17 Ocak 2002 22:00

ÖDP'de toplu kopuş başladı

Aralarında Mihri Belli gibi kurucu üyelerin de bulunduğu 6 MYK üyesi ve 35 PM üyesi ÖDP'den istifa etti. ÖDP'den isitifa edenler yeni bir parti ile yollarına devam edeceklerini duyurdular.

Paylaş
ÖDP'de toplu kopuş başladıÖDP'nin parti delegasyonunun yüzde 40'ını temsil eden ve aralarında Akın Birdal, Mihri Belli, Celal Beşiktepe, Veysi Sarısözen ve Bilge Contepe'nin de bulunduğu 6 MYK üyesi ile 35 PM üyesi dün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla ÖDP'den istifa ettiklerini kamuoyuna duyurdular. Tek tek söz alarak istifa nedenlerini açıklayanlardan ÖDP kurucusu ve PM üyesi Mihri Belli, Türkiye sosyalistleri olarak yollarına devam edeceklerini söyleyerek, yeni bir parti kuracaklarını ifade etti. Partiden istifa eden, ancak rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılmayan Akın Birdal ise gönderdiği mesajda, "kitlelere sosyalizmi bir seçenek olarak sunup birlikte yola çıktıkları ÖDP'nin, bugünkü halinin kendisine acı verdiğini" belirtti. Birdal mesajında, partinin, yola çıktıkları ilkelerden ayrıldığını ifade ederek, bu nedenle partiden istifa ettiğini, ancak "çoğulcu, devrimci bir partiye hâlâ ihtiyaç olduğunu" kaydetti.

'Çoğulculuğa darbe' İstifa edenler tarafından sunulan ortak bildirgede; son tüzük konferansının ÖDP deneyinin sonunu ilan ettiği ve konferansta ÖDP'nin çoğulcu olmayan, bürokratik merkeziyetçi bir klik partisine dönüştürüldüğü vurgusu yapıldı. "Partinin tek kazanımı olan çoğulculuk ilkesini güvenceye alan tüzük maddeleri parti içi demokrasi hiçe sayılarak konferansta bir 'darbe' ile ortadan kaldırılmıştır" denilen bildirgede, Genel Merkez kararlarına muhalefet edenlerin partiden tasfiye edildiği kaydedildi. Tüzük konferansının 2150 delegeden 1051 delege ile toplandığının, tüzük değişikliklerinin yalnızca 600 delegenin oyu ile yapıldığının anlatıldığı bildirgede, bu konferansla Özgürlükçü Sosyalizm Platformu'nun ÖDP'yi politik tasfiye ve monolitik partiye dönüştürmeyi amaçladığı dile getirildi.ÖDP'nin sol liberalist partilerle uzlaştığının, işçi sınıfı ve Kürt hareketi ile ittifaktan uzak durduğunun ve iktidar güçlerine göz kırptığının ifade edildiği bildirgede, ÖDP'ye sosyalistlerin birliğine karşı olduğu ve sendikal hareketi böldüğü şeklinde eleştiriler getirildi. Bildirgede, ÖDP üyelerinin ve delegasyonunun yüzde 35'ini temsil eden Sosyalist Eylem Platformu'nu (SEP) oluşturan bilieşenlerinde istifa edenler arasında bulunduğu kaydedilerek, "Ufuk Uras'ın sözcülüğünü yaptığı kliği kendi kaderiyle baş başa bırakıyoruz" denildi.

'Hedeflerden uzaklaştı'Basın toplantısında ilk sözü alan ÖDP kurucularından PM üyesi Mihri Belli, "ÖDP'nin kuruluş aşamasında bu girişimin kilit noktalarını ellerinde tutan kişilerin politik sicillerini bilmiyor değildik. Ama genede bunların komplekslerden kendilerini kurtarabileceklerini ve parti çatısı altında sağlıklı bir çalışma ortamının yaratılabileceğini umdum ve parti kurucuları arasına katıldım. Yanılmışım. Üzgünüm" dedi. ÖDP'de partililik bilincinin yitirildiğini ifade eden Belli, toplumsal muhalefetin Türkiye sosyalistlerinden çözüm beklediğini vurgulayarak, "Sözüm örgütlü örgütsüz tüm sosyalistleredir. Onları bekletmeyelim" şeklinde konuştu. ÖDP'den istifa edenlerin tek tek söz aldığı basın toplantısında konuşan PM üyesi Celal Beşiktepe ise ÖDP'nin program hedeflerinden, ezilenlerin iktidarından uzaklaştığı ve düzen partisi konumuna düştüğünü söyledi. ÖDP ile değil değil, Özgürlükçü Sosyalizm Platformu (ÖSP) ile yollarının ayrıştığını dile getiren PM üyelerinden Temel Demirer ise ÖSP'nin 28 Şubat sürecinde militarizme karşı açık bir tavır takınmadığı eleştirisinde bulunarak, "ÖSP'liler 28 Şubat'ın hamam böcekleridir" diye konuştu.

İstifalar sürecekMYK üyesi Gülseren Pusatlıoğlu ise ÖDP'den isitifa edenlerin yeni bir parti ile yollarına devam edeceğini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MYK üyesi Güney Kubilay ise kuracakları yeni partinin burjuva sol liberalistleriyle birleşmeyeceğini söyledi. 5 yıl önceki ÖDP'den değil, ÖDP olmayan ÖDP'den, devrim ve sosyalizmden yolunu ayıranlardan ayrıldıklarını savunan Kubilay, ÖDP'de toplu kopuşlar yaşanacağını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanı'ndan

SONRAKİ HABER

Ecevit'e göre her şey yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...