...