17 Ocak 2002 22:00

Taliban hükümete sızdı!

Kandahar'da bulunan binlerce Taliban askeri, Batı destekli yeni hükü-metin oluşturduğu 'ulusal orduya' katılıyor. ABD'nin "terörist" ilan et-tiği Talibanlar, Rus kalaşnikofları ile ABD üniformalarını kuşandı bile...

Paylaş
Taliban hükümete sızdı!Batılı devletlerin girişimiyle oluşturulan yeni Afganistan ordusuna, binlerce eski Taliban askeri katılıyor. Ülkenin havadan bombalanması boyunca "terörist" ilan edilen Taliban'lar, Rus yapımı AK-47'lerle donatılıp, ABD tarafından verilen üniformaları giymeye başladılar. Halen "kaçak" olan Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'e bağlı bazı gruplar, Kandahar kentinde kurulan yeni orduda, en az 6000 eski Taliban askerinin yer alacağını belirtiyor.Askerler, kentin en güçlü iki savaş ağasının denetiminde bulunuyor ve bunların Taliban oldukları açıkça ifade ediliyor. Hamid Karzai hükümeti tarafından "af" çıkarıldıktan sonra Kandahar'da kalan 1200 Taliban'ın, şimdiden, kentin "güvenliğini" sağlamakla görevli 7000 kişilik bir birliğe katıldığı ve halen görev başında olduğu da kaydediliyor.

Parçalı ulusal orduSöz konusu birlikler, ülkenin güneydoğu bölgesinde kurulacak 22 bin mensuplu büyük bir kuvvete katılacaklar. Bu kuvvet de, altı bölgeye bölünmüş bir "ulusal ordu"nun parçası olacak. Yetkililer, ordunun altı ay içinde hazır olacağını belirtiyorlar. Yerel kaynaklara göre, binlerce Taliban, köylerden ve komşu Helmand bölgesinden Kandahar'a gelerek, orduya yazılıyor.Kandahar, aralık ayı başlarında ağır bombardımana yenik düştüğünde, kentte 12 bin civarında Taliban askeri bulunuyordu. Bunların 7 bini köylerine döndü, ancak 5 bin kadarı kaldı. Bazıları cami ve medreselerde iş bulurken, geri kalanları, yeni hükümetin saflarına geçmeye başladı.Konuyla ilgili bilgi veren Hafızullah adlı güvenlik yetkilisi, şöyle konuştu: "Evet, birçok Taliban, orduya yazılmaya geliyor. Onlara iş vermemezlik edemeyiz, çünkü onlar Afgan. Ama önce adresini, köyünü ve aşiretini öğreniyoruz. Nereden geldiklerini bilmediğimiz Taliban üyeleri Pakistan'dan olabilir ve bu da çok tehlikeli. Önemli olan, Taliban olsa da olmasa da, öncelikle Afgan olunması."Eski Taliban askerlerinden Baht Muhammed de, yeni orduya katılımını "Başka ne yapabilirim? Yeni bir ordu var ve ben de katıldım" diyerek açıkladı.

Komutanlar bile katıldıKandahar'daki ordunun şefi Han Muhammed ise, emrinde Taliban olduğunu yalanlıyor. Ancak Muhammed'in emrindeki askerler, "yüzlerce Taliban ile birlikte olduklarını" gizlemiyorlar. Kandahar'ın yeni valisi Gül Ağa da, yalanlamayı seçenlerden. Oysa eski bir Taliban komutanı, şöyle konuşuyor: "Molla Ömer'in şurasının üyelerinden olan bir Taliban komutanı tanıyorum. Kardeşi, 600 adama komuta ediyordu. Şimdi o ve 150 adamı, Gül Ağa için çalışıyor."Bu nedenlerden ötürü, yeni vali Gül Ağa'nın koltuğu sallantıda görünüyor. Kendi adamlarına söz geçiremeyen Gül Ağa, buna rağmen Amerikan dolarlarıyla besleniyor.

'Amerikalılar gitsin...'Kandahar, resmen Gül Ağa'nın denetiminde olsa da, fiilen Ağa Muhammed ve Molla Necibullah tarafından yönetiliyor. Necibullah, geçmişte Taliban ile arası iyi olan savaş ağalarından biri. Her ikisi de, Gül Ağa'ya düşmanlıklarını gizlemiyor. Necibullah, "Amerikalıların gitmesinden sonra Gül Ağa beş dakika bile duramaz. ABD, yanlış ata oynadı" diyerek, gelecek çatışmaların sinyallerini veriyor.Güney ve doğu Afganistan'da eski Taliban askerlerinin yeni yönetime sızması, farklı sonuçlara da yol açıyor. New York Times gazetesi, bölgedeki Peştun aşiret liderlerinin, "El Kaide ve Taliban savaşçılarını yakalamaya çalışan" özel kuvvetlerle işbirliği yapmayı reddettiğini yazdı. Amerikalı yetkililer, bu isteksizliğin, özel kuvvetleri, ülkenin en tehlikeli bölgesinde yalnız bıraktığını vurguladılar. Pentagon, bölgedeki askerlerine yönelik saldırılardan endişe ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Haklarını savunacaklar

SONRAKİ HABER

Ecevit Red Bull'la uçuyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...