17 Ocak 2002 22:00

Ecevit'e göre her şey yolunda

Başbakan Bülent Ecevit, ABD'ye yaptığı gezinin son derece olumlu geçtiğini belirtti. Ecevit, ABD'li işadamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı.

Paylaş
Ecevit'e göre her şey yolundaBaşbakan Bülent Ecevit, ABD'ye yaptığı gezinin son derece olumlu geçtiğini belirtti. Ecevit, ABD'li işadamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı. Ecevit, dün Ritz Carlton Oteli'nde devlet bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın da katıldığı basın toplantısı düzenledi. Ecevit, "Türkiye'de yatırım yapmak isteyen işadamları tek kapı çalacak, 3 ay içinde kesin sonuç alacak" dedi. Ecevit, Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinin artık bir ittifak ilişkilerini aşıp bir stratejik ortaklık niteliği kazandığını gösterdiğini belirtti. Ecevit, "Bu ortaklık siyasal ve güvenlik ağırlıklıydı. Bu stratejik ortaklığın, ekonomik ortaklık noktasının zayıf olduğunu vurguladık. Dün bu konuda ABD bir bildiri yayınladı. Böylelikle ABD ile stratejik ortaklığımızın bütün unsurları, bütün boyutları dengeli bir şekilde yerine getirilmiş bulunuyor" dedi. Ecevit, ABD'nin Ürdün ile İsrail arasında ABD'ye yönelik bir nitelikli sanayi bölgeler anlaşması olduğunu ve böyle bir durumun Türkiye'de yapılmasının önem taşıdığını ve ABD'ninde buna olumlu yaklaştığını söyledi. Ecevit, ABD'nin turizm konusunda Türkiye'yi riskli, tehlikeli ülkeler ülkeler kategorisinden çıkarttığını da belirtti. Ecevit, ABD'nin özellikle 11 Eylül trajedisinden sonra dinler ve kültürler arasındaki çelişki ve çatışma konusunda haklı olarak çok tedirgin olduğunu da ifade etti.

Bir gezi de çözülmez!Gazetecilerin Yunanistan'ın tavrı hatırlatılarak Avrupa Güvenlik ve Savunma kavramı konusunda bu konuda uzlaşmayı hareket geçirecek herhangi bir sinyal aldınız mı? sorusunu "Hayır, bu konu üzerinde fazla durulmadı" biçiminde yanıtladı. Ecevit, bir gazetecinin "Masa üzerinde cash para aldık mı almadık mı? Ne kadar aldık? Yoksa sadece söz verilip geri mi gönderiliyoruz? İşler komisyona mı havale edildi?" sorusuna "Uluslararası Para Fonu'nun ve Dünya Bankası'nın son 1 yıl içinde Türkiye'ye yaptığı yardımlarda ABD'nin çok önemli bir etkisi olmuştur. Onun dışında tabii, ticari, ekonomik konular, bir gezi sırasında masaya getirilip çözülemez. Bunun ötesinde sorunları böyle 2-3 günlük toplantılarda çözmek mümkün değil" yanıtını verdi. Ecevit, "Kıbrıs ile ilgili bir koşul ileri sürüldü mü?" sorusunu "Hayır, hiçbir şekilde bir koşul öne sürülmedi" diyerek yanıtladı. Ecevit, askeri borçların ertelenmesi konusu ile ilgili olarak Şubat sonunda yapılacak toplantıda da ele alınacağını belirtti.

IMF'ye laf yokEcevit, "Türkiye'deki yolsuzluk, savurganlık konusunda yetkililer ile aranızda bir konuşma geçti mi?" sorusu üzerine, bazı ülkelerden IMF'ye haklı haksız bazı eleştirilerin geldiğini söyledi. Ecevit, "Yaptığımız görüşmelerde IMF ve Dünya Bankası'ndan sağlanan parasal olanakları Türkiye'nin çok sorumluca kullandığı üzerinde görüş birlikleri olduğu anlaşıldı. Bize yönelik herhangi bir eleştiri olmadı. Hatta, hükümetin buna yönelik tutumundan övgüyle sözedildi. O arada yanılmıyorsam IMF Başkanı dedi ki 'Çok iyi gidiyor işler. Uzun bir maratona benzeyebilir, benzemesi gerekir'. Bende, 'Maratonu da hızlı koşmasını biliriz' dedim. Nitekim bu TBMM'de açıkça görülüyor. Sabahtan akşamlara kadar, gece yarılarına kadar, bazen sabahlara kadar çalışarak TBMM, iktidarı ve muhalefeti ile IMF'nin beklediği ve bizim de haklı bulduğumuz istekleri yerine getirmeye çalışıyor. Bu, dünyada nadir bir görülmüş bir durum. Bazı yabancı gözlemcilerin bizzat söylediğine göre, bu şimdiye kadar dünyada görülmemiş bir örnek" diyerek ihanet yasaları için çalışan Meclis'e de övgüler yağdırdı.

Niyet mektubuEcevit, "Yeni Stand-by yönelik niyet mektubu ile ilgili çalışmalar henüz tamamlanamadı, bazı ekonomik önkoşulların olduğunu yolunda bilgiler var. Biz buraya gelirken bu çalışmaların tamamlandığını düşünüyorduk. Yeni önkoşullar mı var yoksa henüz yerine getiremediğimiz, daha önceki ön koşular mı var?" sorusu üzerine, Kemal Derviş'e söz verdi. Derviş, Niyet Mektubu'nun çok ufak ayrıntılar dışında tamamlandığını ve Niyet Mektubu'nu yarın Merkez Bankası Başkanı ile birlikte imzalayacaklarını söyledi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ABD'deki görüşmelerde, Türk askerlerinin Afganistan'da uluslararası güvenlik gücüne katılmasının büyük bir memnuniyetle karşılandığının ifade edildiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

ÖDP'de toplu kopuş başladı

SONRAKİ HABER

EP hükümeti uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...