17 Ocak 2002 22:00

İçişleri Bakanı'ndan

   'baskıyı artırın' genelgesi

Paylaş
İçişleri Bakanı'ndan
   'baskıyı artırın' genelgesi İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Kürtçe eğitim talebiyle öğrenciler tarafından dilekçeler verilmesini, Anayasa hükümlerinin ihlali olarak değerlendirerek gittikçe yaygınlaşan eylemin önlenmesini istedi. Yücelen'in bu genelgesi son günlerde öğrenciler üzerinde yoğunlaşan baskı, gözaltı ve tutuklamaların daha da artacağının işaretlerini verdi. Jandarma Genel Komutanlığı'na ve 81 il valiliğine ''Kürtçe Eğitim'' konulu genelgeyi "yıldırım teleks" ile gönderen Yücelen, Milli Eğitim Bakanlığı'na da konuyla ilgili bir yazı iletti. Yücelen, öğrencilerin PKK tarafından Avrupa'da başlatılan "2. Barış Hamlesi'' olarak ifade edilen süreç içerisinde belirlenen ''Sivil İtaatsizlik-Siyasal Serhildan'' adı verilen yeni strateji çerçevesinde hareket ettiklerini öne sürdü. Bu stratejinin özellikle ''Kürt kimliğini öne çıkarma, Kürtçe eğitim ve öğretim yapılması için dilekçe verme, derslerde Kürtçe konuşma ve yazma, sınavlarda Kürtçe cevaplar verme, Kürtçe panel, konferans ve tiyatro oyunları sahneleme, afiş ve pankart asma'' gibi eylemlerin planlandığını ileri süren Yücelen genelgesinde şu ifadelere yer verdi: "Bu doğrultuda, PKK örgütü paralelinde hareket eden oluşumların yönlendirdiği 24 öğrenci velisi, 26 Aralık 2001'de 'Çocuklarımıza Türkçe eğitimin yanı sıra anadilde de eğitim verilmesini istiyoruz' ibareli dilekçeleri İstanbul Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiler. Böylece 'Anadilde Eğitim' olarak adlandırılan eylem süreci başladı."

Anayasa ihlaliymiş!Bu sürecin 27 Aralık 2001 tarihinde belirtilen talepleri içerir matbu olmayan el yazısı ile yazılmış dilekçelerin 22 öğrenci velisi tarafından İstanbul Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, 2 öğrenci velisi tarafından Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verilmek istenmesi ile devam ettiğini belirten Yücelen, eylemlerin ülke geneline yayılarak süreceği istihbaratını aldıklarını öne sürdü.Yücelen'in genelgesinde, anayasal haklarını kullanarak dilekçe veren öğrencilerin eylemlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürülerek "Anayasamızın 'Eğitim ve Öğretim Hakkı ve Ödevi' başlıklı 42. maddesi, 'Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez' hükmüne karşılık milli eğitim müdürlüklerimize verilen dilekçelerin açık bir Anayasa ihlali olup, kamuoyu oluşturarak, kitleleri yanlış yönlendirmek amacına yönelik olduğu düşünülmektedir" denildi. Belirtilen nedenlerden dolayı, Anayasal bir hak olan dilekçe verme hakkının, Anayasamızın 14. maddesindeki hükmü ihlal eder bir mahiyet kazandığı öne süren Yücelen, genelgesinde, "Anayasa hükümlerinin ihlalinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını'' istedi.

İşbirliği çağrısıRüştü Kazım Yücelen, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, PKK'nin yeni eylem stratejisi çerçevesinde, dilekçe başvurusu eylemlerine yönelik yapılacak işlemlerde birlikteliğin sağlanması için özellikle milli eğitim müdürlüklerinin bu konuda yönlendirilmelerinde ve emniyet-jandarmanın işbirliği içerisinde olmalarını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Çizmezsek, içimizde birikir

SONRAKİ HABER

ÖDP'de toplu kopuş başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa